În urma unui proces început în 2019 de Asociația de mediu Agent Green, Curtea de Apel București a oprit momentan toate tăierile planificate de pe raza întreg Ocolului Silvic Avrig, anunță Investigatoria.ro.
„Noi am făcut plângerea prealabilă în 2018 și acțiunea în instanță în 2019. Motivul acțiunii noastre a fost acela că amenajamentul silvic permitea, în două sit-uri Natura 2000, lucrări silvice, care nu aveau evaluare de mediu și pentru că distrugeau niște parcele care erau identificate ca posibile păduri virgine sau cvasi-virgine și nu fuseseră încadrate în categoria corespunzătoare, pentru că există Ordin de ministru care spune că parcelele acestea trebuie să fie încadrate într-o categorie care nu presupune niciun fel de lucrări până când nu se studiază zona și se stabilește dacă sunt sau nu păduri virgine cu certitudine. Ei bine, o parte dintre aceste parcele au fost distruse deja”, a spus avocatul organizației de mediu, Cătălina Rădulescu, pentru Investigatoria.
”Nu mai tăiem în acest ocol silvic. Pentru moment, intrăm în procedură de amenajare”, a declarat directorul Direcției Silvice Sibiu, Ilie Troancă.
În timpul procesului, Ministerul Mediului a solicitat respingerea cererii de suspendare a executării ordinului, motivând că nu poate fi vorba despre o „pagubă iminentă” și că actul administrativ prin care s-au permis tăierile nu au adus asociației de mediu un prejudiciu material sau nu au perturbat un serviciu public, considerând ideea de „prejudiciu de mediu ireversibil” puțin relevantă în context.
În replică, sociația de mediu a arătat cum Comisia Europeană a pornit o procedură împotriva României, ca urmare a modalității de punere în aplicare a amenajamentelor silvice fără evaluare de mediu. În urma deschiderii acestor proceduri de infringement, Ministerul Mediului Apei și Pădurilor a comunicat o adresă, nr 20/62/10.04.2020, tuturor agențiilor sale guvernamentale, indicând modalitatea legală de aplicare a legislației.
Prin această decizie a Curții de Apel București s-au oprit momentan toate tăierile planificate de pe raza întreg ocolului silvic Avrig, prin anularea ordinului ministerului mediului prin care se aprobase amenajamentul silvic și tăieri abuzive în mod ilegal și mii de hectare de pădure sunt în siguranță.
În sentința dată la sfârșitul lunii noiembrie, judecătorii au decis și majorarea onorariului în cazul celor trei experţi desemnaţi în cauză, cu suma de 3000 lei, iar plata urmează să fie făcută de către Direcţia Silvică Sibiu şi Ocolul Silvic Avrig.
Decizia nu este însă definitivă, Ministerul Mediului putând face recurs.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: ocolul silvic , Comisia Europeană , arbori , proces , Natura 2000 , curtea de apel , defrișări
Vizualizari: 1600
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
BB
Acum 4 ore
Sibian și eu
Acum 4 ore
AUR
Acum 5 ore
Kokos
Acum 5 ore
Kokos