Primăria Sibiu a blocat un plan urbanistic care prevedea și redeschiderea circulației pe strada Pulberăriei, din Orașul de Jos, din cauza locurilor de parcare prevăzute pe această stradă. Proprietarii acesteia, care doresc să amenajeze spații de cazare, locuințe și spații comerciale în clădirea de la stradă, consideră că au de-a face cu un fel de expropriere, din moment ce Primăria impune condiții referitoare la modul în care să fie redeschisă circulația.
După procesele pentru redeschiderea circulației pe strada Ocnei, pe terenul ocupat de fosta întreprindere Independența, Primăria Sibiu este implicată într-o a doua serie de acțiuni în instanță, care vizează și redeschiderea unei alte străzi din Orașul de Jos. Este vorba de strada Pulberăriei, din care o porțiune lungă de 112 metri a fost expropriată de Statul Român în 1985 pentru a fi folosită exclusiv de fosta întreprindere „13 Decembrie”.
Porțiunea lungă de 112 metri din strada Pulberăriei este închisă circulației din 1985. Sursa foto: captură Google Earth
Înainte de 1985, strada Pulberăriei făcea legătura între strada Turnului și actuala stradă Zidului. În 2003, Primăria Sibiu a încercat să recupereze cei 877 de mp de naționalizați din respectiva stradă, dar acțiunea i-a fost respinsă.
În 2022, peste 4.300 de mp din terenul fostei întreprinderi – inclusiv cei 877 de mp ai vechii străzi - au fost cumpărați de dezvoltatorii imobiliari Nucleo Center SA, din Cluj-Napoca. În același an, dezvoltatorii au solicitat un certificat de urbanism și au demarat procedurile de întocmire a unui plan urbanistic de detaliu (PUD) pentru a amenaja apartamente, spații de cazare și comerciale în clădirea aflată pe terenul cumpărat, clădire care se învecinează într-o parte cu vechea stradă a Pulberăriei și, de cealaltă parte, cu strada Valea Mare.
Proiectul propus de dezvoltatorii de la Nucleo Center prevede amenajarea de locuințe, spații de cazare și spații comerciale. Sursa foto: office.nucleocenter.ro
Strada să fie publică, dar locurile de parcare să nu-i fie luate în considerare
PUD-ul elaborat de Nucleo Center SA prevedea amenajarea a 108 locuri de parcare (65 pentru locuințe, 26 pentru locurile de cazare și, respectiv, 17 pentru spațiile comerciale). Aceeași documentație urbanistică prevede că opt din aceste locuri de parcare ar urma amenajate de-a lungul străzii Pulberăriei, pe care o propuneau a fi redeschisă circulației publice, prin cedarea acesteia către oraș. Redeschiderea circulației pe această stradă este prevăzută, de altfel, și în Planul urbanistic general al Sibiului (cel adoptat în urmă cu 14 ani).
Doar că în urma discuțiilor din Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, investitorilor li s-a transmis, printre altele, că cele opt locuri de parcare prevăzute pe strada Pulberăriei „nu se vor lua în calcul la necesarul de parcaje”. Cu alte cuvinte, pentru a promova mai departe PUD-ul, Primăria impunea investitorilor ca cele opt locuri de parcare să fie amenajate în altă parte decât pe viitoarea stradă. Motivul invocat de Primărie pentru această decizie a fost acela de a evita aglomerarea traficului rutier, care ar urma să se desfășoare în sens unic, dinspre strada Zidului spre cea a Turnului.
Strada Pulberăriei mai poate fi folosită, în prezent, doar „la capete”. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Proiectul e blocat, strada stă închisă în continuare
În procesul judecat, pe fond, la Tribunalul Sibiu, Primăria a pierdut. „Instanţa apreciază că impunerea condiţiei ca «locurile de parcare de la strada Pulberăriei nu se vor lua în calculul necesarului de parcaje» este lipsită de fundament legal, determinând prin stabilirea ei atât vătămarea dreptului de proprietate al reclamantei asupra porţiunii de teren pe care doreşte amplasarea celor 8 locuri de parcare, cât şi vătămarea interesului său legitim de a obţine un aviz favorabil din partea autorităţii publice pentru proiectul de investiţii pe care doreşte să-l realizeze, dacă toate celelalte condiţii impuse de lege sunt îndeplinite”, a motivat în mai 2024 Tribunalul Sibiu, potrivit hotărârii publicată prin intermediul ReJust.ro.
Primăria Sibiu a formulat recurs, iar Curtea de Apel Alba Iulia l-a admis, printr-o hotărâre definitivă dată la jumătatea lunii februarie a acestui an. Curtea a avut în vedere prevederile Ordonanței de Guvern 43 / 1997, privind regimul juridic al drumurilor. „Potrivit textului precitat, fac parte din drum și locurile de parcare, drept urmare, și cele 8 locuri de parcare, care nu pot fi luate în calculul necesarului de parcaje, dată fiind dispunerea lor. Instanța de recurs are în vedere că strada Pulberăriei a fost cedată folosinței publice, iar spațiile de parcare trebuie realizate în interiorul parcelei pentru care se solicită autorizația de construire”, se arată în motivarea publicată în format anonimizat prin intermediul ReJust.ro.
Ca urmare a acestei hotărâri definitive, clujenii de la Nucleo Center SA au deschis o nouă acțiune în instanță, o contestație în anulare, pusă pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Primul termen în acest nou proces a fost fixat pe 22 septembrie 2025.
Simulare a proiectului celor de la Nucleo Center, vedere dinspre strada Valea Mare. Sursa foto: office.nucleocenter.ro
Strada Valea Mare, în prezent
A doua stradă cu procese
În afară de redeschiderea circulației pe Pulberăriei, în Planul urbanistic general al Sibiului este prevăzută și redeschiderea unei porțiuni din strada Ocnei, ocupată în regimul comunist de fabrica Independența.
Pentru această porțiune de stradă, lungă de 220 de metri, Primăria a deschis acțiune în instanță în urmă cu cinci ani. În vara anului trecut, proprietarii acestei porțiuni de stradă au fost de acord să o cedeze Primăriei, în vederea redeschiderii circulației.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: strada pulberariei , plan urbanistic , Primăria Sibiu , Tribunalul Sibiu , Strada Zidului , locuri de parcare , curtea de apel , Strada Ocnei
Vizualizari: 8996
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Cartea ne face bine..
Acum 1 oră
Gelu
Acum 1 oră
Punk
Acum 2 ore
Cornel Sibianul
Acum 3 ore
Oligofrenul