Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

VIDEO Am găsit Sibiul în piața Obor din București. „Brânza veche și telemeaua sunt preferatele celor de aici”

VIDEO Am găsit Sibiul în piața Obor din București. „Brânza veche și telemeaua sunt preferatele celor de aici”

Piața Obor din București este un labirint infinit, plin cu negustori veniți din toată țara. Se vând aici de toate - legume, fructe, brânzeturi sau carne, dar și icoane, haine, brazi sau ornamente de sezon. În marele târg căutat de bucureșteni mai ales la final de săptămână am găsit și câțiva negustori care reprezintă cu succes zona Sibiului. Din Jina ori Poiana Sibiului, au cucerit clienții din Capitală cu produsele lor proaspete. Iar vedeta este, desigur, brânza veche.

Am plecat din centrul Bucureștiului spre Obor, sâmbătă dimineața, cu metroul, odată cu alte câteva zeci de persoane care aveau aceeași direcție. Jumătate de oră mai târziu eram în mijlocul târgului. Zilele de weekend sunt cele mai pline, așa cum mi-au povestit, de-altfel, și câțiva din negustorii cu care am stat de vorbă. Aveam un singur gând - să găsesc o familie de sibieni care vând aici. Nu mică mi-a fost surpriza, după ce m-am pierdut de câteva ori prin labirintul care este piața veche, să aflu că, de fapt, sunt mai multe familii care vând în clădirea cea nouă. Și nu oricum, ci chiar la intrare. 

Două familii, una din Jina, cealaltă din Poiana Sibiului, sunt despărțite doar de un alt comerciant. Ambele vând cam aceleași produse tradiționale ardelenești - cârnați, telemea, burduf. Au și pită, cozonaci sau tăiței, dar cei care vin să cumpere o fac pentru brânză.

Șansa a făcut ca, deși am fost prima dată în locul greșit (piața veche), să găsesc o familie sibiană care are punct de vânzare și la piața nouă. Familia Dăncilă e aici de peste zece ani și tot de atâta timp are și clienți care cumpără constant de la ei. Iar în piața cea nouă, acolo unde l-am și găsit pe Adrian, unul din cei mai tineri membri ai familiei, clienții stau la coadă să cumpere bunătățile. Atunci când am ajuns la stand, șase persoane așteptau la rând și coada creștea. Așa că am profitat de ocazie și am povestit cu câțiva clienți. 

„Cumpăr de aici de doi ani. Am mai gustat și din altă parte, dar nu am fost atât de mulțumit pe cât sunt de brânza de la Sibiu. Așa că le-am rămas fidel lor”, mi-a spus, zâmbind, un client. 

„Cel mai des cumpăr urdă și ouă de aici. Sunt foarte încântată de calitatea produselor lor, se vede că sunt ce trebuie”, a povestit și o bucureșteancă.

Din modul în care interacționau cu cei doi negustori, a fost lesne de înțeles că toți cei care se aflau acolo în acel moment mai fuseseră înainte pe la familia Dăncilă. Hotărâți, au știut exact ce își doreau, au cumpărat rapid ce aveau nevoie și au plecat mai departe.

„Am și de 5-10 ani clienți fideli, pentru că avem punctul de vânzare din piața veche, unde suntem de mai mulți ani și cei care cumpărau de acolo au venit apoi și aici. Încercăm să avem cât mai multe produse, întotdeauna proaspete, să facem treabă bună și să ne păstrăm clienții”, mi-a povestit Adrian Dăncilă, spunând că aproape toată familia contribuie cu vânzarea la București, în cele două puncte deschise. 

Vitrina oferă o paletă largă de produse ardelenești, toate proaspete.

„Începând de la brânzeturi - brânză veche, brânză proaspătă, cașcaval, urdă, tot ce se poate face - până la produse din carne sau ouă, avem de toate. Cu siguranță cele mai populare sunt brânza veche și telemeaua proaspătă de oaie și acum, pe iarnă, cea de vacă.”

Sibianul spune că produsele lor sunt foarte căutate în Capitală. Asta și faptul că este o piață de desfacere mai mare aici fac toate eforturile să merite. Chiar și ideea de a fi „musafiri acasă, la Sibiu”

„Stăm cam 50 de zile pe an la Sibiu și restul aici, la București. Aș putea spune că suntem musafiri acasă, la Sibiu. Am ales Bucureștiul pentru că aici piața de desfacere e mai bună, față de Sibiu unde multă lume cunoaște pe cineva care are oi sau chiar are persoana respectivă oi și e mai greu cu piața de desfacere. Sunt foarte apreciate produsele noastre aici. Lumea știe că sunt naturale, mai ales brânza și mezelurile sunt făcute după rețetele noastre și oamenii apreciază”, explică Adrian.

Totuși, din punct de vedere financiar, diferența nu este foarte mare față de Sibiu, pentru că aici costurile sunt mai mari. 

„E cheltuiala mai mare, prețul e și el un pic mai mare, dar nu suficient cât să acopere cheltuiala în plus pe care o avem aici - drumurile, chiria pe locuință, chiria pe locația aceasta...”

Discuția noastră a durat fix trei minute, pentru că mai mult timp nu a avut. Imediat s-a format o nouă coadă de clienți pe care a trebuit să îi servească, așa că am continuat căutările. 

Cozonaci de la Șura

Câteva standuri mai încolo, portul popular ardelenesc atrăgea privirile curioșilor - o altă familie din Sibiu vindea de zor produsele noastre. Dar cu un upgrade: pe lângă brânza, mezelurile și ouăle de la celelalte standuri, la „Ardeleni” aveau și cozonaci, tăiței, miere, dulceață sau siropuri.

„Vindem brânzeturi și mezeluri, majoritatea aduse de la Sibiu. Brânza veche e vedeta, cu siguranță. Avem clienți care vin de 5-6 ani la noi, unii pentru brânză, alții pentru pastrama de oaie sau pentru cozonacii pe care îi facem la noi, la Șura, la Sibiu”, spune Ion Beschiu.

El vine doar de câțiva ani la București, însă copiii săi au deja zece ani de când fac drumul Sibiu-Capitală pentru a vinde produsele ardelenești.

În total, în Piața Obor din București, în acest moment sunt șapte familii din județul nostru care vând produse făcute în Sibiu. Nu a fost greu să îi găsesc, pentru că mă duceam acolo unde erau veselia și cozile mai mari și descopeream vorba și portul de acasă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Munteanu

Acum 2 ani

Bucurestenii mananca toata vara numai telemea cu rosii...
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Sunt foarte multe magazine,stati linistiti.Unele adevarate, altele facaturi.. De cate ori merg la copii care locuiesc acolo,trec pe la un nene sa vad daca intr-adevar si-a pastrat traditia.. Si inca ceva,e mai usor sa gasesti o branza de burduf veritabila si de calitate acolo decat aici.. Am avut un dialog mai deunazi in Gura Riului si m-am lipstit... @Munteanu...e mai dietetic poate asa,decat panea cu slana...
Raspunde

@cristiene sibiene

Acum 2 ani

Iar slana e mai dietetica decat parizerul si sunca inecata in saramura. Daca bucurestenilor le-ai da, ar manca si slana, fii fara grija!
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

La Constanta unde si cand va gasim?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus