Joi,
19.05.2022
Acum
0°C

Ungaria obligă hipermarketurile străine să doneze pentru acţiuni sociale alimentele care expiră în 48 de ore

Ungaria obligă hipermarketurile străine să doneze pentru acţiuni sociale alimentele care expiră în 48 de ore

Parlamentul ungar a aprobat marţi o creştere a impozitării marilor lanţuri de hipermarketuri, majoritatea străine, care în plus vor fi obligate să predea pentru acţiuni sociale destinate persoanelor nevoiaşe alimentele care expiră în 48 de ore, relatează agenţia EFE.

Conform noii legi, pentru lanţurile comerciale care au o cifră de afaceri anuală de peste 273 de milioane de euro, taxa specială pe venituri va creşte la 2,7%, faţă de 2,5% în prezent.

Deşi legea nu discriminează între companiile naţionale şi cele străine, în practică ea va afecta doar marile lanţuri comerciale cu acţionariat străin, precum Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar sau Tesco.

Noua lege mai prevede că aceste lanţuri comerciale vor trebui să predea zilnic Centrului de Recuperare a Alimentelor produsele alimentare care expiră în următoarele 48 de ore, cu excepţia celor care au din momentul producerii o dată de expirare de mai puţin de două zile, cum ar fi de exemplu produsele de panificaţie.

Actul normativ nu afectează cele trei lanţuri comerciale ungare cele mai mari, respectiv CBA, COOP şi Real, acestea fiind francize şi având cifre de afaceri sub plafonul stabilit în lege.

Guvernul condus de Viktor Orban insistă de mulţi ani că Ungaria trebuie să sprijine lanţurile locale de hipermarketuri, dar legat de noua lege care intră în vigoare pe 1 ianuarie afirmă că ea are rolul de a diminua risipa de alimente şi de a direcţiona către persoanele nevoiaşe alimente care altfel ar ajunge să fie aruncate.

Însă unele media ungare, precum website-ul de ştiri Telex, susţin că obligativitatea de a preda alimentele care urmează să expire ar putea fi neconstituţională, invocând proprietatea privată asupra acestor produse.

Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), în Ungaria sunt aruncate anual peste 1,8 milioane de tone de alimente, o risipă care pe ansamblul Uniunii Europene este estimată la circa 90 de milioane de tone.

Sursă foto depositphotos.ro

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Gigi contra

Acum 5 luni

Asa da! Bravo Ungaria! Nu ca la C..... unde micsoreaza pretul cu 50% la produsele care expira in cateva zile, de regula 2 sau 3 zile!
Raspunde

Sib

Acum 5 luni

Foarte corecta decizia vecinilor mai citavi decat noi! La noi in Lidl produsele sunt la - 30% o zi. O ZI!!! Dupa care presupun ca merg la gunoi. Nu ar pune - 50% pentru AZI, nu, in nici un caz! Mai bine le arunca. Halal protectie sociala, e doar nesimtire girata de "statul" in care cu onor traim...
Raspunde

Oana

Acum 5 luni

Lidl si alte lanturi de magazine doneaza alimente aproape de expirare catre Bancile de Alimente si in Romania: https://www.facebook.com/BancaPentruAlimenteCluj/posts/899218724127348. Este loc de imbunatatire, dar ele exista si au contracte active cu marile magazine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus