Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Președintele Klaus Iohannis susține aderarea Republicii Moldova în UE

Președintele Klaus Iohannis susține aderarea Republicii Moldova în UE

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, înaintea participării la Summitul Parteneriatului Estic, că va milita pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Președintele României spune că sunt state care se mișcă cu o viteză diferită și că în Moldova noua administrație este dispusă să facă reformele necesare, potrivit DIGI 24.

„Avem astăzi Summitul Parteneriatului Estic, adică ne întâlnim noi, liderii europeni, cu liderii statelor din Parteneriatul Estic – Moldova, Ucraina și ceilalți parteneri. Este un Summit mult așteptat și este destul de clar că există așteptări din ambele părți. Noi, din Uniune, ne așteptăm ca partenerii noștri să îndeplinească ce s-au angajat să îndeplinească prin, de exemplu, acordurile de asociere, dar, din partea lor, sigur, există așteptări ca Uniunea să-i sprijine, să-i ajute și să-i îndrume.

În alocuțiunea mea, eu voi solicita, printre altele, două lucruri. Primul – ca Uniunea Europeană să se implice mai mult, mai intens și mai des în rezolvarea conflictelor care afectează pe partenerii noștri. Iar al doilea lucru se referă la viteza diferită cu care se mișcă partenerii noștri. Este clar că unii se mișcă mai repede, sunt dispuși să facă mai mult, cum este cazul Republicii Moldova, unde avem o administrație acum care este dispusă să facă reformele necesare și să se miște mai repede în direcția Uniunii Europene, și solicitarea mea este în sensul să dăm șansa celor care vor mai mult să facă mai mult. Mâine avem ședința Consiliului și despre Consiliu voi face mâine mai multe remarci”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marți pentru Reuters că țara ei aspiră să adere la UE, lucru transmis și Rusiei.

Din parteneriatul estic fac parte șase state ex-sovietice: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Armenia și Belarus. Dintre cele șase, Georgia, Moldova și Ucraina își doresc aderarea la UE. Liderii Armeniei și Azerbaidjanului participă la summit, dar nu vor să facă parte din blocul comunitar, în timp ce Belarusul se confruntă cu sancțiuni europene.

În cadrul inițiativei Parteneriatului estic, UE oferă bani, asistență tehnică și comerț liber.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 668

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus