Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Christine Thellmann identifică o eroare în PNRR: cum poate fi realizată ”Ruta bisericilor fortificate” fără a fi în proprietatea statului? În realitate, e vorba doar de o strategie

Christine Thellmann identifică o eroare în PNRR: cum poate fi realizată ”Ruta bisericilor fortificate” fără a fi în proprietatea statului? În realitate, e vorba doar de o strategie

Ruta bisericilor fortificate, o investiție de 600 de mii de euro, prin care urmează să se realizeze o rută turistică a 20 de biserici fortificate din Transilvania, apare în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă deputatul PNL Christine Thellmann are nedumeriri legate de felul în care se vor putea face aceste investiții.

”Susțin acest proiect, chiar vreau să fie realizat. Satele transilvane cu biserici fortificate constituie un sit în Patrimoniul UNESCO. Juridic și legal, însă, bisericile fortificate nu sunt în administrarea nici a UAT-urilor, nici a ministerelor, ci aparțin de bisericile diferitelor culte religioase. Bisericile fortificate din centrul Transilvaniei aparțin Consistoriului Evanghelic. Ca viceprimar la Mediaș m-am confruntat, într-un proiect, cu situația de a nu putea include pentru finanțare aceste lăcașe”, spune Thellmann într-o interpelare adresată ministrului Investițiilor și proiectelor europene, Dan Vîlceanu.

Ea întreabă ministrul cum se va putea realiza o astfel de investiție, având în vedere legislația în vigoare privind finanțarea bisericilor fortificate. În plus, întreabă ea, ”cum pot fi accesate fonduri europene pentru investiții în bisericile fortificate transilvănene, în condițiile în care cofinanțarea poate fi greu suportată din bugetele acestora?”, îl întreabă Christine Thellmann pe ministrul Dan Vîllceanu.

Ce scrie în PNRR

În partea a II-a a PNRR, componenta 11, ”Turism și cultură”, apare ca obiectiv obiectiv de investiție ”Finanțarea Rutei bisericilor fortificate”, pentru care se alocă 600 de mii de euro.

Proiectul prevede înființarea unei rute ale bisericilor fortificate cele mai reprezentative din România (inclusiv cele aflate pe lista Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) pentru a atrage împreună vizitatorii interesați.

Concret, se dorește ”digitalizarea valorilor aferente, marcarea și semnalizarea rutei și a obiectivelor incluse în cadrul rutei, marketing, management”, fără a se pomeni însă de o renovare, modernizare sau reabilitare.

Responsabili pe proiect urmează să fie Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului și Unitățile Administrativ Teritoriale afectate de investiție. Soluțiile de digitalizare, al căror cost reprezintă 90% din suma totală alocată digitalizării (90% din 0,6 mil euro), se încadrează în domeniul de intervenție 011 - Soluții TIC, servicii electronice și aplicații guvernamentale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2121

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus