Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Misiunea de zece ani a Asociației Elijah în Sibiu: „ Fără educație nu putem face nimic”

Misiunea de zece ani a Asociației Elijah în Sibiu: „ Fără educație nu putem face nimic”

Asociația Elijah a luat ființă în urmă cu zece ani, în satul Nou din județul Sibiu, la inițiativa Ruthei Zenkert. Este o organizație non-guvernamentală care are ca scop evoluția comunităților de la sat prin educație. Povestea Elijah este spusă de Antoaneta Ghișoiu, vicepreședintele asociației.

Asociația Elijah a fost înființată, în anul 2012, din dragoste pentru bine. După 30 de ani de activitate în domeniul socialului, Ruth Zenkert a ales satul Nou pentru a pune bazele unui proiect social care urma să se dezvolte. Pentru Ruth acest sat a devenit acasă.

Elijah funcționează de 10 ani în Sibiu. A început cu o chirie și cu un rucsac în spate și a ajuns astăzi la aproximativ 80 de angajați, patru centre sociale, un internat social, două școli mari de muzică, un centru rezidețial de tip familial, două cantine sociale, o fermă, atelierul de tamplarie și sprijinirea tuturor familiilor și copiilor care au nevoie de ajutor, de pe toată Valea Hartibaciului, prin proiecte și ateliere sociale.

Festival Elijah

Ruth are un istoric de 30 de ani în activitatea socială și a lucrat foarte mult cu copiii străzii în București. Alături de Părintele Georg Sporschill SJ a pus bazele proiectelor sociale CONCORDIA în România și a adunat de pe străzi mii de copii și tineri fără adăpost. Sub îndrumarea ei, CONCORDIA își extinde aria de activitate, ajutând orfani, tineri ai nimănui și vârstnici nevoiași și din republica Moldova și Bulgaria. „Mergem acolo, unde este cea mai mare nevoie”, acesta este principiul care o aduce pe Ruth Zenkert în Transilvania, unde, în anul 2012, își începe activitatea. 

A început să lucreze în școala din satul Nou învățându-i pe copii să cânte la jembe, acele tobe africane. Apoi a cunoscut-o pe mediatorul școlar Minodora Lăcătuș, care este și acum mediatorul din Nou și cu ajutorul ei s-a apropiat de comunitatea”, povestește Antoneta Ghișoiu, vicepreședintele asociației Elijah și primul om angajat.

Minodora, meditator școlar

Talentul copiilor de la sat a dus la înființarea a două școli de muzică

Scopul Elijah este ca tinerii care intră în tangență sau fac parte din proiectele acociației ori din familiile monitorizate să fie integrați în societate. Asta se întâmplă prin căutarea locurilor de muncă ori chiar crearea lor. Acesta este scopul principal, însă, asociația lucrează pe mai multe ramuri. Treaba lor începe încă de la creșă, pentru că, în planul Elijah cap de afiș este educația, fără de care o comunitate nu poate înainta și merge până la construirea de case sociale pentru familiile aflate în monitorizare și care trăiesc în condiții grele. În satul Nou au fost ridicate deja 11 case sociale. Datoria celor care trăiesc acolo este să-și plătească utilitățile și cel puțin unul dintre părinți să lucreze. Case sociale au fost construite în toate satele in care Elijah este prezentă. Familiile sunt identificate în colaborare cu primăriile  și departamentele de asistență socială.

Cartier case sociale

„Primarii comunelor Marpod, Nocrich si Roșia cunosc foarte bine problemele din comunitățile lor. Fără sprijinul si girul lor, nu putem răzbate. Scopul comun este să ridicăm calitatea educației, a vieții și să întărim aceste comunități. Elijah nu poate decaât să le mulțumească pentru această deschidere și colaborare", spune Antoaneta.

Mai mult, Elijah a creat patru centre sociale active la Nocrich, Hosman, Marpod și Nou cu program de afterschool, iar într-unul dintre aceste centre a fost creată și o creșă. Acolo cel mai mic copil are opt luni. Se lucrează cu acești copii până în clasa a IV-a, după care sunt direcționați, mai departe, într-un sistem foarte bine pus la punct, către școli din Sibiu, școli profesionale sau către școlile de muzică ale asociației. Asociația Elijah are două mari școli de muzică. Una este în satul Nou. La această școală se lucrează cu aproximativ 250 de copii. Cea de-a doua școală este la Hosman, unde se lucrează cu 130, 140 de copii. La cea din urmă vin elevi din Cașolț, Hosman, Nocrich și din Alțîna, transportul fiind asigurat cu un microbus pus la dispoziție de asociație. La cursurile acestor școli de muzică continuă să vină și tinerii care au absolvit școala generală și sunt la liceu. Aleg să-și continue studiul. Sunt tineri care sunt pe un drum bun.

Școală de muzică

„Profesorii de muzică sunt angajați ai Filarmonicii Sibiu sau angajați ai Șolii Populare de Artă ori pur și simplu sunt lăutari cunoscuți. Școlile abordează toate genurile de muzică, de la cea populară, la orientală și balcanică până la muzica clasică. Profesorii sunt muziceni din toate categoriile și încurajăm copiii să meargă către ritmul care le place. Pe lângă asta învață teorie muzicală și încearcă și alte genuri. Ideea de a înființa aceste școli de muzică a pornit de la faptul că cei mici sunt extrem de talentați. Au muzica și ritmul în sânge și evoluează foarte repede. Iar în grupurile de muzică dispar diferențele de statut, culoare sau orice altă diferență. Aici punem accent pe multiculturalitate”, mai spune Antoaneta Ghișoiu.

Cele mai noi proiecte

Unul dintre cele mai noi proiecte este un internat social deschis de asociație în Sibiu. Acest internat este licențiat și destinat copiilor care termină clasa a VIII-a și ai căror părinți nu-i pot susține să vină de pe sate la școală, în oraș. Internatul are 34 de locuri, în acest moment, toate fiind ocupate. Tinerii care se află în internat sunt toți parte din proiectul Elijah.

„Avem copii care au studiat instrumente și care mai apoi vin la Liceul de Artă, ori copii care sunt elevii la școlile profesionale iar până aici au trecut prin proiectele noastre de afterschool de pe centre. Ei pot să rămână peste săptămână și așa se evită abandonul școlar. Părinții lor erau obligați să le asigure transport, mâncare, cazare și pentru că nu-și permiteau, copiii nu mai ajungeau la liceu, cea mai mare rată a abandonului școlar fiind acum, iarna. Este foarte important de știut faptul că la internat nu oferim personal. Este doar Bogdan, șeful de internat. Motivul este autogospodărirea copiilor pentru a se putea adapta și pentru a deprinde abilități de viață independente”, mai spune Antoaneta.  

Casa Martin, unul din centrele sociale

Un altul, a constat în cumpărarea a două apartamente în Sibiu. Urmatorul pas pe care îl vor face tinerii care au trăit în internat este acela de a locui și a se gospodari singuri. Este ultima mișcare către o viață independentă.

Cel mai nou proiect al asociației are două luni. Este vorba despre o casă socială de tip familial în Hosman cu o capacitate de 12 locuri. În acest moment în ea locuiesc opt copii luați din Sibiu, din Sistemul de Primiri Urgențe Prichindelul. La acest proiect încă se lucrează. Pe lângă acesta, asociația mai are și atelierele sociale de formare, un atelier de olărit, o fermă de animale, grădini, și tâmplărie. În ateliere se lucrează cu tinerele mame, tinerii tați și cu adolescenții. În primă fază sunt voluntari și dacă dezvoltă abilități și trec de o serie de etape, vor fi angajați.

Elijah, parte din comunitate

În decursul celor zece ani, Elijah s-a apropiat foarte mult de comunitate. Oamenii care lucrează în asociație au văzut problemele multora dintre locuitorii de pe Valea Hârtibaciului: anafalbetism, probleme de sănătate, probemele fizice sau intime și au decis să nu rămână indiferenți. Ce-i motivează? Satisfacția de a face bine, de a vindeca un copil, de-al smulge din ghearele sărăciei, de a-l face să-și depășească condiția. Asta îi motivează: rezultatele. 

„În asociație sunt 80 de oameni unii dintre ei cu facultate care zilnic se duc și despăduchează, deparitează, care s-au umplut de râie, pentru că unii copii trăiesc în condiții greu de imaginat. Vin cu boli, cu răni deschise pe corp, de nu știm ce să le facem. Toți cei din asociație sunt oameni remarcabili. Alina de la Nocrich, ce n-a făcut femeia aceasta pentru copii, Lili un om cu care lucrăm de mai bine de șapte ani care a dezinfectat nenumărate case în epidemiile anuale de hepatită  și mulți, mulți alții. Oamenii aceștia fac acțiuni sociale la care nu se gândește nimeni”, mai spune viepreședintele asociației.  

Extindere în Sibiu și Cașolț 

Asociația Elijah are și planuri de viitor. Printre cele mai importante se află un plan de extindere al activității în două sau trei localități în care nu au ajuns încă. Una din locații este Municipiul Sibiu iar proiectul constă în construirea unui cartier de case pentru cazurile sociale de pe raza municipiului. Membrii asociației sunt doar în faza incipientă a discuților dar au îcredere că pot ajuta cu experința lor socială și în Sibiu.

Cealaltă locație ar fi Cașolț. „Este un plan de bătaie pe care nu știu dacă îl vom face la anul, dar îl avem în vedere”, spune Antoaneta Ghișoiu.

Brutărie

Cei din asociație își doresc, de asemenea, să găsească o soluție de a reintegra adolescenții și tinerii care nu mai au nicio șansă de a face școală. Deși există programul educațional „A două șansă”, din păcate, nu se organizează în toatele satele, pentru că trebuie întrunite o serie de criterii.

 „Aceasta este marea provocare. Jur că dacă am putea schimba o lege, am face-o doar ca acești tineri să aibă o șansă la educație. Orice forma de educație este sigura care dă rezultate, asta o zic cu absolut toată încrederea. Poți băga banii în toate nebuniile și se duc de nici nu știi că i-ai avut, dar banii băgați în educație, funcționează!" încheie Antoaneta.  

Elijah și-ar dori ca cei care conduc România să cunoască mai bine situația țării și să propună legile în cunoștință de cauză, altfel acestea riscă să facă mai mult rău decât bine și, nu în ultimul rând, să scuture educația de praf și să-i acorde importanța cuvenită. Fără educație nu putem face nimic.

Școală de muzică

Atelier de olărit

Ferma

Tâmplărie

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Luc

Acum 4 luni

Bună seara. Nu va supărați, unde sunt comentatorii? Dacă era un accident, furt, viol, etc. erau zeci de comentarii. Pe oamenii aceștia care fac bine unor semeni la care noi nici nu ne uităm nu îi aplaudă nimeni? Felicitări din tot sufletul meu pt ce faceți. Jos pălăria!

Raspunde

Carcotel

Acum 4 luni

Urma sa dau eu un comentariu dar nu s-ar fi aprobat pentru ca era rasist :)
Raspunde

X

Acum 4 luni

Aloooo....pe str Mitropoliei se vede? Alooo

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus