Primarii din Sibiu sunt de-a dreptul îngroziți de momentul în care vor veni primele facturi din acest an la utilități. În cele mai multe localități din județ, primăria este cel mai mare consumator de gaz și electricitate, iar prețurile crescute din ultima perioadă îi sperie.
Valentin Ivan, primar Sadu: Suntem într-o bombă cu ceas
Președintele filialei județene Sibiu al Asociației Comunelor din România (ACoR), Valentin Ivan, cel care este și primar al comunei Sadu, e cel mai pesimist. Vorbește chiar de o posibilă intrare în incapacitate de plată.
”Este o situație în care indicatorii nu-i putem anticipa, pentru că nu este clară situația facturării. Facturile întârzie foarte mult timp, regularizarea de abia s-a făcut și suntem într-o bombă cu ceas cu modul de facturare pe care îl face operatorul de energie electrică. Estimativ, cred că va crește factura cu cel puțin 30%. Cheltuieli suplimentare, fără venituri, asta vom avea”, spune primarul.
Valentin Ivan propune plafonarea prețurilor sau mărirea veniturilor pentru primării, pentru ca acestea să poată plăti facturile la utilități.
”Nu știm ce soluții ar putea fi. Recomandarea noastră a fost ca statul să intervină prin plafonarea tarifelor. Liberalizare, liberalizare, dar asta trebuie să meargă mână în mână la instituțiile publice cu asigurarea veniturilor.
Situația poate să degenereze și să se ajungă la incapacitate de plată. Nu definitiv, ci pe o anumită perioadă de timp. Noroc că avem bugetul, pentru că dacă l-am fi avut prin aprilie, ca anii trecuți, nu avea ce face. Ăsta e cel mai bun lucru și se mai pot face niște plăți”, a completat Valentin Ivan.
Maria Greavu, primar Loamneș: ”Am patru școli care trebuie încălzite”
Culmea, varianta în care școala să se desfășoare online nu e tocmai rea din punctul de vedere al cheltuielilor legate de utilități.
Maria Greavu, primarul comunei Sadu susține că situația din localitate e una extrem de dificilă.
”E foarte, foarte greu, mai ales că eu am și patru școli care trebuie încălzite. Gândiți-vă că avem peste tot încălzire pe gaz, nici nu mai vorbesc de factura de la energie electrică. Am fost nevoită și anul trecut să acopăr cheltuielile, să fie totul funcțional, dar e greu.
Din calculele pe care le-am făcut reiese că vom avea o creștere de peste 45%, e enorm pentru noi. Anul trecut doar pentru școli, la gaz, am cheltuit 200 de mii de lei, iar acum ne așteptăm să avem facturi mai mari, de până la 500 de mii de lei pe an. Asta, ținând cont că anul trecut am avut și școală online, din cauza coronavirusului”; spune primarul.
Tudor Mihalache, primar Copșa Mică: ”Soluția e una singură: eficientizare”
Deși prevede facturi mai mari cu 75% la utilități, primarul orașului Copșa Mică, Tudor Mihalache, spune că a pus de anul trecut bani de-o parte și că va dezvolta un plan pentru eficientizarea energetică a imobilelor care aparțin primăriei.
”Încă e bine, dar nu au venit încă facturile mărite. Trebuie să plătim, ce să facem? Pe calculul nostru, scumpirea va fi de 75% la utilități. Am pus niște bani de-o parte, anul trecut, avem un fond de rulment, să avem cu ce plăti acum, câteva luni. Soluția e una singură: eficientizare. Trebuie puse pompe de căldură, venit cu soluții pentru a consuma mai puțină energie”, spune Tudor Mihalache.
De ce se scumpesc facturile?
Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei și fost vicepreședinte al ACER – Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei, spune că lipsa investițiilor și costul tot mai mare al certificatelor de emisii de carbon sunt cauzele scumpirii energiei pe bursele de profil. Acesta arată că nu s-au realizat centrale noi, cum ar fi instalarea a mii de MW de producție a energiei fotovoltaice. De asemenea, a existat o revenire a consumului, mai spune el, într-un comentariu în ziarul Adevărul.
Pe de altă parte, Nicolescu acuză că procesul de liberalizare a energiei nu a fost făcut cum trebuie de ANRE. Nici în prezent nu este bine gestionat procesul.
Întrebat ce sfaturi le dă românilor pentru a nu fi afectați de scumpiri, Nicolescu a spus că aceștia trebuie să consume mai eficient, să își negocieze tarifele și, pentru cei care pot, să își instaleze capacități proprii de producție.
Medieșeanul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că anul trecut a existat deja o creștere de 18% a prețului energiei de la 1 ianuarie și o alta de 5% de la 1 iulie.
Acesta cere eliminarea sau reducerea TVA pentru produsele energetice, respectiv electricitate, gaze, energie termică și lemn de foc pentru perioada octombrie 2021 – aprilie 2022.
Concomitent, prețul combustibililor se apropie de 6 lei pe litru, ca urmare a creșterii cotațiilor petrolului pe bursele mondiale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Sparrow
Acum 4 ore
Adina
Acum 4 ore
HellTown
Acum 5 ore
Ionica vecinu
Acum 5 ore
Casian