În ziua de 6 ianuarie, creștinii sărbătoresc Boboteaza. Este ziua în care cerurile se deschid și se arată Sfânta Treime. Preoții sfințesc apele, iar credincioșii iau de la biserici agheasma, Apa Sfântă. Spre deosebire de alți ani, la Sibiu, slujba de sfințire s-a ținut la fiecare parohie în parte. Cea de la Catedrală a fost oficiată de ÎPS Laurențiu Streza. În curtea bisericii, sibienii care au participat la slujbă au avut 7.000 de sticle și 2.000 de litri de apă sfințită în butoaie. Agheasma se va putea găsi la Catedrală până la Odovania Praznicului, care va fi în 14 ianuarie, așa că oamenii pot veni liniști să ia.
„Izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcat, dezlegare de boli, diavolilor pierire, îndepărtarea puterilor potrivnice, plină de putere îngerească”. Glasul Înaltpreasfințitului Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, se aude ferm din curtea Catedralei Mitropolitane. Vorbește despre importanța Apei Sfințite ce urmează a fi împărțită sibienilor care au venit cu zecile pentru a asculta slujba specială, pentru fi stropiți din legături de busuioc și flori cu agheasmă și pentru a pleca acasă mai curați, poate mai împăcați. Anul acesta slujba a fost parcă mai scurtă și nu în Piața Mare cum era de obicei, ci în curtea Mitropoliei. În toate parohiile din Sibiu se țin slujbe de sfințire a apei. Arhiepiscopul vorbește despre puterea din noi, despre vremurile vitrege pe care le traversăm și despre încrederea pe care trebuie să o avem în Dumnezeu. Vorbește despre orânduială, „pentru că Dumnezeu este Dumnezeu al orânduielii nu al dezordinii. Omul creează dezordine, omul creează senzație”, spune el, iar oamenii îl ascultă. Pentru prima dată în ultimii ani, sibienii care au venit la Catedrala Mitropolitană nu se mai îmbulzesc și așteptată în ordine, să ajungă la Apa Sfântă.
„Sunt 7.000 de sticluțe mici și sunt patru butoaie mari care au 2.000 de litri”, a spus Înaltpreasfințutul. Apoi a continuat. „Nu vă îngrijorați, veți avea toți. Tot timpul săptămânii la Catedrală va fi deschis și veți putea să veniți și să o luați. Luați-o și păstrați-o așa cum se cuvine. O beți înainte de a mânca ceva. Luați opt zile din apa aceasta binecuvântată, sfințită pentru ca să ne aducem aminte că suntem în perioada în care s-a deschis cerul și s-a arătat Prea Sfânta Treime.” Cerul care astăzi, în zi de Bobotează, este negru și plâns, departe de gerul lunii ianuarie.
Agheasma se bea timp de cel puțin opt zile, pe nemâncate
În mulțimea de chipuri și trupuri grăbite, Oana Vraciu, o tânără de 26 de ani, parcă oprește timpul. Îmbrăcată în port popular autentic, specific județului Alba, zona Jidvei își ține de braț, bunica, pe Maria Oejdean. Femeia are 76 de ani. Au venit împreună pentru slujbă și pentru agheasmă.
„Boboteaza este una dintre ultimele sărbători din iarnă și ne ajută să privim cu optimism noul an. Acum suntem mai liniștiți și ne bucurăm în familie”, spune fata, iar ochii ei albaștri ca cerul senin de vară se îndreaptă către fața blândă a bunicii. Bătrâna spune că veșmintele fetei sunt moștenire din familie, fiind purtate de ea, de fiica ei și acum de Oana. Câțiva pași mai încolo își face loc, prin mulțime, d-l Gheorghe. Bărbatul de 60 de ani a venit pentru slujbă și trebuie să ajungă repede acasă. Ține strâns la piept două sticle cu Apa Sfințită.
„Este o sărbătoare foarte importantă care liniștește sufletește, iar agheasma este foarte bună dimineața pe nemâncate”, spune el, apoi traversează aproape fugind strada.
În poarta Catedralei stă Anca, o profesoară de la Colegiul Național „Octavian Goga”. A fugit într-o pauză pentru a putea lua agheasmă. O va bea în fiecare dimineață, înainte de a mânca atâtea zile cât va ține Apa Sfântă. Face asta de ani de zile.
Stingheră, la intrarea în curtea Catedralei stă Diana Chifăr, o tănără de 25 de ani. Fata este o prezență aparte în mulțimea de oameni cu măști pe față. Poartă o pălărie elegantă, neagră și un palton galben muștar. Părul ei, închis la culoare, este lung și frumos aranjat, iar glasul Dianei este suav ca dansul aripilor de fluturi. Tatăl ei este slujitor al bisericii, iar fata nu s-a abătut de la apropierea de Dumnezeu.
„Eu consider, alături de Sfintele Paști și de Crăciun, că Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători. Este o sărbătoare care, cumva, reînnoiește în fiecare an darurile pe care le primim de la Sfânta Biserică. Taina Botezului noi o reînnoim, cumva, în fiecare an. Agheasma o voi lua în primele opt zile, apoi dacă mai rămâne aș folosi-o tot zilnic, pe nemâncate, iar duminica împreună cu anafura”, spune Diana.
Părintele Emilian Man, despre Bobotează
Printre Praznicele Împărătești cele mai vechi ale Bisericii Ortodoxe este și Praznicul „Botezului” („Epifania”). Nu se știe exact când a apărut această mare Sărbătoare, dar în tot cazul, după cea mai importantă sărbătoare a creștinismului, Paștile, și se prăznuiește de către toți creștinii la 6 ianuarie.
De ce Sărbătoarea aceasta se mai numește și „Epifanie” sau „Teofanie”? Pentru că în timpul Botezului lui Hristos, așa cum ne mărturisesc Evangheliștii, S-a arătat Sfânta Treime. Adică în momentul în care Hristos Se boteza în Râul Iordan de către Ioan Înaintemergătorul, s-a auzit Glasul Părintelui Ceresc, Care a zis: Acesta este Fiul Meu Cel iubit.
De asemenea, a apărut Duhul Sfânt sub chipul porumbelului, care este o pasăre lipsită de răutate, simbol al curăției. Astfel, Dumnezeirea în cele Trei Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, care S-a arătat la Râul Iordan, trimite la denumirea de la început a Sărbătorii de „Teofanie” sau „Epifanie”. Faptului că Domnul nu S-a făcut cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.
Dacă până acum, sărbătoarea aduna mulțimi de credincioși la slujbele religioase din cadrul programului liturgic și duhovnicesc de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu și din Piața Mare, astăzi evenimentul s-a desfășurat simultan, în bisericile din parohiile sibiene.
„La Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a apei a fost oficiată de IPS Laurențiu Streza și s-a desfășurat în fața Catedralei. S-au respectat toate măsurile de prevenție, cu păstrarea distanței sociale și purtarea măștilor. Avem aproximativ șapte mii de sticle ce au fost umplute cu apă sfințită și încă 2.000 de litri în butoaie”, spune Protos. Emilian Man, eclesiarh al Catedralei Mitropolitane.
Preotul atrage atenția asupra faptului că agheasmă se va putea găsi la Catedrală până la Odovania Praznicului, care va fi în 14 ianuarie.
„Va fi agheasmă mare în Catedrală până la Odovania Praznicului astfel încât oamenii pot veni, oricând, cu răbdare să-și ia apa sfințită”, încheie preotul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3575
Ultimele comentarii
Acum 36 minute
Emil
Acum 44 minute
Matei
Acum 1 oră
Slanina
Acum 1 oră
S
Acum 1 oră
Parinte de la Peda