Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

În trei ani, Primăria a înjumătățit excedentul bugetar al Sibiului. Au mai rămas sub 33 de milioane de euro

În trei ani, Primăria a înjumătățit excedentul bugetar al Sibiului. Au mai rămas sub 33 de milioane de euro

După șase ani în care a încasat mai mult decât a cheltuit, administrația Sibiului a demarat investiții care în decurs de trei ani au dus la înjumătățirea economiilor.

Echivalentul a mai puțin de 33 de milioane de euro reprezintă excedentul bugetar pe care Sibiul îl mai avea la finele anului 2021. Suma apare într-un proiect de hotărâre care va fi dezbătut în Consiliul local al Sibiului într-o ședință extraordinară programată vineri. ”Valoarea excedentului bugetar cumulată la finele anului 2021 este de 162.687.926,58 (calculat prin diferența dintre excedentul cumulat al anilor precedenți în sumă de 291.510.526,52 lei și deficitul anului 2021, respectiv 128.822.600,04 lei)”, se arată într-un raport al Direcției Economice din cadrul Primăriei Sibiu. Raportul însoțește proiectul de hotărâre elaborat pentru a permite administrației locale să utilizeze bani din acest excedent bugetar până la adoptarea bugetului orașului care, la rându-i, așteaptă după adoptarea bugetului de stat pe 2022 de către Parlament.

Potrivit aceluiași raport, deficitul de aproape 129 de milioane de lei este rezultatul unor proiecte de investiții masive, în timp ce din bugetul alocat întreținerii orașului s-au făcut economii: ”la secțiunea funcționare s-a înregistrat un excedent bugetar în valoare de 161,2 milioane de lei; la secțiunea dezvoltare s-a înregistrat un deficit bugetar de 290 de milioane de lei)”.

Excedentul bugetar al municipiului Sibiul este, în continuare, unul generos. Spre comparație, județul Sibiu mai avea la finalul anului trecut un excedent de 22 de milioane de lei (în scădere, față de cele 33 de milioane de lei excedent bugetar la finele lui 2020). Merită arătat, însă, faptul că administrația județeană dispune de venituri mult mai mici decât cea a municipiului Sibiu.

Efectul stadionului

Începând cu 2012, cei care au administrat bugetul Sibiului au adoptat o politică în care investițiile au fost mai mici decât veniturile realizate la bugetul local. Prin urmare, excedentul bugetar a crescut de la 20 de milioane de lei la finele lui 2012, la un maxim de peste de 367 de milioane de lei la finalul anului 2018.

Din 2019, însă, administrația Sibiului a schimbat politica, iar investițiile au început să depășească încasările. La finalul acelui an, excedentul bugetar al orașului scădea la 311 milioane de lei, iar după următoarele 366 de zile, excedentul mai înregistra 291,5 milioane de lei.

Excedentul bugetar a scăzut serios din 2021, după ce facturile emise pentru șantierul ultimei etape în modernizarea stadionului municipal au început să capete consistență. 200 de milioane de lei au fost mutați, anul trecut, din conturile de economii în cele de investiții, modernizarea stadionului fiind principala destinație. Cea mai mare investiție a Sibiului din ultimii 30 de ani, stadionul este finanțat exclusiv din fonduri locale. Iar pe lângă cele 28 de milioane de euro care reprezintă valoarea inițială a ultimului contract pentru modernizare, în urmă cu câteva săptămâni Primăria a mai adăugat alte nouă milioane de euro, sume suplimentare.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Carcotel

Acum 4 luni

Aici sunt banii dumneavoastra :)))))) Inca o data, facem ceva pe stadionul vostru supraevaluat, se puteau face multe alte proiecte cu impact mai mare asupra calitatii vietii orasenilor cu acea suma de bani. Dar da, PITA si CIRC sa fie!
Raspunde

Marcel von Klitoris

Acum 4 luni

Dispari ma...daca tie nu iti place sportul e strict problema ta. Ce voiai sa construiasca...lasa-ma sa ghicesc..spitale, nu ? Parca nu se construiesc spitale din cauza ca se construiesc stadioane. Problema e primarita noastra care e inapta. Toti si-au construit stadioane pe banii CNI, doar noi ii platim din banii nostri. E o rusine pt Sibiu primarul asta. Ce realizari majore a avut in toti anii astia ? Zero.
Raspunde

Sibian

Acum 4 luni

Mai bine un sas prost, decat un roman smecher.
Raspunde

Fodor - cel mai incopetent si incompatibil primar din tara

Acum 4 luni

toate marile stadioane din tara modernizate in ultimii ani au fost reconstruite de la zero (nu carpite pe alocuri ca la Sibiu) cu bani de la guvern. Doar la Sibiu, primaria si CJ nu au fost in stare sa obtina un singur leu de la centru (la fel ca pentru aeroport). Au cheltuit din excedent aruncand milioane si milioane intr-un stadion de doar 12 mii de locuri. Evident banii nu puteau fi cheltuiti - de exemplu pentru imbunatatirea conditiilor din spitale - ca acolo e atributul CJ sau nu-i lasa legislatia, sau alte vesnice scuze.
Raspunde

Constantin T

Acum 4 luni

Dacă se face de ce se face???!!! Dacă nu se făcea,de ce nu s-a făcut!!! Niciodată nu o să fim de acord toți cu chestiunile astea!!! Oameni buni,fotbalul este un fenomen social cu impact deosebit la public!!! Sunt șanse să revenim în Liga1, să jucăm iar pe terenuri străine???!!! Să zicem că nu intrăm anul ăsta,dar vom intra vreodată!!! Acest stadion este o construcție multifuncțională,pe care se pot desfășura diverse evenimente!!! Sibiul merită un astfel de stadion,chiar dacă numărul de locuri pare mic,eu zic că pentru acum e OK!!! Și vă mai spun ceva!! Dacă d-l Iohannis era încă primar,nu cred că se făcea ptr. că d-lui îi place doar schiul și golful, așa că nu mai fiți porniți cu înverșunare împotriva d-nei Fodor!! Să auzim de bine!!! PS!! Poate sunt discuții cu creșterile costului de construcție!! Asta e o altă problemă!!! Ce să facem dacă prețurile au explodat,ce să facem dacă fostul constructor a lucrat prost și a dovedit lipsă de respect pentru banii noștrii,ar însemna să abandonăm ce am făcut până acum,ce spuneți??!!???Vrem sau nu să terminăm această lucrare,acum când o facem cu niște profesioniști!!??
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 4 luni

Sibiul este mult prea bogat față de sărăciile din București, cărora le-a făcut CNI, cu bani publici, 3 stadioane noi nouțe, la standarde UEFA. Noi nu avem nevoie de mocăciuni! Am terminat și cu zecile de parcări sub și supraterane, cu străzile de pământ, cu podurile, cu împădurirea zonelor verzi (cele 100 mp în total), cu centrul de evenimente, poate Aquapark, cu construcția de locuințe sociale, cu drumuri noi peste câmp, etc. Felicitări celor mai prăpădiți funcționari publici!
Raspunde

Astronauta

Acum 4 luni

Un stadion in 2022, in mijlocul orasului, doar un sas putea sa-l faca si doar niste consilieri impotenti putea sa-l voteze. La Sibiu nu doar primarita de 70 ani e de vina, consilierii locali sunt la fel de vinovati.
Raspunde

Birtu

Acum 4 luni

Mai asteptati si veti vedea ca excedentul bugetar va deveni egal cu zero. Au grija specialistii din administratie sa rezolve problema asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus