Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Ghiță Ciobanu s-a portat la DNA. A detaliat cum s-au fraudat banii europeni din zootehnie, în ultimii 7 ani

Ghiță Ciobanu s-a portat la DNA. A detaliat cum s-au fraudat banii europeni din zootehnie, în ultimii 7 ani

Gheorghe Dănulețiu, supranumit Ghiță Ciobanu, în urma deselor reclame de firme de telefonie mobilă, este parte într-un dosar instrumentat de DNA în Timișoara, prin care mai mulți oameni de afaceri și funcționari sunt acuzați de fraudă cu bani europeni.

Concret, procurorii DNA de la Timișoara au deferit justiției peste 10 persoane pentru fapte de corupție. Ciobani, medici veterinari și ingineri zootehniști au încercat punerea în funcțiune a unui mecanism fraudulos de decontare a unor cheltuieli inexistente, pe tema unor rase de berbeci pretins deținute de crescătorii de animale. Ciobanul sibian susține însă că rețeta funcționează cu succes în zootehnia românească de mai mulți ani.

Procurorii DNA de la Timișoara au avut suportul lui Gheorghe Dănulețiu, iar cu ajutorul depozițiilor sibianului, s-a evitat prejudicierea bugetul UE cu aproape 160.000 de euro.

”Berbecii se vând doar pe hârtie”

În rechizitoriul trimis judecătorilor de la Tribunalul Timiș procurorii, prezentat de Știri pe Surse, se notează că în conformitate cu declarația lui Dănulețiu, ”a rezultat că, încă din anul 2014, există o practică în rândul crescătorilor de ovine din România care, pentru a obține în mod necuvenit fonduri europene, cumpără certificate și crotalii, fără berbeci”.

”Totodată, martorul a precizat că acest fenomen, în care berbecii se vând doar pe hârtie, este cunoscut atât de crescători, cât și de asociațiile de profil și de funcționarii din cadrul APIA sau ANZ, iar mențiunile din certificatele zootehnice cu privire la performanțele proprii (carne și lână) sau cu privire la ascendența pe linie maternă și paternă (genealogia) în privința berbecilor indicați în cuprinsul acestora nu sunt reale deoarece totul se face doar pe hârtie, de către funcționarii din cadrul asociației care desfășoară controlul producției.

În acest sens, funcționarii din cadrul asociaților de profil, pot prelua ascendenți din Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) pe care să-i treacă în dreptul produșilor cu ocazia consemnării procedurii de montă.

Potrivit martorului, obținerea unei rase pure de ovine se poate realiza cu multă muncă, existând și crescători care dețin efective de ovine de rasă pură, dar care sunt dezavantajați de această practică ilicită, existentă la nivel național, constând în vânzarea de certificate zootehnice și crotalii, fără ovine”, se arată în rechizitoriu.

Unii mint, alții nu controlează

Martorul DNA a indicat ca principali responsabili pentru acest fenomen, asociațiile care desfășoară controlul oficial al producțiilor și care nu efectuează, în fapt, niciun control pentru ovinele înscrise în COP (controlul oficial al producțiilor), în buletinul de control fiind introduse doar date fictive.

”Matorul a precizat că există un fenomen în rândul crescătorilor de ovine, de notorietate, care face și obiectul prezentei cauze, constând în aceea că, între crescătorii de ovine din România se vând certificate zootehnice și crotalii nefolosite, atribuite unor animale inexistente, principalii responsabili de această situație fiind proprietarul acestor ovine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în special cu ocazia identificării ovinelor, controlorii din cadrul asociaților de profil care efectuează activitatea de COP precum și funcționarii din cadrul ANZ care ar trebui să facă o serie de controale, mai serioase, în vederea prevenirii acestui fenomen, pentru ca România să aibă un Program real de ameliorare a rasei și cu efecte de durată, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1012/2016”, se arată în rechizitoriu.

Conform declarațiile lui ”Ghiță Ciobanu”, proprietarii de animale mint că dețin oi de rasă, iar funcționarii se prefac că verifică.

În urma declarațiilor procurorii DNA de la Timișoara au trimis în judecată, în stare de libertate și sub control judiciar, 12 inculpați, respectiv crescători de ovine, medici veterinari și ingineri zootehniști , pentru încercarea de fraudare a fondurilor europene pentru zootehnie, prin folosirea de certificate falsificate de atestare a unei rase de ovine.

12 inculpați trimiși în judecată

În total, 12 inculpați vor fi judecați pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (săvârșite sub diferite forme de participație), luare de mită, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidențe oficiale (din Legea zootehniei nr. 32/2019).

În anii 2020 și 2021, cinci dintre inculpați ar fi intrat în posesia unui număr de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de medicii veterinari David Alin Cătălin și Dănescu Constantin Ionuț, de inginerul zootehnist Pascariu Lucian și de controlorul implicat în culegerea datelor genetice și performanțelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Țurcană.

Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate.

Pentru „ajutorul” acordat în acest sens, inculpatul Pascariu Lucian ar primit de la unul dintre cei cinci inculpați suma de 2.000 lei.

Ulterior, certificatele respective ar fi fost vândute (900-1.000 lei/bucată) împreună cu mijloacele oficiale de identificare (crotalii) unor fermieri de pe raza județelor Timiș, Arad și Caraș-Severin care le-au folosit în relația cu A.P.I.A pentru a dovedi îndeplinirea condiției necesare de obținere a fondurilor nerambursabile (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine).

În realitate, fermierii nu aveau în exploatație astfel de animale de reproducție de rasă pură Țurcană.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Sibiul a pierdut locul 1 în fața județului Timiș, în privința creșterii ovinelor

Ciobanii din județul Sibiu primesc 7% din totalul subvențiilor primite pentru ovine, acordate la nivel național, însă este de abia pe locul trei în clasamentul județelor cu cei mai bani primiți de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), relata Turnul Sfatului la finalul anului trecut.

APIA a anunțat că până în 27 decembrie a virat crescătorilor de oi suma de 59.753.496,67 euro pentru Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic – Ovine.

Ciobanii din județul Timiș au primit cei mai mulți bani pentru subvențiile pe ovine, în cuantum de 4,49 milioane euro, iar pe locul doi se clasează județul vecin, Arad – 4,48 milioane euro.

În județul Sibiu ajung în urma subvențiilor APIA 4,2 milioane de euro și este urmat de Cluj (3,97 mil. euro), Sălaj (2,77 mil. euro), Bihor (2,70 mil. euro) și Bistrița Năsăud (2,55 mil. euro).

În clasamentul crescătorilor de capre, Sibiul nu intră în primele zece județe. Sibiul primește subvenții pentru creșterea caprelor 72.756 de euro. Cei mai mulți bani ajung în județul Constanța – 751 mii euro, urmat de Dolj – 689 mii euro, Galați – 390 mii euro și Tulcea – 340 mii euro.

Județele unde APIA a plătit cele mai mari sume pentru subvențiile la ovine

Timiș: 4.495.541,18 euro;

Arad: 4.488.273,87 euro;

Sibiu: 4.209.352,45 euro;

Cluj: 3.973.500,14 euro;

Sălaj: 2.776.221,70 euro;

Bihor: 2.705.911,30 euro.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tică Elefterie

Acum 4 luni

Doar minciuni! Un fiu al vatrei noastre românești, păstrător al datinilor străbune, familist, gospodar, om sfios nu poate fi parte la lucruri necurate! Din nou firmele străine vor sa ne injenunchieze ca sa câștige doar ei! Sa fim romani in țara noastră!
Raspunde

@@@

Acum 4 luni

Hăi, hăi, cand e vorba de un purcoi de bani, uiti cat esti de roman si de pastrator al datinilor...

Raspunde

Raspopitul

Acum 4 luni

Iubirea de arginți (iubirea de bani, de avere) este un păcat care constă în adunarea nechibzuită de bani și averi, fiind unul din cele șapte păcate capitale.[1] Ea poate duce la diverse răutăți, furt (Iuda care fura din punga săracilor), vânzarea către dușmani (Dalila care l-a vândut pe Samson filistenilor, Iuda), ucidere (oamenii neastâmpărați și fără căpătâi tocmiți de Abimelec pentru uciderea a 70 frați vitregi de-ai săi, posibili succesori la tron; unii bogați). Averea mare aduce după sine pizma și blestemele celorlalți iar în propria familie ceartă, tulburare sau chiar ură, în general ea ascunzând multe surprize. În cazul multora ea duce la rătăcirea de la credință, cei stăpâniti de ea ajungând străpunși de o mulțime de chinuri. Au făcut excepție Avraam, Lot, Isaac, Iacov, Iosif, Iov, Iosif din Arimateea, Nicodim, femeia cu scurgere de sânge de 12 ani, femeia bogată din Şunem și alții. Bogații trebuie să le urmeze modelul, având datoria să nu se semețească, să nu-și lipească inima de averi și să nu-și pună nădejdea în bogăția cea nestatornică, ci în Dumnezeul cel viu, să fie darnici și cu inima largă, îmbogățindu-se în fapte bune, ca bună temelie pentru viața veșnică.
Raspunde

Birtu

Acum 4 luni

Tara noastra e tara unde fraudele sint aduse la stadiul de doctorat de unii. Nu ca ar fi si alte tari unde se fraudeaza dar aici exceleaza unii la acest capitol.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus