Marţi,
16.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Șeful DSP Sibiu: Contacții Omicron vor fi greu de urmărit

Șeful DSP Sibiu: Contacții Omicron vor fi greu de urmărit

În valul 5 al pandemiei de COVID-19 Direcția de Sănătate Publică Sibiu va avea noi misiuni. Astfel, activitatea instituției va include continuarea campaniei de vaccinare, demararea celei pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani, extinderea capacității de testare, dar și punerea în funcțiune a celor șase centre de evaluare ce vor fi create în spitalele din Sibiu. Despre toate acestea, dar și despre ce va însemna tulpina Omicron vorbește dr. Lucian Blăguțiu, directorul instituției, prin răspunsul dat unei solicitări ce a fost trimisă de reporterul Turnul Sfatului.

Este deja cunoscut faptul că Omicron este o tulpină care se răspândește foarte repede. În acest context se mai pot urmări contacții?

Având în vedere că o mare parte dintre persoanele sosite din străinătate - unele dintre ele din țări puternic afectate de tulpina Omicron - nu completează formularul de intrare în România (PLF) ar putea să apară dificultăți în urmărirea contacților. De asemenea, în urma situațiilor cu care ne-am confruntat în valurile anterioare este posibil ca unele dintre persoanele infectate să nu declare toți contacții, ceea ce va îngreuna considerabil identificarea și urmărirea lor. Prin implicarea extinsă a medicilor de familie, atât la testarea, cât și la evaluarea pacienților Covid-19, sperăm să reușim,  împreună, să identificăm cât mai rapid atât bolnavii, cât și contacții acestora.

Pe de altă parte credeți că această transmitere a bolii poate duce la o imunizare în masă și poate opri pandemia?

La acest moment constatăm că există o populație receptivă numeroasă, ceea ce duce  la concluzia că imunitatea dobândită prin boală nu a reușit să ofere o protecție eficientă, pe termen lung. Varianta Omicron a evoluat tocmai ca să ocolească imunitatea dobândită natural după tulpina Delta. Prin urmare, este dificil de previzionat când și/sau cum se va încheia pandemia.

Teoretic este însă posibil. Transmisibilitatea foarte ridicată  a variantei Omicron va duce la infectarea unui număr însemnat de persoane într-o perioadă scurtă de timp.

Dacă la acestea vom adăuga pe cei care au dobândit un oarecare grad de imunitate prin infectările precedente sau prin vaccinarea cu trei doze sau chiar pe cei care-și vor păstra un titru ridicat de anticorpi, atunci se va reduce foarte mult masa receptivă, adică numărul persoanelor care se pot îmbolnăvi și, în acest caz este foarte posibil ca pandemia să ia sfârșit sau să evolueze doar sporadic, în valuri epidemice, pe modelul gripei.

Continuarea procesului de vaccinare și imunitatea produsă de noile infectări cu omicron ar putea reduce și severitatea îmbolnăvirilor, astfel încât să avem un număr mai mic de cazuri grave iar folosirea în continuare a măsurilor de prevenire deja cunoscute (mască , igienă,  distanțare) rămâne în continuare recomandată.

Direcțiea de Sănătate Publică va avea noi misiuni în valul 5?

Activitatea DSP va include continuarea campaniei de vaccinare, cea mai sigură soluție de protejare împotriva formelor grave de îmbolnăvire. De asemenea, vom demara campaniei de vaccinare în rândul copiilor de 5 -11 ani. Pe de altă parte vom extinde capacitatea de testare a suspecților, prin implicarea tuturor medicilor de familie pentru identificarea și izolarea cât mai rapidă a celor infectați și vom reconfigura traseul pacientului suspect/confirmat cu Covid-19, conform algoritmului stabilit la nivel național (anexa 1, Ord. 3009/2021).

Ne mai ocupăm de definitivarea și punerea în funcțiune a centrelor de evaluare și tratament în regim ambulatoriu, pentru pacienții cu forme clinice medii care nu necesită oxigenoterapie, precum și a celor cu manifestări ușoare/medii, dar cu factori de risc agravanți. În funcție de evoluție, se vor dispune măsurile de punere în aplicare a planurilor de reziliență ale spitalelor, în maximum 24 - 48 de ore.

Și dacă tot ați adus vorba de centrele de evaluare. Ce sunt de fapt aceste centre?  

La nivel județean va fi înființată structura operațională care are rolul de a identifica și de a rezolva problemele medicale ale tuturor categoriilor de pacienți, atât a celor infectați cu SARS-Cov-2, cât și cele ale pacienților cu alte patologii. Centrele de evaluare sunt structuri create la nivelul unităților sanitare, destinate pacienților infectați cu forme ușoare/medii, cu potențial de agravare și vor asigura consultațiile/examinările clinice, analize de laborator, examinări radiologice, tratamente cu antivirale pe cale orală și cu anticorpi monoclonali. Pentru pacienții non-Covid rămân funcționale structurile cunoscute din ambulatoriile integrate ale spitalelor, precum și secțiile/compartimentele cu paturi din zonele verzi.

Credeți că își vor atinge scopul aceste centre? Vor fi eficiente?

Centrele de evaluare a pacienților Covid-9 au fost concepute pentru asigurarea accesului cât mai rapid al bolnavului cu potențial de agravare la serviciile medicale  de care are nevoie. Scopul creării acestor centre de evaluare, cu regim ambulator a fost și acela de a diminua teama pacientului față de spital, astfel încât acesta să nu mai ajungă prea târziu, cu forma grave și/sau complicate de boală. De asemenea,  prin înființarea acestor centre sperăm într-o scădere e a presiunii asupra serviciilor de primiri urgente, precum și la o reducere a numărului de internări.

Sursa foto: Arhiva TS

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elzorab

Acum 7 luni

Acest ilustr tovaras spune :"Omicron a evoluat tocmai ca să ocolească imunitatea dobândită natural după tulpina Delta". De unde a ajuns el la concluzia asta? Noaptea minții.

Raspunde

Lectura

Acum 7 luni

inca un articol pe libertatea: Curtea de Apel Bucureşti obligă Guvernul să țină cont, când va impune restricții, doar de testele COVID, nu de vaccinare

Raspunde

Contra

Acum 7 luni

Alo, dle doctor, cand incepe valul 5?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Specialistii au graitu'

Acum 7 luni

Deja ne-a spus "specialistul" Arafat, secondat de marxistul Rafila cand vine valul 5. In 15 ianuarie, parca pe la ora 15:12 daca nu cumva are intarziere. Nu mai intrebati si voi lucruri care sunt clare si cunoascute in toata lumea vaccinata. Astea sunt informatiile oficiale pe care ar trebui sa le stiti sa le credeti si sa le urmati cu exactitate. Fiti si voi mai atenti la ce ne transmit conducatorii nostri dragi, ca este pentru binele si sanatatea noastra, a teroristilor care nu vrem sa ascultam.

Raspunde

Nu gasesc

Acum 7 luni

"Varianta Omicron a evoluat tocmai ca să ocolească imunitatea dobândită natural după tulpina Delta" , va rog, se poate gasi vre-un articol din literatura de specialitate unde este gasita afirmatia asta si eventual publicat? Ma intereseaza partea cu imunitatea dobandita natural numai!

Raspunde

G

Acum 7 luni

Cu ce pacalici vine sistemul asta in fata oamenilor! Bah, de ce nu spui ca vin energii masive spre pamanat, energii carora oamenii, multi dintre ei, nu le fac fata ! De ce nu dati oamenilor medicamente anti-iradiere !? Ticalosi si bastarzi ce sunteti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus