Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Preoții din Slimnic propun înlocuirea coroanelor cu bani pentru familia îndoliată: Oricum după trei săptămâni trebuie arse

Preoții din Slimnic propun înlocuirea coroanelor cu bani pentru familia îndoliată: Oricum după trei săptămâni trebuie arse

Preoții din comuna Slimnic propun înlocuirea coroanelor aduse de persoanele care participă la o înmormântare cu un ajutor financiar oferit familiei îndoliate. Aceștia spun că deja există mai multe parohii sau comunități care au luat această decizie. Argumentele sunt aceste coroane nu ajută nici familiile îndoliate și nici sufletele celor decedați. Mai mult, după câteva săptămâni trebuie arse și dacă sunt din plastic, poluează.

Preoții parohi Cosmin George Piț și Emilian Mohăilescu, dar și consilierii parohiilor Slimnic 1 și Slimnic 2 au semnat un text postat pe pagina de facebook a comunei prin care propun înlocuirea coroanelor care sunt aduse la înmormântări cu un ajutor financiar pentru familia îndoliată. Aceștia explică faptul că aceste coroane nu ajută nici familia și nici sufletul celui decedat și oricum sunt arse după două sau trei săptămâni de când sunt puse pe morminte. Cel mai puternic argument, însă, este faptul că, în momentul în care sunt din plastic și trebuie arse, acestea poluează. Din textul postat pe pagina de socializare se înțelege că în urma unui vot, toți consilierii parohiilor au fost de acord și urmează să se facă publică această decizie.

„Se supune la vot și cu o în unanimitate deplină consilierii celor două parohii sunt de accord cu această schimbare. Această modificare să se facă publică prin anunțuri în biserici, prin afișe și prin luări de poziții ale preoților la predicile de la inmormântări, în care sa se arate motivele pentru care propunem această modificare a înlocuirii coroanei cu ajutorul financiarul oferit direct familiei”, scriu preoții.

În acest sens se propune punerea unei cutii pe care să scrie: „Ajutor pentru familie”și care să fie pusă în capela de priveghi. 

Mai jos puteți citi, integral, textul postat.

„Vă aducem la cunoştință:

1.Luarea unei decizii în ce privește coroanele  aduse la înmormântarea celor decedați și înlocuirea acestora cu un ajutor financiar pentru familie.

Luând in considerare că există mai multe parohii sau comunități care au decis înlocuirea coroanelor de la înmormântare cu un ajutor financiar oferit familiei îndoliate, se pune în discuție dacă este oportun ca și în comuna Slimnic să propunem cu începere din 2022, obiceiul înlocuirii coroanelor cu un mic ajutor material.

În discuțiile care au avut loc s-a argumentat că există mai multe motive care să sprijine acest demers, că sunt bani arși, că nu ajută cu nimic familia îndoliată, nici sufletul decedatului, dar poate că cel mai solid argument este acela că aceste coroane după trei-patru săptămâni trebuie aprinse la groapa de gunoi, iar dacă sunt și din plastic acestea emană un fum înecăcios prin care se poluează aerul pe care îl respirăm.

Eliminăm astfel si poluarea, care este un  aspect foarte important. Sigur a fost emisă și părerea că această schimbare nu se poate face brusc, dar cu perseverență, probabil că în câțiva ani această schimbare se va generaliza. Bineînțeles pentru familie sau în onoarea răposatului poate fi dusă și o simplă floare, nu e neapărată nevoie o coroană.

Se înțelege că din partea celor mai apropiați vor fi aduse câteva coroane. Se supune la vot și cu o în unanimitate deplină consilierii celor două parohii sunt de accord cu această schimbare. Această modificare să se facă publică prin anunțuri în biserici, prin afișe și prin luări de poziții ale preoților la predicile de la inmormântări, în care sa se arate motivele pentru care propunem această modificare a înlocuirii coroanei cu ajutorul financiarul oferit direct familiei. În acest sens s-a propus realizarea unei cutii speciale pe care să fie scris textul: 

AJUTOR PENTRU FAMILIE, cutie care să însoțească sicriul răposatului în cele două sau trei zile de priveghere creștinească.

Preot paroh  Piț George Cosmin

Preot Paroh Mihăilescu Emilian

și consilierii parohiilor Slimnic 1 și Slimnic 2.

Să luăm seama și să schimbăm în bine lucruri care pot fi schimbate prin decizii înțelepte .

Vă dorim spor la toate cele bune!”

Sursa foto: Facebook Comuna Slimnic

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Mircea

Acum 2 ani

Cum sa se arda!?? Trebuie reciclate! Alo, garda de mediu! Se arde plastic !!

Raspunde

V.P.

Acum 2 ani

FELICITĂRI pentru decizia luată; în unele localități din nordul țării, acest lucru se practică de câțiva ani!

Raspunde

Clau

Acum 2 ani

Fiecare cum crede,sunt pro la aceasta propunere,am ingropat 2 bunici recent,si cam te seaca de bani,de la lumanarea pe care i-o tii aprinsa cand isi da ultima suflare,pana la pomenile de un an,cel putin 10.000 lei,si asta in mediul rural,si cu biserica cu tot serviciul de catering. Avem destule traditii,care mai alina din suferinta,iar un ajutor dupa,e bine venit. Cu tot respectul celor care se ocupa cu pompe funebre,ca e mult mai simplu cu ei punandu-ti la dispozitie serviciile lor.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zozo

Acum 2 ani

Bani si iar bani... Doar la bani se gândesc unii. Sigur, toate ale lumii se deteriorează in timp. Atunci sa ingropam morții in sicriu de pefele si cu haine de hartie ca oricum putrezesc. Cine nu da doi bani pe moarte, nu da niciun ban pe viața!

Raspunde

Ion Iolanescu

Acum 2 ani

Tocmai asta este problema, ca unii is pretuiesc apropiatii mai mult dupa moarte decat atunci cand traiau.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

cel mai bine ar fi ca si banii dati popilor sa fie tot ajutor pentru familie!!! ca oricum nu platesc taxe pentru ei!!!
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Daca pui sicriul in groapa in padure singur si nu mai apelzi la popa clar si banii pt popa ii pastrezi.
Raspunde

Cosmina

Acum 2 ani

Un buchet de flori este suficient. Iar daca se poate oferi un ajutor financiar familiei, cu atat mai bine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus