Miercuri,
05.10.2022
Partial Noros
Acum
14°C

Ideile de afaceri ale unor tineri din Sibiu ar putea fi finanțate prin două proiecte cu fonduri europene

Ideile de afaceri ale unor tineri din Sibiu ar putea fi finanțate prin două proiecte cu fonduri europene

Două proiecte pe fonduri europene pentru tineri au fost lansate de Asociația AS 2001 Alba Iulia și de Firma SC IPA SA din București. Ambele proiecte au un termen de implementare de 24 luni și propun tinerilor să se înscrie la cursuri antreprenoriale în urma cărora câteva zeci de planuri de afaceri vor fi finanțate pentru a se putea transforma în afaceri propriu-zise. Singurul domeniu care nu poate fi finanțat prin aceste proiecte este cel agricol. Cursurile în cadrul proiectelor vor fi on line, iar planurile de faceri care se vor finanța urmează a fi alese în urma depunerii planurilor de afaceri si a unui interviu.

Primul proiect, „Ocupare durabila pentru tineri Neets”, aparține Asociației AS 2001 Alba Iulia și este derulat în zece județe din țară printre care și Sibiul. Este finanțat prin fonduri europene și propune cursuri de formare în antreprenoriat. Se adresează unui număr de 151 de tineri între 16 și 29 de ani și are o durată de implementare de 24 luni. Tinerii care doresc să facă parte din proiect, la momentul înscrierii trebuie să nu aibă calitatea de elev, student sau să fie angajat. Este vorba despre acei tineri care se află între terminarea cursurilor și angajare. Este necesar ca aceștia să meargă la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă pentru obținerea unei adeverințe cu ajutorul căreia vor fi încadrați în proiect.

Vor avea parte de cursuri gratuite de formare profesională și anteprenorială, iar la final, în urma unui interviu, un număr de 35 de tineri primesc o finanțare de 25 de mii de euro care să-i ajute să-și pornească o afacere a lor. În cadrul acestei afaceri pot crea un loc de muncă, inclusiv pentru ei. Suma alocată poate fi cheltuită pe parcursul a 12 luni din cele 18 ale proiectului și pot achiziționa cu banii tot ce au nevoie pentru dezvoltarea afacerii de la salarii și până la echipamente. Afacerea poate fi deschisă atât în mediul urban, cât și în cel rural. Pe de altă parte, cei 35 de tineri care rămân după interviuri nu au voie să închidă firma timp de 18 luni și nu au voie să înstrăineze echipamentele timp de trei ani din SRL-ul sau în PFA-ul pe care îl vor înființa. De asemenea, în cadrul afacerii trebuie să aibă un loc de muncă activ pe o perioadă de 18 luni.

Cel de-al doilea proiect al firmei SC IPA SA se numește „Dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale pentru înființarea de întreprinderi inovative și competitive SMART BUSINESS Student” și se adresează unui număr de 360 de studenți mai mari de anul I licență (de la anul II și până la masterat sau chiar doctorat). Este desfășurat în Sibiu și alte șapte județe din țară. De data aceasta este vorba despre suma de 54.000 de euro. Ca și în cel dintâi proiect studenții vor participa la cursuri gratuite, iar la final va fi un concurs de planuri de afaceri. Primele 24 de planuri de afaceri vor rămâne în proiect. Nu există limită de vârstă și nici nu contează dacă studenții au statutul de angajat sau nu la data înscrierii în proiect. De asemenea, nu pot fi speculate toate domeniile, mai puțin cel agricol. În afacerile gândite de studenți vor fi create trei locuri de muncă, iar cei care câștigă acest proiect vor trebui să facă practică la o companie cu același profil pe care îl are afacerea lor.

Înscrierea în cadrul celor două proiecte începe din luna Ianuarie a anului 2022 (în limita locurilor disponibile), iar cursurile vor fi online. Pentru mai multe detalii puteți afla de la Alexandru Belciu, expert în implementarea acestor finantari 0755.531.266 (telefon+whatsapp).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus