Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Traficant de certificate fiscale ”albite” la Sibiu și Șelimbăr și recuperator, propus pentru arest

Traficant de certificate fiscale ”albite” la Sibiu și Șelimbăr și recuperator, propus pentru arest

Procurorii sibieni anunță reținerea administratorului unui centru de colectare a fierului vechi, care cerea bani pentru a determina funcționari din Sibiu și Șelimbăr să emită certificate fiscale care să ateste, în mod nereal, lipsa datoriilor la bugetul local. Respectivul bărbat s-a dovedit și un fel de interlop.

Dosarul penal a fost deschis ca urmare a unui denunț făcut la Poliție în toamna anului trecut, pentru trafic și cumpărare de influență, denunț care mai apoi a stat la baza dosarului lucrat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. ”În cursul lunii august şi respectiv noiembrie 2021 o persoană de sex masculin, susținând că îi sunt cunoscuți funcționarii publici din cadrul Direcției Fiscale Locale a Primăriei Municipiului Sibiu și respectiv din cadrul Primăriei Şelimbăr a promis că în schimbul unor sume de bani, pretinse de la cei doi cumpărători de influenţă, ar putea interveni pe lângă aceşti funcţionari publici și i-ar putea determina să le remită certificate fiscale prin care să se ateste că nu figurează în evidențele organelor fiscale locale cu debite. Inculpatul a primit de la unul din cumpărătorii de influenţă suma de 7000 lei”, descriu procurorii sibieni într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului. 

De la cele două acuzații de trafic de influență, dosarul a început să crească în noiembrie, când polițiștii au descoperit că bărbatul respectiv nu suporta concurența în afacerile cu colectarea fierului vechi. ”A constatat că pe site-ul OLX, alături de anunțurile sale cu privire la prestarea acestor activități, sunt postate și anunțurile altor două persoane care prestau activități de colectare a deșeurilor feroase și neferoase pe raza acestei unități administrativ-teritoriale. În acest context, prin amenințări cu acte de violență a determinat persoanele vătămate să nu își mai facă reclamă serviciilor de colectare a deșeurilor feroase și neferoase prin intermediul site-ul OLX, ștergând anunțurile postate pe acest site, inculpatul urmărind obținerea unui folos material injust prin deținerea monopolului în municipiul Sibiu în privința desfășurării acestei activități comerciale”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Ultima lună a lui 2021 a mai adus în dosarul penal încă două acuzații de șantaj. În primul caz, bărbatul în cauză, alături de alți prieteni, a decis să își ajute un amic care avea de recuperat o datorie de 6.000 de lei: l-a căutat pe datornic și l-a bătut, spun procurorii.

Câteva zile mai târziu, a decis că e cazul să încheie și el anul fără datorii. Doar că nu a vrut să le mai plătească integral, ci doar pe jumătate. ”Prin amenințarea cu devoalarea unor fapte compromițătoare și cu acte de violență, îndreptate asupra sa şi asupra membrilor familiei, a determinat o altă persoană vătămată să renunțe la un proces civil desfăşurat în contradictoriu cu inculpatul şi să îşi diminueze pretențiile sale inițiale de la 10.000 de euro la 5.000 euro”.

Procurorii anunță că, în cursul zilei de joi, au cerut Tribunalului Sibiu să dispună arestarea preventivă a bărbatului în discuție pentru o perioadă de 30 de zile. 

”Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Sibiu, Serviciul de investigare a Criminalităţii Economice, al  lucrătorilor de poliţie din cadrul IGPR Direcţia Operaţiuni  Speciale şi IPJ sibiu Serviciul  Operațiuni Speciale. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul procurorilor.  

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Minime

Acum 4 luni

"Respectivul bărbat s-a dovedit și un fel de interlop." Pe bune? Pai ori e ori nu e. Sau e interlop cu jumate de norma? :))

Raspunde

Corbul

Acum 4 luni

Tehnic este, dar nu voiau să-i dea satisfacția asta.
Raspunde

Hotia

Acum 4 luni

O sa-i rog pe domnii procurori sa verifice si la Turnu Rosu cum sunt eliberate certificatele fiscale In special pentru vanzari de autoturisme proprietatea persoanelor fizice. La taxe si impozite sunt datorii de peste 100.000 lei adunati in ani de zile. Crede cineva ca nicio persoana din cele care nu au platit impozitul, nu au vandut vreodata o masina? Hm…
Raspunde

OUG 31/2011

Acum 4 luni

Avand in vedere ca cei care desfasoara aceste activitati nu respecta legislatia in vigoare, adica interzicerea achizitionarii deseurilor provenite din reteaua de apa-canal(masini de la apa-canal stau la coada pentru a preda marfa), gaze, termoficare, etc., modul in care se trebuie facuta plata(virament bancar), sau mai bine zis omiterea verificarilor in acest sens si mai ales locurile in care sunt permise desfasurarea „activitatilor de colectare a deșeurilor feroase și neferoase”, ne califica cu sanse reale sa obtinem titlul de SIBIU-CAPITALA FIERULUI VECHI.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus