Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Studiu: 90% din cei care zboară de pe Aeroport sunt din județ, majoritatea femei. Alte 24 de destinații sunt cerute

Studiu: 90% din cei care zboară de pe Aeroport sunt din județ, majoritatea femei. Alte 24 de destinații sunt cerute

Conform unui studiu de trafic realizat la Aeroportul internațional Sibiu, doar zece la sută din cei care zboară de aici sunt din alte județe. Aeroportul deține o cotă de piață de 19% în regiune.

”Este nevoie de creșterea numărului de destinații și frecvențe pe destinațiile existente”, se arată în Studiul de trafic care a fost realizat la Aeroportul internațional Sibiu. Studiul a fost realizat în 2019, anul cu cel mai mare număr de pasageri aflați în trafic pe acest aeroport: aproape 750.000 (restricțiile impuse în pandemie au afectat, mai apoi, grav sectorul aviatic, la Sibiu înregistrându-se o scădere de 70 de procente în cei doi ani care au urmat).

Concluziile acestui studiu au devenit publice o dată cu lansarea licitației pentru extinderea și modernizarea Aeroportului din Sibiu. ”În aria de captare a aeroportului, estimăm că trăiesc aproximativ 1,3 mil. de locuitori care pot fi potențiali clienți ai Aeroportului Internațional Sibiu. Comparând traficul Aeroportului Internațional Sibiu la cel al aeroporturilor direct concurente (Cluj Napoca și Târgu Mureș), cota lui de piață este de 19%. Având în vedere gradul de penetrare mediu din Romania din anul 2019 de 1.197 pasageri/1.000 de locuitori și faptul că la Sibiu acesta este la jumătate (563 pasageri/1.000 locuitori), considerăm că există o cerere de trafic potențială pentru Aeroportului Internațional Sibiu de cca. 1,6 mil. pasageri. Pentru a fi cât mai mult exploatat acest potențial, este nevoie de creșterea numărului de destinații și frecvențe pe destinațiile existente. Acest fapt rezultă și din analiza răspunsurilor furnizate de pasageri și potențialii pasageri ai aeroportului, de unde reiese o cerere pentru cel puțin încă 24 destinații”, se arată într-un studiu de fezabilitate întocmit anul trecut (în vederea extinderii aeroportului) și care citează din studiul de trafic din 2019. 

Destinațiile cerute nu sunt enumerate, dar sunt amintite niște sondaje făcute în rândul călătorilor, în urma cărora a rezultat că aproape trei sferturi cer destinații interne. ”Tot din chestionare a rezultat că 73% din respondenți au solicitat zboruri interne către alte destinații din România, în special către Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași”.

Nu prea vin din alte părți. Dar majoritatea sunt femei și tineri

Cu toată autostrada care se apropie la câteva sute de metri de aeroport, numărul celor care vin din alte județe să zboare de la Sibiu este mic. Mai mult, 65% dintre călători sunt de fapt din municipiul Sibiu. ”Din răspunsurile la chestionare a reieșit ca 65% dintre pasagerii actuali ai aeroportului trăiesc în municipiul Sibiu, 25% în județul Sibiu și doar 10% în afara județului Sibiu. În ceea ce privește profilul pasagerilor, din răspunsurile la chestionare a rezultat că 68% sunt de sex feminin și 32% de sex masculin; în privința vârstei 51% au între 21 și 34 ani, 39% au între 35 și 49 ani și 8% între 50 si 64 de ani. În privința ocupației, 36% sunt muncitori și zilieri, 14% sunt antreprenori sau liber profesioniști, 14% sunt directori sau manageri, 9% sunt cadre medii sau funcționari. În privința studiilor, 49% din respondenți au studii superioare, 32% au studii post-universitare și 13% au liceul. Ca nivel al veniturilor, 36% au între 3.001 și 5.000 lei, 22% au între 1.501 și 3.000 lei, 23% au peste 6.501 lei și doar 4% au venituri sub 1.500 lei”, se mai arată în studiul citat.

Turism

Turismul este principalul motiv pentru care se zboară de la Sibiu: o treime dintre cei care au participat la studiul de trafic au declarat că scopul călătoriei este vacanța. 14,7 procente au declarat că merg în vizită la prieteni ori rude, scopul mixt (și vacanță, și vizite) fiind bifat de 14% dintre respondenți. Cu treburi în afaceri s-au declarat 13,8% dintre respondenți. ”Considerăm că aeroportul a avut în 2019 un trafic sub potențial, cu o rată de penetrare de doar 563 pasageri/1.000 locuitori, cauza principală fiind numărul redus de destinații oferite și faptul că nu reușește să atragă pasageri din afara județului Sibiu decât într-o măsură foarte mică”.

Pregătit pentru noi destinații, îndepărtate

Anul acesta, Aeroportul internațional Sibiu ar trebui să intre în lucrări de modernizare și extindere, în cadrul unui contract cu o valoare estimată la 44 de milioane de euro scos la licitație la finele anului trecut. Un terminal cu o capacitate dublă decât cea actuală și amenajarea infrastructurii pentru aeronavele specifice călătoriilor pe distanțe lungi (față de cele medii, ca până acum) sunt printre obiectivele contractului. Mai multe detalii aici: Aeroportul sibian se extinde cu 44 de milioane de euro: terminal pentru 2,6 mil. de pasageri, pistă pentru aeronave mari

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Rammstein

Acum 1 an

Cine dracu' mai zboară în ziua de azi?..cu banii aia 44 de milioane de euro modernizati școlile din județ !!..apa rece ,caldă,wc-uri in clădiri, căldură în clase ,renovare ale clădirilor,..ca tot e românia educată și normală...nu.?..De la voi trebuie să înceapă revoluția culturală...mentorul ideii locuieste acolo..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus