Vechiul terminal al aeroportului sibian va fi demolat, sistemul de acces și parcarea vor fi reconfigurate, iar terminalul va deveni de mai bine de două ori mai mare. În plus, la Sibiu vor putea ateriza și decola și avioanele din categoria D, destinate transportului pe distanțe lungi. O parte din obiectivele contractului estimat la peste 44 de milioane de euro, pe care reprezentanții Aeroportului internațional Sibiu l-au scos la licitație.
În cursul acestui an ar urma să înceapă lucrările de extindere a Aeroportului internațional Sibiu. În chiar ziua de Crăciun a anului trecut, reprezentanții Aeroportului au publicat procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția acestor lucrări, în cadrul unui contract estimat la 220 de milioane de lei, cu tot cu TVA.
Bun venit, aeronave mari!
Contractul de proiectare și execuție scos la licitație are mai multe obiective. Primul dintre acestea este cel de lățire a pistei, a căilor de rulare și extindere a platformelor, astfel încât la Sibiu să poată ateriza și decola și aeronavele din categoria D, aeronave de transport pe distanțe lungi. În prezent, pista este destinată aeronavelor de tip C, specifice transportului pe distanțe medii. ”Având în vedere că lungimea pistei permite și operarea aeronavelor cu litera de cod «D», pentru asigurarea condițiilor necesare utilizării pistei de decolare - aterizare pentru o paletă de aeronave cât mai diversificată se propune realizarea de acostamente pentru pistă și reconfigurarea platformelor de întoarcere pe pistă”, se arată în documentația de licitație. Totodată, este prevăzută și creșterea numărului de poziții de staționare pentru aeronavele de tip C, dar și asigurarea ”unui număr minim de poziții pentru aeronave cu litera de cod «D»”.
Un terminal mai mare cu 130%
În ceea ce privește terminalul, acesta va fi extins în ambele laturi, atât cea dinspre centrul orașului, cât și cea dinspre Cristian. Noile construcții vor crește cu 130% suprafețele terminalului: amprenta la sol a extinderilor va fi de 8.820 de mp, astfel încât viitorul terminal extins va avea o amprentă la sol de 15.560 de mp. Regimul de înălțime al noilor extinderi va fi același cu cel al terminalului existent (parter, mansardă și etaj retras). În total, suprafața desfășurată nou construită va fi de 13.580 de mp, astfel încât terminalul Aeroportului sibian va ajunge să aibă 22.400 de mp disponibili.
Viitorul terminal va avea o suprafață cu 130% mai mare decât cea actuală
În cadrul viitorului terminal vor fi amenajate și trasee pentru VIP-uri. ”Este de menționat că, în scurt timp, în municipiul Sibiu se va operaționaliza un centru de comandă NATO. Aeroportul Sibiu va fi folosit de oficialități NATO, generali NATO și ofițeri cu rang înalt ai alianței, astfel încât este necesară dezvoltarea unui salon VIP și a unui flux VIP pentru aceștia”, se mai arată în documentația de atribuire a contractului.
Zona "Plecări" a terminalul de pasageri va fi prevăzută cu:
- 7 automate check-in;
- 8 benzi pentru preluare bagaje (baggage drop);
- 9 ghișee check-in cu operator;
- 4 porți de securitate;
- 5 porți de îmbarcare pentru plecări externe;
- 1 poartă de îmbarcare pentru plecări interne;
- 5 cabine control pașapoarte/acte de identitate;
- 1 ghișeu check-in VIP cu operator;
- 1 poartă de securitate VIP;
- 1 poartă de îmbarcare VIP;
- Sala de așteptare la porțile de îmbarcare va dispune de 360 locuri pe scaune;
- Sala de așteptare publică va dispune de 32 de locuri pe scaune.
Zona "Sosiri" a terminalul de pasageri va fi prevăzută cu:
- 4 cabine control pașapoarte/acte de identitate;
- 4 automate control pașapoarte/acte de identitate;
- 1 birou vamal;
- 2 benzi bagaje pentru sosiri externe, fiecare cu lungimea de 45 m;
- 1 bandă bagaje pentru sosiri interne, cu lungimea de 26 m;
- Sala de așteptare va dispune de 28 de locuri pe scaune.
Sursa datelor: Studiul de fezabilitate
Extinderile solicitate au în vedere creșterea capacității de procesare de la 1,05 milioane de pasageri pe an, cât este în prezent, până la 2,6 milioane de pasageri pe an. Acest din urmă număr a rezultat din prognozele de trafic pentru următorii 25 de ani. Potrivit acestor prognoze, la Sibiu se va ajunge la peste un milion de pasageri pe an în jurul anului 2028.
Un nou acces
Contractul va trebui să proiecteze și un sistem care să asigure posibilitatea virării la stânga pentru mașinile care vor ieși din parcarea extinsă și reorganizată a Aeroportului. În prezent, ieșirea din parcare se poate face doar prin virarea la dreapta, către centrul Sibiului. Pentru acest lucru, reprezentanții Aeroportului au în vedere asigurarea accesului la sensul giratoriu deja existent în zonă – cel de la intersecția Șoselei Alba Iulia cu strada Salzburg, din Zona industrială vest. Reconfigurarea circulațiilor se va face în contextul în care vechiul terminal (folosit în prezent drept clădire administrativă) va fi demolat.
Contractul mai prevede și realizarea altor numeroase lucrări specifice, precum construirea unei platforme de degivrare care să și colecteze și epureze substanțele de degivrare, pentru respectarea legislației de mediu. Tot pentru reducerea impactului asupra mediului, contractul are în vedere și ”implementarea unor măsuri prietenoase cu mediul înconjurător: iluminat ecologic cu LED, folosirea de utilaje cu acumulatori electrici, renunțarea la folosirea grupurilor electrogene pe scară largă, utilizarea sistemelor de încălzire/ răcire cu emisii minime de dioxid de carbon, iluminat cu lămpi fotovoltaice etc.”.
Totodată, contractul mai are în vedere furnizarea unor echipamente de întreținere a suprafețelor de mișcare, dar și implementarea unor noi tehnologii pentru controlul de securitate, printre care și recunoașterea facială. ”Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai importante obiective este cel de îndeplinire a tuturor cerințelor de siguranță și securitate aeroportuară în conformitate cu Annex to ED Decision 2016/027/R Certification Specifications and Guidance Material for Aerodromes Design CS-ADR-DSN Issue 4 din 8 decembrie 2017 și închiderea DAAD-urilor (cerințe cerute a fi implementate de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română până în 31 decembrie 2023 – n.r.)”, se mai arată în studiul de fezabilitate elaborat pentru extinderea Aeroportului internațional Sibiu.
O parte din planurile viitorului Aeroport internațional Sibiu. Sursa: documentația de licitație
22 de luni
Potrivit caietului de sarcini, lucrările trebuie finalizate cel mai târziu în decurs de 22 de luni: în patru luni ar urma realizată proiectarea și obținerea acordurilor și avizelor necesare, pentru execuția propriu-zisă fiind alocate 18 luni.
Sursa de finanțare a proiectului o reprezintă alocări de la bugetul de stat, fonduri europene nerambursabile și surse proprii de finanțare.
Firmele interesate au termen de depunere a ofertelor pentru acest contract în ziua de 25 ianuarie 2022. Reprezentanții Aeroportului estimează că vor finaliza evaluarea ofertelor depuse în a doua jumătate a lunii aprilie.
Trei sunt criteriile de evaluare: prețul cel mai mic va conta în proporție de 50%, durata de sistare totală a activităților aeroportului pe perioada lucrărilor va conta în proporție de 20%, în timp ce experiența profesională a personalului propus va avea o pondere de 30%.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 9768
Ultimele comentarii
Acum 19 ore
Javert
Acum 20 ore
Emil
Acum 20 ore
Mioara
Acum 20 ore
Ghiță
Acum 21 ore
Aristide