Marţi,
21.03.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Aproape 300 de mii de călători. Aeroportul Sibiu se află pe locul 7 pe țară, după numărul de călători și pe 8 după cel al numărului de zboruri

Aproape 300 de mii de călători. Aeroportul Sibiu se află pe locul 7 pe țară, după numărul de călători și pe 8 după cel al numărului de zboruri

280.644 de pasageri au folosit Aeroportul Sibiu pe parcursul anului trecut, conform datelor centralizate și procesate de către Asociația Aeroporturilor din România. Acest număr plasează Sibiul pe locul șapte într-un top al aeroporturilor din țară, după numărul de călători.

Pe prima poziție în acest clasament se află Aeroportul Otopeni, cu 6,89 milioane de călători, urmat de cel din Cluj (1,45 milioane de locuitori). Sub un milion de locuitori au aeroporturile din Iași (639.532), Timișoara (629.353), Bacău (379.947) și Suceava (346.947).

După numărul de mișcări ale aeronavelor pe aeroporturile din România, Sibiul se clasează tot pe locul 7, după Otopeni, Băneasa, Cluj, Timișoara, Constanța, Iași și Craiova. Se află însă înaintea aeroporturilor din Suceava, Bacău, Arad, Oradea, Târgu Mureș, Satu Mare, Maramureș și Tulcea.

Pe aeroportul Sibiu au plecat și au sosit pe perioada anului trecut 4.796 de aeronave, în medie 13 în fiecare zi.

Ajutor de la Consiliul Județean

Consilierii județeni sibieni au aprobat la finalul anului trecut, în ședință extraordinară a Consiliului Județean Sibiu, alocarea a 6,6 milioane lei, bani dați de Guvernul României prin schema de ajutor de stat, autorizată de către Comisia Europeană.

Banii au fost acordați în contul pierderilor puse pe seama pandemiei de coronavirus.

”Aceste sume sunt alocate din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea sprijinirii aeroporturilor regionale pentru depășirea dificultăților financiare cu care se confruntă din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19. De această schemă de ajutor de stat beneficiază 12 aeroporturi regionale din țară, care au avut pierderi în perioada iulie 2020 - 31 decembrie 2021 și care au înregistrat un trafic între 200.000 și 3.000.000 pasageri/an”, se arată în comunicatul CJ transmis în decembrie 2021.

Conform acestor date,  Aeroportul Internațional Sibiu care a înregistrat în anul 2020 un trafic de aproximativ 226.000 mii de pasageri, cu o scădere de 69,37%, față de anul 2019, când a fost înregistrat un număr total de 743.872 pasageri.

Din datele de la Asociația Aeroporturilor din România reiese că numărul de călători a crescut anul trecut față de 2020, însă se află departe față de cifrele înregistrate în 2019, ultimul an de dinaintea pandemiei.

Aeroportul din Brașov înseamnă o creștere mai lentă pentru Aeroportul Sibiu

Deschiderea Aeroportului Internaţional Braşov - Ghimbav va însemna o concurenţă pentru Aeroportul Internaţional din Sibiu (AIS) şi nu numai, însă, în cazul Sibiului, va duce în primul rând la o creştere mai lentă, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al aeroportului sibian, Marius Ioan Gîrdea, în urmă cu o lună.

"În logica în care o să îţi mai apară un jucător în zona ta de lucru, de captare a pasagerilor, e clar că acela dacă o să înceapă să proceseze pasageri, o să tragă de la Sibiu, de la Târgu Mureş, de la Cluj şi de la Bucureşti, pentru că, de fapt oamenii din zona Braşov, eu cred că principalul lor aeroport de unde pleacă, este cel din Bucureşti, care are rute multe, diversificate şi pe celelalte rute care sunt şi pe celelalte aeroporturi, au frecvenţe nenumărate. De exemplu, dacă stai în Braşov şi ai vrea să pleci la Charleroi (Belgia), ai avea posibilitatea să pleci de la Sibiu, de două ori pe săptămână, iar de la Bucureşti, zilnic, de două ori, deci te duci la Bucureşti, că nu te duci să stai trei nopţi la Bruxelles, că aşa zboară avionul de la Sibiu. Aşa că te poţi duce la Bucureşti, de unde pleci spre Bruxelles, ţi-ai rezolvat problema şi diseară eşti acasă. Deci, creşterea va simţi o atenuare (la Aeroportul Internaţional din Sibiu n.r.), dar marja de joc este foarte mare", a arătat Marius Ioan Gîrdea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Guturai

Acum 1 an

Nu se poate reveni la conceptul inițial de Aeroport Business. Chiar tb să subvenționăm "low-cost-ul" .
Raspunde

Henorel Băluță

Acum 1 an

Sibiul se pretează mult mai bine la zboruri de lux, transoceanice, spre destinații exclusiviste ca: Noua Zeelandă, Polinezia, Africa de Sud, Antile, Hawaii. Bunăstarea și bogăția sibienilor se reflectă în gusturi tot mai bine șlefuite și orientate spre lux.
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Pai nu eram noi aia primi in toate,cum am ajuns pe locuri codase? Dupa Viena urmam noi si acum am ajuns pe clasamentul pe sate? astrid fodor ce faci? Inventeaza ceva sa vina lumea cu avionul,spune ca pasajul ala de la Bulevard este facut de pe vremea dacilor pote asa vin multi turisti !
Raspunde

Nicușor von Șorliken

Acum 1 an

Pana mai ieri, sibienii isi scoteau iubita la o șaorma cu de toate și cu mai puțină ceapă. Acum, le duc la Dubai, dar plătesc rate pe credit de nevoi personale 5 ani pentru că teamliderițele sudice, mereu ofuscate pe viață, le fac zilele grele!
Raspunde

Poplacean

Acum 1 an

cind ryanair isi suspenda din zboruri de pe sibiu(milano,bologna)wizzair la fel iar tarom nimic pe sibiu-bucuresti ce asteptam ca nici primaria+cj nu or facut nimic sa atraga firme pentru rute in primul rind in ue vedeti la cluj,mures si bucuresti citi sibieni sint pe aeroport/craiova sau timisoara nu stiu deci nu ma pronunt
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus