Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Noile proiecte propuse pentru bugetul Sibiului: de la achiziții de terenuri, la pasaje subterane, parcuri și o zi a Sibiului

Noile proiecte propuse pentru bugetul Sibiului: de la achiziții de terenuri, la pasaje subterane, parcuri și o zi a Sibiului

Reprezentanții USR și PNL în Consiliul local Sibiu au anunțat că, alături de proiectele propuse de Primărie în bugetul din acest an, vin cu inițiative proprii sau preluate de la cetățeni.

Cel mai numeros grup de consilieri locali, liberalii, anunță faptul că proiectele propuse de ei au fost deja discutate cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, și că aceste proiecte vor avea sprijinul FDGR. Anunțul vine în contextul în care, în ultimele luni ale anului trecut, relațiile dintre liberali și FDGR au cunoscut câteva momente mai tensionate, în special cele legate de controlul asupra Tursib.

Acum, însă, Adrian Bibu, liderul de grup al consilierilor PNL, anunță inclusiv termene, bazându-se pe parteneriatul cu reprezentanții Forumului, al doilea grup din Consiliul local în ordinea descrescătoare a numărului (nouă consilieri are PNL și opt – FDGR). ”Constituirea ADI Zona Metropolitană și ADI Păltiniș. Am convenit cu doamna primar înființarea celor două asociații de dezvoltare intercomunitară,  împreună cu unitățile administrativ-teritoriale învecinate Sibiului. Scopul este, evident, de a asigura o dezvoltare coerentă și de a rezolva problemele locuitorilor din zona extinsă a municipiului Sibiu. Obiectivul nostru este ca în următoarele luni ambele demersuri să se concretizeze”, scrie Adrian Bibu pe pagina sa de Facebook.

El mai anunță intenția de a achiziționa un teren pe care DPC SA îl are pe Aleea Geniștilor din cartierul Hipodrom pentru ”amenajarea sa în folosul public  ”. 

Un alt proiect de amploare propus de liberali ar fi un nou pasaj, subteran de această dată, în zona Gării Sibiu. ”Identificarea de  soluții pentru crearea  unei noi legături rutiere, subterane, între zona Gară/Mall și Calea Gușteriței este o prioritate asupra căreia am convenit cu doamna primar. În perioada următoare se va iniția corespondența cu CFR, proprietarul terenului”, mai anunță Adrian Bibu. 

Lista amendamentelor PNL include și înființarea unei sărbători locale. ”Vom iniția recunoașterea Zilei Sibiului, în fiecare an, pe 20 decembrie, data primei atestări documentare a orașului în 1191, precum și susținerea de proiecte de promovare a valorilor și istoriei locale”, mai arată Bibu.

Cu o zi înainte de anunțul făcut de liberali, și reprezentanții USR au dat publicității o listă de amendamente, dintre care o parte vin de la cetățeni, arată reprezentanții celor patru consilieri useriști.

Printre propunerile lor, trei fac referire la amenajarea unor spații verzi ori parcuri: între străzile Semaforului-Muncel-Rampa Ștefan cel Mare, pe imensul spațiu verde neamenajat de pe strada Siretului și în Valea Aurie, în apropiere de Grădina Zoo. ”Amenajarea unui spațiu de așteptare adecvat, dotat cu toalete, pentru candidații la examenul auto, în strada Vasile Cârlova”, este o altă propunere anunțată de USR Sibiu. Subiectul a mai fost discutat și în anii trecuți, când Primăria chiar a inițiat schimbarea acestui loc cu unul din zona târgului Obor. Dar demersurile nu au mai avut nicio finalitate.

Bugetul Sibiului în acest an este estimat la aproape un miliard de lei fiind în consultare publică. Administrația locală așteaptă propunerile sibienilor până cel mai târziu pe 27 ianuarie. Mai multe despre structura bugetului și proiectele promise puteți citi aici: Astrid Fodor, despre bugetul de un miliard în 2022: investim în mai multe direcții. Lista promisiunilor

Proiectele propuse de USR

Sursa: Facebook / USR PLUS Sibiu

- Modernizare strada Rampa Ștefan cel Mare. Fluidizarea traficului de legătură între Sibiu și Șelimbăr.

- Amenajare zonă verde între străzile Semaforului-Muncel-Rampa Ștefan cel Mare. Zona nu este amenajată, se poate face o zonă de recreere și loc de joacă.

- Amenajarea unui spațiu de așteptare adecvat, dotat cu toalete, pentru candidații la examenul auto, în strada Vasile Cârlova.

- Amenajare parc verde pe spațiul liber dintre blocuri, strada Siretului. Actualul teren este neamenajat fiind necesar un parc de recreere pentru locuitorii din zonă.

- Defibrilatoare automate amplasate în locații publice. Pentru că ambulanța nu ajunge întotdeauna la timp, defibrilatoarele automate ar putea salva nenumărate vieți.

- Reabilitare pasaj pietonal pe sub podul de cale ferată, șoseaua Alba Iulia. Facilitarea accesului pietonal dinspre cartierul Turnișor.

- Modernizare cartier blocuri strada Oțelarilor. Inițierea achiziției terenului de către Primăria Sibiu și modernizarea lui.

- Construire pasaj pietonal pe sub calea ferată strada Ulmului-Lăptăriei. 

- Modernizarea străzii Iazului, pe porțiunea cuprinsă între străzile Cindrelului și Ion Sion.

- Amenajare scări și podeț de legătură între strada Amnaș și Theodor Aman.

- Construcție corp școală, realizarea unui complex educațional școală, grădiniță și creșă, pe terenul Gradinitei nr.22 din Calea Poplăcii.

- Spații educaționale tampon(temporare) pentru unitățile de învățământ școlar ce urmează să intre în reabilitare.

- Înlocuire tamplarie geamuri parter si etaj I din Corpul B al clădirii Colegiului Național Octavian Goga

- Extinderea creșei aflată în subordinea grădiniței Elefănțelul Curios. Amenajarea în spațiul exterior al grădiniței a unui clase outdoor și a unui amfiteatru.

- Amenajarea parcului Valea Aurie, între limita parcului Sub Arini și ZOO. Modernizarea aleilor, realizarea unei piste dedicate de alergat din tartan, separat de promenadă și pista de biciclete, iluminat public SMART pe toate aleile, realizarea unui proiect peisagistic pentru amenajarea spațiilor verzi.

 

Proiectele propuse de PNL 

Sursa: Facebook / Adrian Bibu

Constituirea ADI Zona Metropolitană și ADI Păltiniș

Am convenit cu doamna primar înființarea celor două asociații de dezvoltare intercomunitară,  împreună cu unitățile administrativ-teritoriale învecinate Sibiului. Scopul este, evident, de a asigura o dezvoltare coerentă și de a rezolva problemele locuitorilor din zona extinsă a municipiului Sibiu. Obiectivul nostru este ca în următoarele luni ambele demersuri să se concretizeze.

 Cumpărarea terenului de pe Aleea Geniștilor de la DPC SA și amenajarea sa în folosul public.

O nouă variantă de acces spre mediaș și/sau autostradă

Analiza realizării unei noi căi de acces din municipiul Sibiu la DN 14 (eventual prin prelungirea străzii Dr. Bagdasar) sau la autostradă este una dintre temele cu privire la care am convenit să se pronunțe specialiștii în 2022, cu ocazia realizării PMUD și a dezbaterilor care vor urma. Urmărim, între altele, descongestionarea viaductului Gara Mică și asigurarea de noi legături pentru cartierul care se dezvoltă în zona străzii Căprioarelor. 

Un nou pasaj la gară 

Identificarea de  soluții pentru crearea  unei noi legături rutiere, subterane, între zona Gară/Mall și Calea Gușteriței  este o prioritate asupra căreia am convenit cu doamna primar. În perioada următoare se va iniția corespondența cu CFR, proprietarul terenului. 

 

Străzi noi 

Străzile de legătura între Zona Industrială Vest (strada Turda) și cartierul noului Spital Județean (Calea Șurii Mici), între Turnișor (str. Ogorului) și cartierul noului Spital Județean (Calea Șurii Mici ), între str. Ocnei și Podul Terezian /Gladiolelor (prin curtea fostei Independența) sunt deja prevăzute în propunerea proiectului de buget. În plus, noi propunem crearea unei noi legături între strada Lemnelor și Metalurgiștilor (care să faciliteze accesul la Podul Neculce dinspre viaductul Kogălniceanu), iar aceasta va  face subiectul unor documentații tehnice care vor fi elaborate în 2022.

Primăria a avansat deja discuții cu deținătorii de proprietăți  pentru unele dintre aceste proiecte sau a inițiat demersuri, iar noi le vom susține alături de partenerii politici.

Am discutat, de asemenea, posibilitatea preluării drumurilor din Tropinii Noi  (schimb de teren sau cumpărare). Drumurile se află  acum în proprietatea Primăriei Rășinari, deși, din punct de vedere administrativ, acestea se află în municipiul Sibiu.

Studiu de prefezabilitate pentru reabilitarea Parcului Sub Arini, între str. Argeșului și str. Ludoș. Primăria Sibiu are deja în lucru un proiect de reamenajare peisagistică pentru Sub Arini (zona până la strada Argeșului), demersul nostru venind, practic, în continuarea acestuia.

 

Departament pentru IMM-Uri

Reconfigurarea organigramei  Primăriei Sibiu prin înființarea  unui departament dedicat relației cu  întreprinderile mici si mijlocii.

 

Educație/ Sport

Reabilitarea fostului Liceu CFR este deja bugetată în proiectul propus de Primăria Sibiu, iar în cadrul discuțiilor am convenit asupra utilizării acestui spațiu pentru relocarea Colegiului Pedagogic, fiind un spațiu mai generos. 

Continuarea modernizării și/sau amenajării rampelor de acces în unitățile de învățământ. Continuarea modernizării laboratoarelor școlare de la Colegiul Economic, de la Terezianum, Energetic, “Avram Iancu” și “Independența”, a internatului Liceului Terezianum și a celui aparținând Liceului Independența, precum și modernizarea cantinei de la Terezianum.

 

Grădiniță nouă în Gușterița

Aceste proiecte se vor afla, până la sfârșitul anului, în diferite faze, unele urmând a se încheia după 2022.

Amenajarea de terenuri multifuncționale în incintele curților școlilor generale nr. 1, nr. 4, nr. 8, Școlii Regele Ferdinand și la Școala  Regina Maria (dacă suprafața disponibilă permite). 

Amenajarea sălilor de sport ale Scolii Generale nr.18 și Liceului Constantin Noica.

Am insistat și pentru  identificarea unui teren în Păltiniș pentru dezvoltarea unei baze sportive, dar și asupra faptului ca toate aceste facilități să poarte numele unor mari sportivi. 

De altfel, preocuparea mea și a colegilor mei pentru investițiile în domeniul sportului este cu atât mai naturală cu cât un număr important de sportivi sibieni se pregătesc pentru participarea la Olimpiada din 2024, obiectiv pentru care trebuie sprijiniți real și consistent.

 

Înființarea de noi agende și finanțarea celor existente

Accesul  pe baza de proiecte la resursele financiare ale Municipiului Sibiu trebuie fie egal pentru toate organizațiile și de aceea vom da posibilitatea depunerii  de proiecte și cluburilor  sportive aflate sub autoritatea statului  (CSM, CSS etc). Acestea vor avea la dispoziție, în 2022, finanțări în sumă totală de 300 mii lei.

Am convenit împreună asupra înființării Agendei de Tineret (300 mii lei) și analizăm posibilitatea înființării unui Club Sportiv Municipal sub autoritatea Consiliului Local. Înființarea acestuia ar facilita sprijinirea echipelor de prime divizii, Hermannstadt  și CSU.

Agenda Sănătății, înființată la inițiativa noastră, va pune la dispoziția spitalelor din municipiul Sibiu, pentru proiecte, suma de 4,5 milioane lei in 2022.

 

Sănătate și protecție socială

Achiziționarea unui imobil în scopul relocării DSP și extinderii ulterioare a Spitalului de Pediatrie din Parcul Astra.

Construcția unui nou Cămin pentru persoane vârstnice, dat fiind faptul că Municipalitatea plătește chirie pentru spațiul din strada G. Coșbuc în care funcționează în prezent. Pentru acesta Primăria Sibiu a identificat deja un teren în zona Lacului lui Binder. Conex acestui cămin am propus crearea unui centru de servicii integrate și am convenit cu doamna primar că vom căuta soluții inclusiv pentru crearea unui Centru Respiro pentru asistenții sociali, pe aceeași locație. 

 

Cultură și ONG-uri

Am convenit  continuarea susținerii instituțiilor de cultură din municipiul Sibiu, ca și până acum, pe baza de proiecte depuse pe agenda de specialitate. În plus, la nivelul municipiului se va identifica o clădire în scopul dezvoltării unui Hub Cultural, un spațiu destinat ONG-urilor.

Ziua Sibiului

Vom iniția recunoașterea ZILEI SIBIULUI, în fiecare an, pe 20 decembrie, data primei atestări documentare a orașului în 1191, precum și susținerea de proiecte de promovare a valorilor și istoriei locale.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1844

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Radu

Acum 3 luni

Totuși vad ub lucru extrem de ciudat, printre altele, de ce ați construi la grădiniță 22, că sa înghesuiți zona libera existența atât timp cât la fosta baza tursib faceți doar un drum...poftim domnule Bibi viziune simple
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cavalerul chel "Virilius"

Acum 3 luni

Bratule, ce tot comentezi pe TS . Inscrie-te in PSD si baga-te in politica daca nu-ti place de Bibu.
Raspunde

Dibu

Acum 3 luni

O idee foarte proastă de a propune ziua Sibiului în luna decembrie. Nu va fi o sărbătoare cu priză la populație, fiindcă în decembrie este frig, zloată, una din lunile nasoale ale anului. Lumea nu va mai avea chef de înca o sărbătoare în plus, fiindcă a fost deja una la 1 Decembrie, apoi în scurt timp urmează Crăciunul. Mult mai bine era să o pună pe timpul verii: atunci lumea are chef să iasă din casă, să se plimbe, să vadă vreo paradă sau vreun concert ...
Raspunde

Minime

Acum 3 luni

Da si nu. Oricum in perioada aia e Targul de Craciun si se pot comasa evenimentele. Un concert, o chestie, la targ fără prea multe extra-investiții inutile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus