Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
21°C

Astrid Fodor, despre bugetul de un miliard în 2022: investim în mai multe direcții. Lista promisiunilor

Astrid Fodor, despre bugetul de un miliard în 2022: investim în mai multe direcții. Lista promisiunilor

Aproximativ un miliard de lei va fi bugetul pe care municipiul Sibiu îl va avea de cheltuit anul acesta. Primarul Astrid Fodor promite ”investiții în mai multe direcții”.

955 de milioane de lei – la care urmează să mai fie adăugate și sumele repartizate de către Consiliul Județean și Administrația Finanțelor Publice a județului – este bugetul pe care administrația condusă de primarul Astrid Fodor propune să îl gestioneze în acest an. Bugetul este apropiat de cel preconizat la începutul anului trecut, când valoarea estimată era de 954 de milioane de lei.

“Am construit bugetul de anul acesta pentru continuarea dezvoltării orașului, aproximativ 55% din fonduri fiind propuse a fi alocate spre investiții care să aibă ca rezultat creșterea calității vieții pentru sibieni. De la modernizarea cartierelor și investițiile în drumuri și poduri și până la modernizarea clădirilor unităților de învățământ, amenajarea de spații pentru sport și agrement, fondurile investite de noi vor dezvolta Sibiul pe mai multe direcții, toate importante pentru oraș”, declară Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Unde merge ”grosul”?

Cea mai mare parte - 327 de milioane de lei, adică mai bine de o treime – este propusă a fi alocată investițiilor în ”infrastructură și mobilitate”. Ca exemplu, sunt amintite cartierele aflate în curs de reabilitare (Ștrand, Terezian, Hipodrom I) ori străzi precum cea peste Cîmpșor între Ștrand și Turnișor, Calea Dumbrăvii ori vechiul drum de acces în stațiunea Păltiniș.

Primăria mai enumeră la acest capitol contractul de 14 milioane de lei semnat pentru modernizarea celor două poduri peste Cibin pe Șoseaua Alba Iulia și construirea unui al treilea.

Anul acesta, la fel ca și în anii trecuți, este din nou promisă o parcare subterană sub piața Gării, de data aceasta promisiunea fiind distinct marcată: anul acesta va fi semnat contractul de execuție . Promisiunea este însoțită și de cea de contractare a lucrărilor de execuție pentru modernizarea unei străzi de lângă Lacul lui Binder, strada Bratislava.

Lista promisiunilor este continuată de cea a documentațiilor care ar urma realizate anul acesta pentru investiții care ar urma implementate în anii următori. Prima promisiune este cea a viabilizării cartierului Veteranilor, urmată de extinderea și modernizarea străzii Viitorului în zona podului peste căile ferate. Reluate și în bugetul de anul acesta sunt și promisiunile referitoare la reparațiile capitale ale podului Maria Tereza, precum și crearea unui nou drum în Sibiu, care să lege Zona industrială vest de Drumul Hoților (de undeva din zona străzilor Bruxelles și Varșovia a zonei industriale).

De asemenea, sunt reluate și în bugetul de anul acesta promisiunile unor documentații pe baza cărora să fie restructurate piețele agroalimentare Cibin și Vasile Aaron. Piețe peste care Primăria Sibiu promite de mai mulți ani că va construi parcări supraetajate.

Documentația pentru o nouă piață Cibin cu parcare pe mai multe niveluri intră în al patrulea an în care este promisă

Întocmirea documentațiilor necesare modernizării străzilor Irisului, Lavandei, Dafinului, Triajului, Atena, Aviației și Muncel face parte din lista promisiunilor nou-nouțe.

Unde merg fondurile europene? Este promis trenul interurban

Cele mai mari proiecte de amenajare a infrastructurii de mobilitate alternativă au drept sursă de finanțare fondurile europene. În primăvara acestui an ar trebui plătite ultimele facturi pentru punerea în funcțiune a unui sistem de închiriere a bicicletelor (cel cu 540 de biciclete de închiriat din 44 de centre amplasate prin Sibiu).

Tot din fonduri europene au fost achiziționate pentru Sibiu și urmează să fie livrate în acest an nouă autobuze electrice, alături de care Primăria mai promite sisteme de afișaj în stații și o aplicație pentru telefoanele utilizatorilor Tursib.

Cea mai mare lucrare pe partea de mobilitate alternativă va fi cea de amenajare a pistei de biciclete pe malurile Cibinului. Șapte milioane de euro este valoarea contractului care ar urma să fie semnat. Tot din fonduri europene nerambursabile.

În lista promisiunilor reprezentate de ”elaborare documentații tehnico-economice” intră amenajarea Căii Șurii Mici, în contextul proiectului noului Spital județean, dar și a ”coridorului de mobilitate pe bulevardul Mihai Viteazul – str. Rahovei”. 

Ca premieră, reprezentanții Primăriei Sibiu introduc pentru prima dată în bugetul orașului o linie de cheltuieli dedicată finanțării documentației tehnico-economice pentru introducerea trenului peri-urban. Tot ca premieră este și întocmirea documentațiilor pentru continuarea amenajării malurilor Cibinului.

Cursa experimentală a unui tre peri-urban al Sibiului a fost realizată pentru prima datp în urmă cu 15 ani. Acum, este pentru prima dată promisă începerea demersurilor în vederea realizării unor documentații

Stadion, parc, centre multifuncționale

Cu alocări de peste 218 milioane de lei (23% din total), sportul, cultura și întreținerea spațiilor verzi sunt a doua direcție în care Primăria propune fonduri în acest an. Sunt amintite șantierele deja în derulare: stadionul municipal, parcul Tilișca și centrele multifuncționale din Lazaret și Gușterița.

Pentru acest an este promisă contractarea lucrărilor de amenajare a unei zone de agrement și sport la marginea orașului, în zona Obor.

Gușterlandul deschide lista promisiunilor făcute sub forma ”elaborare documentații tehnico-economice”. Listă în care se regăsește una din cele mai vechi promisiuni ale administrației sibiene: aqua-park-ul, denumit acum ”zonă pentru sport și agrement pe malul Cibinului, în zona «La Cascade»”. La fel ca și în ultimii doi ani, este din nou promisă documentația pentru modernizarea parcului Sub Arini, alături de care este promisă documentația pentru o zonă de concerte în Pădurea Dumbrava (acolo unde acum 14 ani era promis aqua-park-ul). 

În premieră apare promisiunea amenajării unui teren de sport în Păltiniș.

Reprezentanții Primăriei Sibiu mai arată că pentru Cultură va fi din nou asigurat un buget generos, atât pentru cele trei teatre (Radu Stanca, Gong și de Balet), alături de care vor fi susținute și agendele de finanțare a diferite proiecte din oraș.

Educația: 131 de milioane

 14% din bugetul orașului este alocat în acest an Educației, arată reprezentanții Primăriei Sibiu. Șase sunt șantierele în execuție în acest domeniu: creșe noi pe Hațegului (Ștrand) și Constructorilor (Țiglari) și Electricienilor (Vasile Aaron), modernizarea unui corp al Colegiului Economic ”George Barițiu” și extinderile școlilor ”Regele Ferdinand” și ”I.L. Caragiale”.

Primăria speră să reia anul acesta lucrările la Liceul de Artă (care ar fi trebuie terminat din aprilie 2020 și unde noul constructor angajat nu poate intra pe șantier din cauza unui proces al Primăriei cu vechiul constructor) și la Școala ”Nicolae Iorga” (care ar fi trebuit extinsă de anul trecut, dar contractul a fost reziliat din cauza proastei proiectări).

Liceul de Artă încă nu are muncitori pe șantier. Ar fi trebuit finalizat din 2020

Lista promisiunilor făcute sub documentații tehnico-economice include zece proiecte. Printre lucrările promise în acest an sunt și reparații, achiziții și dotări în școli de 5,5 milioane de lei. Pentru bursele și premiile elevilor sunt alocate 14,37 de milioane de lei.

”Elaborare documentații tehnico-economice:

- Construcția unei creșe și grădinițe în Piața Cluj 

- Extinderea școlii nr.4 și construcția unei săli de sport

- Extinderea Liceului Onisifor Ghibu 

- Extinderea Colegiului Național Octavian Goga

- Construcția unei creșe și grădinițe pe Calea Șurii Mici și a unei creșe pe str. Al. Filozofilor

- Consolidarea și reabilitarea clădirii la fostul Liceu CFR

- Amenajare teren de sport și tribune la Școala nr. 8

- Construcția unei săli de sport și amenajarea de terenuri de sport la școala Radu Selejan 

- Amenajare unui teren sport la Colegiul Pedagogic Andrei Șaguna

- Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice la 15 unități de învățământ”

Sursa: comunicat Primăria Sibiu

În consultare publică

Bugetul pe anul în curs mai include și finanțarea unor lucrări precum modernizarea Adăpostului de noapte și a iluminatului public din oraș, precum și realizarea cablajului metropolitan pe strada Constituției. 

Mai sunt enumerate contracte în derulare precum cel de actualizare a Planului urbanistic general al Sibiului, Strategia integrată de dezvoltare durabilă și Planul de mobilitate urbană durabilă (aceste din urmă documente sunt necesare contractării fondurilor europene nerambursabile în exercițiul financiar 2021 – 2027).

Proiectul de buget este în consultare publică. ”Sibienii pot transmite sugestii sau întrebări în format electronic pe buget2022@sibiu.ro până în data de 27 ianuarie 2022”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Descarcă de aici Propunerea de buget pe anul 2022 a Primăriei Sibiu

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2313

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Maria

Acum 5 luni

Dar Scoala gimnaziala Nicolae Iorga ( nr. 6) unde este ? Constructia a fost abandonata, copii fac orele de sport afara ( fara sa intereseze prea mult temperatura aerului ) sau stau in clasa daca ploua. RUSINE ! Rusine primarie ! Rusine director scoala !

Raspunde

Ionuț von Puziken

Acum 5 luni

Bugetul bugetului nostru nu face altceva decât să reflecte bunăstarea, gradul de civilizație, puterea de muncă și gradul de metropolă financiară a burgului nostru. Pentru multe țări europene sau alte orașe din România (București, Brașov, Cluj, Timișoara, Constanța) este o sumă astronomica. Pentru sibieni este ceva normal. Trebuie să ne păstrăm modestia și sa fim, în continuare, parteneri ai primăriei și mediului de afaceri sibian. Spre exemplu, firmele locale de construcții, invidiată de cele mai mari companii de profil din Dubai, Abu Dhabi și New York trebuie încurajate sa câștige toate licitațiile locale pentru a îndeplini munca începută ca reabilitarea cartierelor. Cartiere care încep sa dea clasă Vienei și Pragăi. Spațiile verzi, diversitatea arborilor și calitatea finisajelor ambientale sunt literă de lege în Sibiu. De-asemenea, celelalte proiecte de anvergură europeană (pasaj Bulevard, podeț peste Cibin pe str. Rozmarinului) trebuie să continue. Noi, ca sibieni, suntem mândri și recunoscători primăriei, miilor de funcționari care își dau ultima suflare pentru că ultimul smoc de iarbă să fie aranjat și, nu în ultimul rând, firmelor de construcții locale, care fac sacrificii enorme, pe bani puțini, pentru a ne desăvârși trăirea și viața pe meleaguri sibiene. Mulțumim cu plecăciuni administrației sibiene, doamnei primar Fodor și tuturor celor implicați!

Raspunde

Ion

Acum 5 luni

E un adevar de netagaduit , ca orasul Sibiu se dezvolta .Dar a spune ca deja ne invidiaza N Y si Viena ,fara sa punem linkul ,in sprijinuladevarului ,e deja o exagerare care nu foloseste nimanui.Asa ca pe ce te bazezi Ionut ? vorba lui Moromete....
Raspunde

Sibian

Acum 5 luni

@Ionut von Puziken big like!
Raspunde

Mister

Acum 5 luni

povestim poevesti de ani de zile......
Raspunde

Uraa, uraa, uraa !

Acum 5 luni

Multumim tovarasei mult iubite si conducatoare pentru maretele idei de dezvoltare si pentru puterea de munca, proiecte care pentru alte administratii ar munci un cincinal, dar tovarasa le rezolva singura in doar 12 luni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus