Sâmbătă,
14.09.2024
Innorat
Acum
11°C

Dosarul defrișărilor: Peste 100 de arbori tăiați ilegal în județ, cu complicitatea silvicultorilor și a firmelor de exploatare forestieră

Dosarul defrișărilor: Peste 100 de arbori tăiați ilegal în județ, cu complicitatea silvicultorilor și a firmelor de exploatare forestieră

Peste 125 de arbori de pe raza comunelor Gura Râului, Păltiniş şi Cristian au fost tăiați ilegal, după ce 9 sibieni, oameni de afaceri și angajați ai ocoalelor silvice, au falsificat documente, reușind să producă daune de aproximativ 100.000 de lei, doar în perioada decembrie 2020-iunie 2021.

Procurorii de pe lângă Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu anunță că acțiunile lor au continuat pe tot parcursul anului trecut.

”În cursul anului 2021 mai multe persoane, unele fiind administratori ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul silvic sau având legături cu astfel de societăţi, beneficiind de complicitatea unor membri ai personalului silvic, au tăiat fără drept şi sustras material lemnos de pe raza localităţilor Gura Râului, Păltiniş şi Cristian. (...) În perioada decembrie 2020 – iunie 2021 aceştia au tăiat în mod ilegal şi sustras din fondul forestier un număr de 125 de arbori de specii diferite, cauzând un prejudiciu de aproximativ 100.000 lei fără TVA”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu

Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, în calitate de înlocuitor al purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 4.11.2020 organele de urmărire penală s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori, furt de material lemnos, folosirea dispozitivelor speciale de marcat în mod ilegal. Ulterior s-a dispus extinderea urmăririi penale şi pentru alte infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare, accesul ilegal la un sistem informatic, fals informatic.

În fapt, din probatoriul administrat rezultă următoarele:

La sfârșitul anului 2020 mai multe persoane (angajaţi ai unui ocol silvic şi administratori ai unor societăţi comerciale ce desfăşoară activitate de exploatare a materialului lemnos) au constituit un grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic. Astfel, în perioada decembrie 2020 – iunie 2021 aceştia au tăiat în mod ilegal şi sustras din fondul forestier un număr de 125 de arbori de specii diferite, cauzând un prejudiciu de aproximativ 100.000 lei fără TVA.

Totodată în cursul anului 2021 mai multe persoane, unele fiind administratori ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul silvic sau având legături cu astfel de societăţi, beneficiind de complicitatea unor membri ai personalului silvic, au tăiat fără drept şi sustras material lemnos de pe raza localităţilor Gura Râului, Păltiniş şi Cristian.

La data de 19.01.2020 organele de cercetare penală au dispus reţinerea unui număr de 12 inculpaţi. În cursul zilei de astăzi, 20.01.2022, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu va sesiza judecătorul de drepturi şi libetăţi cu propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de 9 inculpaţi, faţă de ceilalţi analizându-se posibilitatea luării măsurii preventive a controlului judiciar de către procuror.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Sibiu, Biroul de Combatere a Delictelor Silvice şi al  lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului  Operațiuni Speciale Sibiu.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.        

Sursa foto: Arhivă Turnul Sfatului

Citește și:

VIDEO-Descinderi în Cristian, Orlat, Gura Râului și Păltiniș, la hoții de lemne. Legături de rudenie între personalul silvic și firmele de exploatare forestieră

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mirabela Ticlăzău

Acum 2 ani

Doamne, ce bataie de joc fac austriecii in tara noastra si in padurile noastre! Nu ne mai facem bine!
Raspunde

Claus

Acum 2 ani

Nu e nici un austriac pe dealuri cu drujba'n mana,nu am auzit de padurar sa aiba cetatenie austriaca,nu am vazut operator pe TAF care sa vorbeasca austro-bavareza,tot noi romanii suntem hotii,unii hoti altii lasi,austriacul cere,romanul da,ca se poate si e voie,cum am facut dealtfel cu toate,mirajul averii ne-a facut sa ne vindem sufletele sau sa inchidem ochii...
Raspunde

Gheorghe

Acum 2 ani

Poate peste 100 de masini de lemne falsificate. Unde ati descins? La aia vai de mama lor, va rog prindeti pesti mari nu aia mici!!!
Raspunde

Nicu

Acum 2 ani

Poate lipsește un zero la numărul de arbori tăiați
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus