Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

16 abuzuri asupra copiilor, cele mai multe emoționale, reclamate în doar două săptămâni la Sibiu. Cum sunt afectați cei mici

16 abuzuri asupra copiilor, cele mai multe emoționale, reclamate în doar două săptămâni la Sibiu. Cum sunt afectați cei mici

Peste 20 de apeluri au fost înregistrate în Sibiu, la Numărul Unic Național 119, în aproximativ două săptămâni, de când acest număr a fost operaționalizat. Numărul este destinat pentru reclamarea oricărui tip de abuz asupra copilului și din totalul de apeluri 16 au făcut obiectul serviciului unic. La Sibiu, cele mai multe apeluri date la acest număr unic, nouă, au reclamat abuzul emoțional asupra unui copil. De asemenea au mai fost sesizate abuzuri fizice, de neglijare și chiar de exploatare prin muncă.

26 de apeluri au fost înregistrate în intervalul 5 – 20 ianuarie la Numărul Unic Național 119, destinat cazurilor de abuz asupra copiilor, potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Specială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC). Zece dintre aceste apeluri au fost greșite nefăcând obiectul serviciului unic național 119 (de exemplu, cei care au sunat aveau nevoie de necesar de lemne, de o locuință sau au apelat din greșeală). 16 apeluri, însă, au făcut referire la situații de abuz, neglijare sau exploatare. Dintre acestea, cele mai multe, nouă, au fost sesizări pentru abuz emoțional. Au fost cazuri de copii jigniți, blamați, învinovățiți pentru problemele din familie sau desconsiderați. De asemenea, au mai fost două sesizări pentru abuz fizic, patru sesizări pentru neglijare și o sesizare pentru exploatare prin muncă.

„Cele nouă sesizări cu privire la abuzul emoțional au făcut referire la folosirea unor apelative jignitoare, blamarea copilului pentru problemele din familie și învinovățirea lui, ignorarea, respingerea sau neglijarea copilului, desconsiderarea sentimentelor celui mic, amenințarea copilului cu aplicarea unor pedepse aspre, izolarea copilului”, spun reprezentanții DGASPC. 

Psihologii atrag atenția asupra faptului că un astfel de abuz îl poate marca pe cel mic din foarte multe puncte de vedere. 

„Abuzul emoțional poate duce la pierderea încrederii în forțele proprii, depresie, iritabilitate, agresivitate, tulburări de somn, la probleme de limbaj, la ticuri faciale sau verbale sau la tulburări alimentare”, transmit specialiștii DGASPC. 

De asemenea, în funcție de gravitatea situației, abuzurile emoționale pot duce, în unele cazuri și până la tentative de suicid. 

„Pe baza relației emoționale cu părinții, copilul își construiește identitatea de sine și imaginea asupra lumii. Ca urmare a abuzului emoțional, copilul ajunge să-și construiască o imagine de sine distorsionată, să se perceapă ca fiind nedorit, greșit, insuficient, nedemn de iubire, iar percepția asupra lumii ajunge să fie una negativă, rece, agresivă. Ca stări emoționale, copilul poate trece de la teamă, frică, tristețe, retragere, auto-marginalizare, dificultăți de concentrare asupra învățăturii, la manifestări agresive asupra altora sau asupra lui (auto-vătămare corporală), ajungând la tulburări emoționale depresive ți anxioase, iar uneori până la tentative de suicid, atunci când toate aceste stări nu mai pot fi gestionate de psihicul fragil al copilului”, spune și psihologul Oana Vasiu.

La nivelul DGASPC-ului au fost deschise anchete în toate aceste cazuri, iar în colaborare cu celelalte instituții abilitate (poliție, primărie, școală), în funcție de natura sesizării, se urmărește veridicitatea celor sesizate în apel pentru luarea măsurilor care se impun.

La începutul lunii ianuarie 2022 Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a operaționalizat numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grija pentru copii”. Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și funcționează 24 de ore din 24, în regim de permanență, inclusiv în perioada sărbătorilor legale, fiind operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.

Sursa foto: Arhiva TS

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Muresan

Acum 3 luni

Bietii copii! Numai de la TIK-TOK li se trage!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus