Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Urmașii unui negustor din Săliște primesc 750 de mp din Muzeul de Artă din Cluj

Urmașii unui negustor din Săliște primesc 750 de mp din Muzeul de Artă din Cluj

Apartamente din Palatul Banffy, unde funcționează Muzeul de Artă din Cluj, au fost retrocedate foștilor proprietari iar Consiliul Județean Cluj a anunțat acum că va duce la împlinire decizia instanței, scrie Știri de Cluj.

Consiliul Județean a pierdut procesul cu foștii proprietari și deși administrația din Cluj le-a oferit despăgubiri, moștenitorii fostului proprietar au refuzat, cerând intrarea în posesie.

Moștenirea lui Nicolae Roșca

Noii proprietari sunt moștenitorii unui negustor din Săliște, Nicolae Roșca, persoană care în anii de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial l-a împrumutat cu bani pe Dionisie Bánffy, fiul lui Albert Bánffy, proprietarul imobilului. Pentru că banii nu au mai fost returnați, sălișteanul a acceptat contravaloarea în apartamente aflate în incinta Palatului.

Procesul de retrocedare a fost deschis după 1990 de soția lui Roșca, Paraschiva. Între timp, însă, și ea a decedat, iar moștenirea a fost preluată de urmașii acesteia.

Nicolae Roșca și Dionisie Bánffy au fondat un cinematograf în incinta Palatului, care inițial s-a numit  Corso, iar apoi Capitol. Ulterior a primit numele Mátyás Király (Regele Matei), iar după 1948 a devenit cinematograful Progresul. Acesta a fost desființat în 1970.

Cât costă?

Apartamentele din Palatul Banffy sunt greu de evaluat, pentru că se află în centrul orașului, într-o clădire emblematică a orașului. Ziariștii clujeni  compară cu prețurile din locațiile apropiate, precum cele din Piața Unirii, acolo unde apartamentele de 100 de metri pătrați se vând cu peste 200.000 de euro. Dacă proprietarii primesc 750 de metri pătrați, atunci valoarea depășește 1,4 milioane de euro.

Foștii proprietari primesc 3 / 4 din clădire, fiind vorba de o suprafața construită de 750 de mp.

Consiliul Județean Cluj, administratorul clădirii, a votat în ședința din 20 ianuarie hotărârea de compartimentare a apartamentelor ce vor fi retrocedate.  ”Cota de 3/4 parte din încăperile  situate la parterul imobilului; cota de 2/3 parte din fostul apartament nr. 1, în prezent demolat parțial; cota de 3/4 parte încăperile  situate la etajul imobilului; cota de  2380/3287 parte din teren”, se arată în decizia Consiliului Județean.

Muzeul de Artă din Cluj are o suprafață utilă totală de 1.000 de metri pătrați, iar 3 / 4 înseamnă 750 de metri pătrați.

Nicolae Roșca și aurul trimis la ruși

Nicolae Roșca a fost unul din cei mai bogați Transilvăneni din perioada interbelică și a fost asociat unui dosar întocmit de Mareșalul Antonescu, prin care acesta revendica Tezaurul României, aflat din 1916, la Moscova.

Pașaportul sibianului Roșca a fost găsit în luna mai 2018 într-un sertar dublu dintr-un dulap, alături de dosarul ”Tezaur Moscova. BIBLIORHAPT. 17416”, care cuprinde în 200 de pagini inventarul valorilor transportate în Rusia, între anii 1916 – 1917.

”E vorba de un dosar pe care mareșalul Ion Antonescu l-a trimis, când armata română avansa, alături de nemți, în 1941, spre Moscova. Bucureștiul anticipa că nemții vor cuceri Moscova, iar Guvernul dorea să ia tezaurul înapoi de la ruși”, explică o persoană de la BNR, într-o declarație neoficială, citată de ziarul Libertatea. Este practic inventarul pregătit pentru recuperarea aurului, ”bijuterii și alte obiecte de valoare”, așa cum scrie în acte, valori depozitate de România la Moscova.

Documentul a fost găsit de un bucătar brașovean, Attila Szocs, care a găsit documentele într-un sertar al unei vitrine pe care a achiziționat-o de la un anticar.

Nicolae Roșca, al cărui pașaport a fost găsit alături de documentul lui Antonescu a decedat în anul 1993. Și-a început afacerile cu o mică fabrică de catrințe și pieptare pe care le vindea în târguri. Mai târziu, cu banii strânși din această mică producție a deschis la Alba Iulia un atelier în care se produceau jachete.

A început să strângă o mică avere, ajungând să împrumute cu bani oameni importanți ai epocii, extinzându-și afacerile. Așa se face că Dionisie Bánffy a primit un împrumut de peste 28 de kilograme de aur de la săliștean, fapt ce a dus acum la retrocedarea a trei sferturi din clădirea Muzeului de Artă din Cluj.

Sursa foto: Facebook / Muzeul de Artă Cluj

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus