Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

Silviu Purcărete a primit titlul de Doctor Honoris Causa al ULBS. „Pentru mine, Sibiul este o nouă casă, o familie”

Silviu Purcărete a primit titlul de Doctor Honoris Causa al ULBS. „Pentru mine, Sibiul este o nouă casă, o familie”

La propunerea Facultății de Litere și Arte, regizorul Silviu Purcărete a primit astăzi, 27 ianuarie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Ceremonia de acordare a titlului a fost transmisă online și a fost moderată de directorul Teatrului Național Radu Stanca, Constantin Chiriac. 

„Îl cunosc pe domnul Silviu Purcărete de multă vreme,  iar din 1990 când se întâmplau evenimentele care au schimbat istoria României, a Sibiului, a țării, dumnealui era la Sibiu împreună cu noi și încercam să montăm Noaptea marilor Speranțe, un spectacol care a văzut lumina rampei la teatrul care s-a născut grație cooperării dintre Teatrul Național Radu Stanca, împreună cu nou-născutul teatrul de la Vâlcea. Împreună cu Silviu Purcărete am reușit să batem toate continentele lumii cu spectacole și am reușit să mobilăm festivalul internațional de teatru de la Sibiu cu 10 spectacole realizate de Teatrul Național Radu Stanca. Din 1993, când inauguram casa de cultură a studenților și începeam Festivalul Internațional de Teatru, an de an a fost cu spectacole la Sibiu. A creat magnificul spectacol Faust care este o emblemă nu numai a Sibiului, ci și a țării. S-a înconjurat de mari artiști care l-au însoțit pe parcursul creației domniei sale”, arată Constantin Chiriac.

Vizibil emoționat, regizorul Silviu Purcărete a spus că este onorat pentru primirea acestui titlu și că, pentru el, Sibiul este a doua casă.

„Este foarte surprinzător cât de emoționat pot fi chiar în spatele unei tehnologii atât de complicate, credeam că o să fie ceva mai simplu. Sunt un foarte nepriceput ca vorbitor, ca subiect de ceremonii, astfel încât îmi cer scuze de la început pentru faptul că nu am niște cuvinte care să fie atât de potrivite cu excelența acestei întâlniri. Sunt foarte emoționat, sunt foarte bucuros pentru că am intrat în această admirabilă familie, sunt oameni pe care i-am admirat, îi admir și pe care îi voi admira în continuare. Totul stă sub semnul prieteniei. Pentru mine Sibiul este o nouă casă, o familie, în care tot timpul m-am simțit primit și în care am fost fericit. Vă mulțumesc foarte mult pentru această ceremonie, pentru tot timpul pe care mi l-ați acordat. Este un titlu care mă onorează”, a declarat Silviu Purcărete.

Titlul de Doctor Honoris Causa a fost oferit de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu regizorului Silviu Purcărete pentru recunoașterea formală a importanței realizărilor sale artistice. 

Din anul 2001 până în prezent a regizat mai multe spectacole la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, printre care: „Pilafuri și parfum de măgar, exercițiu după Cartea celor o mie și una de nopți, „Cumnata lui Pantagruel”, după scrieri de François Rabelais „Așteptându-l pe Godot de Samuel Beckett”, deja legendarul „Faust”, după J. W. Goethe, Lulu  de Frank Wedekind, „Metamorfoze” după Ovidiu, „D’ale carnavalului”, de Ion Luca Caragiale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1020

Comentarii

1 comentarii

Profesor ulbs

Acum 2 ani

Stimati universitari sibieni, ati devenit penibili cu aceste ceremonii, nu mai respectati protocolul ceremoniei, Silviu Purcarete nu a fost in stare sa-si prezinte un discurs de receptie a titlului sau nu l-a interesat sau nu da nici doi bani pe acest titlu, mare rusine !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus