Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

AJVPS Sibiu atrage atenția asupra unui ”fenomen scăpat de sub control” pe râul Olt. Parlamentar: Am toată disponibilitatea să stăm de vorbă

AJVPS Sibiu atrage atenția asupra unui ”fenomen scăpat de sub control” pe râul Olt. Parlamentar: Am toată disponibilitatea să stăm de vorbă

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu, cu sediul în str. Constituției, atrage atenția asupra faptului că, în județul Sibiu, cormoranii s-au înmulțit necontrolat, devenind o problemă pentru ecosistem. Pescarii încep să se mobilizeze pentru a strânge semnături și dovezi foto-video, în speranța că vor convinge aleșii să schimbe legea.

”Fenomenul este scăpat de sub control, sunt stoluri tot mai numeroase și mai mari. Uneori numărăm sute de exemplare. Protecția excesivă la nivel european a dus la înmulțirea explozivă și fac ravagii și în vegetație, arborii de pe malul apelor fiind uscați sub excrementele acide. În demersurile noastre către instituțiile abilitate rugăm toți pescarii să ne trimită orice material elocvent pe adresa noastră: ajvps@apssibiu.ro sau pe whatsapp la 0728138161”, se arată într-un mesaj postat public de AJVPS Sibiu și susținut de numeroși pescari.

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, directorul AJVPS Sibiu spune că ar trebui reglementată, într-un fel sau altul, înmulțirea cormoranilor. O singură pasăre consumă până la un kilogram de pește pe zi, pe râul Olt fiind semnalată prezența unor grupuri formate din zeci de păsări.

”Solicităm cotă de recoltă, astfel încât gestionarii fondurilor cinegetice să poată aduce și menține echilibrul sănătos. Am înțeles că în alte țări din Europa s-au dat acordurile pentru reducerea numărului de cormorani, doar la noi întârzie decizia de vreo trei ani”, spune Romeo Stoicescu, directorul AJVPS Sibiu.

Reporterul Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere pe această temă și parlamentarului de Sibiu Benedek Zacharie, unul dintre semnatarii ”Legii vânătorii”, act normativ care prevede, printre altele cote pentru păsările care pot fi vânate”.

”În ceea ce mă privește am toată disponibilitatea pentru a sta de vorbă cu pescarii și vânătorii sibieni, vreau să văd ce probleme au. Dacă au și fotografii sau alte dovezi concrete pentru a-și argumenta dorințele, cu atât mai bine”, a declarat Benedek Zacharie.

Cormorani pe Olt - Foto: Iulian Cînduleț/Facebook Pescuit în Sibiu

Cele mai mari pagube provocate de cormorani se înregistrează în județul Sibiu pe râul Olt, în aval de Boița. Pescarii spun că ”de la Turnu Roșu către Boița, dar și mai jos, sunt sute de metri de mal acoperit cu cormorani, de parca ar fi vopsit totul cu negru”.

Temerea cea mai mare a pescarilor este că fondul piscicol va fi grav afectat.

”Noi, asociațiile și cluburile de pescari, populăm sistematic cu puiet de pește sau cu reproducători, întreprindem acțiuni de prevenire și combatere a braconajului piscicol, împreună cu Poliția și Jandarmeria pentru gestionarea durabilă prin menținerea efectivelor de pește, dar în fața cormoranilor suntem neputincioși. Dacă nu intervenim la timp, munca de ani de zile o să fie în zadar. În curând o să fie epuizate zonele de pescuit, pe rând, una câte una”, concluzionează Romeo Stoicescu.

Foto principală: Iulian Cînduleț/Facebook Pescuit în Sibiu

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 18597

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Bambolero

Acum 3 luni

le mâncă cormoranii peștii lu braconierii care-s mână-n mână cu asociația nerecunoscută a lu stoicescu
Raspunde

Mircea

Acum 3 luni

Din relatarile istorice se cunoste ca pe raul Olt acum 120 de ani erau mari colonii de pelicani. Acestia au fost ucisi complet pentru ca la fel au fost perceputi drept competitie pentru pescari. Vreti sa se intample la fel si cu cormoranii? Ce drept aveti voi asupra pestelui din raul Olt, o apa naturala mai mult decat drept cormoranii sa se hranesca?
Raspunde

Bran Cornier

Acum 3 luni

O asociatie de pescuit SPORTIV (ca asta inseamna abrevierea AJVPS) se plange ca un fenomen natural, constand in mancatul pestelui de catre pasari este "scapat de sub control"; buna logica. Cred ca acest sport si sportivii practicanti sunt scapati de sub control.
Raspunde

IMGB

Acum 3 luni

Eu stiam ca ''cormoranii'' sint la ciordeala prin UE si prin parlamentul rusinii ca Benedek asta ...incercati cu prashtia !
Raspunde

Ioan-Felician

Acum 3 luni

Din păcate din cauza incalziri globale cormorani nu mai migreaza și raman pe locurile de vara.Trebuie sa fie o cota de vânat. Cei de la AJPS ar putea iesi pe tren cu petarde pt a speria acele pasari poate nu mai stationeaza acolo.
Raspunde

Pelicanul și babița

Acum 3 luni

AJVPS nu are habar de minime noțiuni de funcționarea ecosistemelor. Creșterea populației de cormorani se reglează natural, nu prin intervenția descreieraților cu puști.
Raspunde

Gogu

Acum 1 lună

Pușca pe cormorani....la greu....iubitorii ii pot lua acasa....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus