Marţi,
04.10.2022
Parțial Noros
Acum
7°C

Bernd Fabritius și FDGR cer reglementarea relației dintre Muzeul Național Brukenthal și proprietarul imobilului, Biserica Evanghelică C.A.

Bernd Fabritius și FDGR cer reglementarea relației dintre Muzeul Național Brukenthal și proprietarul imobilului, Biserica Evanghelică C.A.

Comisarul federal pentru probleme legate de emigranți și minorități naționale, prof. dr. Bernd Fabritius, aflat într-o vizită în Sibiu, a discutat cu președintele FDGR posibilitățile prin care se poate ajunge la o reglementare juridică a situației juridice existentă între Biserica Evanghelică, proprietar al Palatul Brukenthal și Ministerul Culturii, administratorul Muzeului Brukenthal.

”Este vorba de reînnoirea legislației, pentru a nu fi nevoie ca periodic să fie prelungit un act”, spune președintele FDGR, dr. Paul Porr.

Concret, relația dintre proprietar și chiriaș e stabilită printr-un protocol semnat între ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, din timpul Guvernului Tăriceanu, în anul 2005 și Consistoriul Evanghelic. Acel protocol trebuie confirmat periodic de ministrul culturii, iar proprietarul clădirii solicită un acord clar, eventual printr-o hotărâre de guvern.

”În 2005 s-a realizat un protocol între ministrul Culturii de atunci, domnul Iorgulescu, și episcopul Klein, prin care se stabilea efectiv cum avea să funcționeze Muzeul Brukenthal. Era stipulat cine, cui plătește și alte detalii organizatorice.

De atunci a trecut însă foarte mult timp și noi am tot insistat să se facă un cadru legal stabil. Am militat permanent pentru reglementarea acestui subiect, chiar zilele următoare urmează să depun o întrebare scrisă ministrului Lucian Romașcanu, prin care voi propune din nou o hotărâre de guvern. E o situație ciudată în care ne aflăm, practic, Biserica cere statului să-și reglementeze propria instituție”, spune deputatul FDGR Ovidiu Ganț.

El spune că din aceeași problemă a insistat și pentru modificarea Legii muzeelor.

”Tot din acest motiv am reușit să modificăm Legea Muzeelor, în care nu se preciza nimic legat de parteneriatul public privat, în acel moment legea nu prevedea situația în care un muzeu să funcționeze într-un imobil privat.

Noi cerem să se emită o hotărâre de guvern în care acest protocol să fie clar, să nu mai fie nevoie de alte prelungiri, să terminăm odată acest circ”, a mai spus Ganț.

Bernd Fabritius a participat la ședința de coordonare a proiectului de cercetare și cooperare „Mir welle bleiwen wat mir sinn / Vrem să rămânem ce suntem” la invitația Forumului Democrat al Germanilor din România și a secției germane a Teatrului Național Radu Stanca.

Fabritius a participat la sediul FDGR la o întâlnire de lucru cu președintele Paul Jürgen Porr, pentru e pregăti conținutul comisiei guvernamentale germano-române, care va avea loc în Germania în 2022.

”Situația juridică încă nerezolvată a Muzeului Brukenthal și situația specială a instituțiilor de învățământ germane din nordul Transilvaniei au ocupat un spațiu deosebit în cadrul întâlnirii”, se specifică într-un comunicat de presă remis de Biroul Comisarului Guvernului Federal pentru Probleme legate de emigranți și minorități naționale.

Muzeul a aparținut până în 1948 Bisericii Evanghelice din Sibiu. În anul 1948, statul comunist a naționalizat muzeul și a mutat 19 tablouri valoroase la Muzeul Național de Artă al României din București. În anul 2005 guvernul român a restituit muzeul Brukenthal Bisericii Evanghelice din Sibiu și a retrocedat muzeului cele 19 tablouri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Eu, sibianul

Acum 8 luni

Eu am inteles ca Brukenthal a lasat palatul municipalitatii... de unde pana unde vin tot felul de raspopiti sa ceara mostenirea?!? OK, pentru mine nu conteaza confesiunea, toate "fura"... unele fura acum, altele au fost mai demult! la rand! Am pus fura in ghilimele ptr a pricepe tot cititorul ca unele fura acum, iar altele nu mai sunt, dar au urmasi...
Raspunde

Ehehe

Acum 8 luni

A fost lăsat municipalității săsești, nu românești. Așa ca cererile sașilor nu sunt deplasate, muzeul trebuie sa revină proprietarilor adevărați.
Raspunde

Zau

Acum 8 luni

Da municipalitatea era doar peste sasi si peste pamant sasesc!? Sau era municipalitate peste Sibiu? Adica daca samsarul imobiliar de la Selimbar doneaza strada din ansamblul ghetou pe care l-a construit doar adn-ul lui Primar Maricica/Grec, etc o mostenesc???? Sau putem sa trecem toti cu bicicleta pe acolo?
Raspunde

Mircea

Acum 8 luni

Sasii sunt cam disparuti, nu mai exista. Ramasitele sunt compuse doar din nostalgici si catia profitori majori. Astia vor acum toata mostenirea ca si cum sasii nu ar fi fost cetateni romani.
Raspunde

CH

Acum 8 luni

@sibianul: Ai înțeles greșit. Brukenthal a lăsat palatul moștenire Bisericii Evanghelice.
Raspunde

Soimiisibiu

Acum 8 luni

Pai dacă în 2005 muzeul a fost retrocedat bisericii evanghelice și tablourile înapoiate ce mai vor acum proprietarii? Ce anume vor? Bani sau ce mai vor? Ca nu se înțelege ce vor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Poplacean

Acum 8 luni

le mai trebuie multe din bogatia romaniei?
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 luni

”În 2005 s-a realizat un protocol între ministrul Culturii de atunci, domnul Iorgulescu, și episcopul Klein, prin care se stabilea efectiv cum avea să funcționeze Muzeul Brukenthal. Era stipulat cine, cui plătește și alte detalii organizatorice.'' Mai precis, cine platea si cine incasa? Concret: ce vor urmasii in drepturi recunoscute ai Grupului Etnic German ?Sa se schimbe platitorul sau incasatorul?
Raspunde

Atentie la termeni

Acum 8 luni

“Muzeul x” este o institutie cu brand. Profan, muzeu =cladire. A fost retrocedata o cladire, nu o institutie. Iar asupra brandului, nu se zice cine are drepturile.
Raspunde

L

Acum 8 luni

Cu tot regretul Domnule Fabritius, dumneavoastra inca nu realizati ca Romania este si va fi condusa de bolsevici, extremisti si urmasii lor, aici nu va fi stat de drept veci....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus