Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
0°C

Am mâncat ”La poarta moțului”! Știu care va fi locul meu preferat la vară!

Am mâncat ”La poarta moțului”! Știu care va fi locul meu preferat la vară!

”La poarta moțului” e numele unui restaurant cu totul altfel decât imensa majoritate a celor pe care le găsești în zona Sibiului. Deschis doar sâmbăta și duminica, pe Valea Argintului din Cisnădioara, din pasiunea a doi soți. Care ”ce să facă și ei când se apropie pensia” și își vor lăsa firma de instalatori pe mâna noilor generații? Așa că au decis să deschidă un astfel de loc.

Unul în care pasiunea pe care o au se simte de când intri pe poartă. Într-o curte care atunci când vremea se încălzește cu siguranță e un loc de vis (farmec are și iarna, mai ales datorită focului pe care oamenii îl fac în curte în fiecare seară). Când e rece, veți putea sta în salonul cu geamuri imense de la parterul casei (potrivit și pentru grupuri mai mari) ori într-una din cele trei camere de la etaj. Fiecare din cele trei încăperi are acces separat din pridvorul de lemn și adăpostește câte o masă. Îmbrăcate în lambriuri de lemn, cu câteva decorațiuni autentice pe pereți (ștergarul e țesut la război, iar lămpașul de pe perete are petrol în el), camerele te învăluie de la bun început într-o atmosferă cât se poate de familiară.

Când se mai dezmorțește vremea, curtea liniștită devine o terasă de unde vezi cetatea din Cisnădioara. Iar în spate, în grădină, poți urca și într-un turn de lemn, de unde să-ți poți savura masa cu o panoramă de 360 de grade. Până la vară, însă, e de preferat să mergi cu o programare prealabilă, altfel riști să nu găsești loc.

În primire noi am fost luați de doamna locului, care ne-a condus până într-una din odăile de la etaj. Și deși avea plin de musafiri, a găsit vreme să ne povestească despre ceea ce putem alege, despre pasiunea lor, despre rețetele care stau în spatele a ceea ce scrie în meniu: totul e făcut local - de casă, cât mai mult chiar acolo, pe Valea Argintului.

În fiecare odaie de la etaj ai intrare separată de pe pridvor

De fapt, meniul e ca și când te-ai întors la mama ori bunica de la țară într-o vizită pe care ai amânat-o nepermis de mult. Și drept pentru care pentru tine a fost pregătită masa aia cu tot ce e mai bun și mai proaspăt prin gospodărie în momentul respectiv. Poți începe cu o pâine (făcută în cuptorul din curte, cum altcumva?) cu untură și cu ceapă, cu zacuscă ori cu salată de icre de păstrăv.

Meniul includea o singură ciorbă, decizie a gazdei, una cu varză acră și ciuperci și felii de cârnat afumat. Apoi mai sunt coaste de porc marinate și rumenite la cuptor, diferite combinații de platouri țărănești, cârnatul de casă fiert în zeamă de moare ori pus pe grătar, acolo unde mai poate fi pusă și o ceafă de porc, un piept de pui ori de curcan sau un mic de vită angus cu porc. Mămăliga cu brânză și smântână nu lipsește din meniul care include și o plăcintă cu brânză de burduf și mărar despre care de la bun început ești anunțat că ”e senzație”.

Clătite cu telemea și cașcaval, cu fel de fel de gemuri ori mac și gem de măceșe, papanași ci gem de afine ori cozonac fac parte din oferta de deserturi a meniului care se întinde așa cum stă bine oricărui loc care se respectă pe o pagină.

Bere de la Sadu ori țuică de prună din ”rezerva specială”, sucul de mere combinat cu tot felul de siropuri deschid meniul de băuturi al locului. Prețurile sunt cât se poate de omenești, 29 de lei fiind cel mai scump preparat pentru o persoană.

Exact după cum te-ai aștepta după o astfel de primire, mâncarea n-are cum să te dezamăgească. Vegetarienilor le va fi mai mai greu să își astâmpere foamea La poarta Moțului, dar experiența este una a gusturilor autentice. Ciorba aceea de varză acră, cu cârnați și ciupercuțe are un gust dumnezeiesc, care nu te lasă să dai înapoi farfuria altfel decât goală. Mai bine te oprești și mai iei o pauză pentru a termina tot.

La fel, plăcinta cu brânză de burduf și mărar - care n-ar prea avea vreo șansă la un loc pe podiumul ”plating-urilor instagramabile” – ascunde o pufoșenie de gusturi de care nu ai cum să te saturi. O combinație unică, în care ingredientele locului dau tonul.

Coastele de porc, alături de piureul făcut după rețeta bunicii (cu unt și lapte și un pic de untură de porc, aș putea paria), a completat pentru noi masa care a însemnat o reîntoarcere la gusturile de odinioară. Acel odinioară fiind, pentru fiecare, trecutul idilic din care nu mai poți extrage decât amintiri plăcute.

Am petrecut aproape două ore dincolo de poarta moțului devenit cisnădian și nu am apucat să ne bucurăm de toate poveștile, blândețea și amabilitatea oamenilor. Locul este unul menit reîntoarcerii.

Pentru că așa e formatul rubricii ăsteia, pentru experiența mai sus descrisă am plătit 167 de lei. 29 de lei pentru coastele de porc gătite la cuptor, zece lei pentru pireul care le-a însoțit, 51 de lei pentru trei farfurii cu ciorba de varză acră, cârnați și ciupercuțe, 15 lei pentru demențiala plăcintă cu brânză de burduf și mărar, zece lei pentru o porție de cartofi prăjiți cu plante aromatice, șapte lei pentru murături din alea bune-bune, trei lei pentru pâine, doi lei pentru doi ardei iuți și 16 lei pentru două sucuri de mere. Și, pentru că ”am avut șofer”, 12 lei am dat pentru o dublă de țuică de prune din rezerva specială, stinsă cu o bere blondă Sadu, pentru care am plătit tot 12 lei.

Moțulsberg

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

Momo

Acum 12 luni

Iooi. Na acum mă duc!
Raspunde

Munteanu

Acum 12 luni

No' sa-ti fie de bine!
Raspunde

Gramatique

Acum 12 luni

Pireul... O fi Olympiakos Pireu? Corect e "piureul"... de la piure. Cartile de gramatica sunt bune de citit, nu de impachetat mancare in ele...
Raspunde

Un Cetatean

Acum 12 luni

https://dexonline.ro/definitie/pireu
Raspunde

TS

Acum 12 luni

Mulțumim pentru că ne-ați atras atenția. Am corectat!
Raspunde

Crenguța

Acum 11 luni

Bravo, Turnul Sfatului! Să răspunzi cu bunăvoință la un astfel de comentariu( greșeala putea fi semnalată și fără ironie-- care, fie vorba între noi, nu este doar ironie...), ce altă dovadă mai grăitoare de eleganță și de profesionalism?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus