Vineri,
01.07.2022
Ploi Scurte
Acum
22°C

Planuri pentru Casa Artelor: Tehnologie VR, ateliere meșteșugărești și cursuri de restaurare

Planuri pentru Casa Artelor: Tehnologie VR, ateliere meșteșugărești și cursuri de restaurare

Casa Artelor, unul din cele mai vizibile monumente istorice din Piața Mică, se va transforma într-un hub cultural. Reprezentanții muzeului Astra anunță că, în urma experienței tehnologiei VR, folosită într-o expoziție a instituției, s-au hotărât ca realitatea virtuală să fie folosită și în noul hub. Pe lângă aceasta, cei care vor dori, vor putea participa la ateliere meșteșugărești și cursuri de restaurare.

Realitatea virtuală ajunsă în trei dintre gospodăriile Muzeului Astra, va fi prezentă și la Casa Artelor. „A fost o repetiție cu costume pentru ceea ce se va întâmpla la Casa Artelor. A fost prima dată când am încercat să regândim felul în care expunem. Vom utiliza mai multe medii de expunere în Casa Artelor, mai multe decât am folosit acum în Astra VR. Vom duce totul puțin mai departe și vom încerca să transmitem și lucruri pe care oamenii să le facă de acasă. Este doar experiența care ne-a deschis pofta pentru o adevărată comunicare multimedia”, spune Mirela Iancu de la Muzeul Astra.

Proiectul care se desfășoară în centrul orașului, la Casa Artelor, este gândit sub forma unui hub cultural extins și va miza pe foarte multe meșteșuguri. Totodată, programele de cursuri de restaurare vor avea coordonatori persoane specializate din colectivul Muzeului Astra. 

„Ambiția noastră este să ajutăm meșteșugarii valoroși să fie activi și să contribuie la dezvoltarea comunității, să formăm astfel de meșteșugari în continuare. Este un proiect mult mai ambițios care tocmai pe asta mizează: pe ducerea mai departe a meșteșugurilor și inclusiv pe formarea de resursă umană nouă care să fie la dispoziția oamenilor care vor să restaureze autentic clădiri atât din sate, cât și din orașe și pe care să-i putem îndruma astfel încât lucrurile să se desfășoare în condițiile cele mai bune. Între timp, de asemenea, noi am desfășurat etape de pregătire a formatorilor, colegi din colectivul nostru” arată muzeograful Lucian Robu 

În prezent, proiectul este în derulare, a început componenta de restaurare a clădirii, o componentă care este în desfășurare de aproximativ o lună și care va aduce la viață atât exteriorul, dar mai ales interiorul clădirii. „Vor fi pregătite spații care vor găzdui atelierele și expozițiile, după care vor începe programele de cursuri”, mai arată acesta.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Mussene I Sor Trondelag din Trondheim, Norvegia, pe o perioadă de 42 de luni și va avea o valoare totală de peste 2.570.350 euro, beneficiind de un sprijin financiar nerambursabil de 1.999.999,96 euro, derulat prin Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectuluicalitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus