Vineri,
07.10.2022
Partial Noros
Acum
20°C

Din nou trăim vremuri tulburi

Din nou trăim vremuri tulburi

După ultima confruntare mondială se instală războiul rece. Acum suntem amenințați din nou cu războiul cald. Peste meridianele atlantice și asiatice plutesc norii amenințători ai încrucișării săbiilor. Mai mult decât altădată în istorie, forța, politica forței, își vădește nefastul rol în lume. Niciodată ca până acum nu s-au mobilizat astfel de puteri gata să se încaere. Un teribil stres, o neliniște crescândă ia locul perioadei de relativă acalmie.

Să fie o evoluție firească în procesul devenirii? Nici societatea umană nu este scutită de legile mișcării, ale transformării, în care construcția și distrucția alternează în mod obiectiv.

Odată cu Înființarea Organizației Națiunilor Unite și a nucleului ei, Consiliul de Securitate, am fost asigurați că putem dormi liniștiți. Odată definită agresiunea, putea fi arătat cu mai multă acuratețe agresorul. În câteva conflicte locale organizația și-a demonstrat eficacitatea. Numai că, întocmai perioadei interbelice, pe cât se vorbea mai mult de pace, pe atât, pe față sau pe ascunse, se pregăteau armele războiului.

Azi, despre ONU și Consiliul ei de Securitate aproape că nu se mai vorbește. Tocmai membri acestui Consiliu menit să asigure pacea sunt cei mai înarmați și pun pe masă săbiile în locul legii. Că legile nu mai sunt bune? Așa au glăsuit toți învinșii în războaie, așa au glăsuit toți acei care, în mersul inexorabil al devenirii istorice, și-au preschimbat sau tind să-și preschimbe pozițiile de putere și ca atare de influență în lume. Așa trăim și clipele de față.

America și-a întins tentaculele peste arii oceanice și continentale. Rusia și China, în pofida imensului lor teritoriu, se simt strâmtorate, încercuite. Au ajuns la coeficientul de înarmare și de putere încât apreciază că pot pune în discuție reconfigurarea influenței. Într-un astfel de joc se lansează Putin pe partea sa de „competență”.

Mărturisită alb pe negru, intenția este de a reface (deocamdată?) aria fostei URSS. Cu Belarus sau țările sud asiatice nu este o problemă. Țările baltice se socot în siguranță sub scutul NATO. Rămân în discuție Georgia, Moldova și cu deosebire Ucraina. S-a spus și pe bună dreptate, că Ucraina este pionul principal pe tabla de șah. Fără ea nu se poate.

 Ce strategie trădează Moscova?

Spre deosebire de Hitler sau Stalin, Putin pare mai inteligent. El n-o ia cu hei-rup-ul  ci calculează și evaluează scrupulos împrejurările în funcție de care acționează fie direct, fie pe ascuns sau prin interpuși, evaluând secundă cu secundă posibilul mod de reacție a împricinaților, cântărind raportul de forțe. Probabil că în noua  inițiativă cu Ucraina s-a bazat pe reacția slabă a occidentului în cazul Crimeea și Donbas, încrezându-se în politica faptului împlinit. Stăruie convingerea că de data aceasta s-a reținut – până acum - datorită sprijinului financiar și în armament acordat Ucrainei cum și măsurilor de întărire a forței de reacție a NATO pe flancul de răsărit. Cu alte cuvinte, Putin e convins că de data aceasta se poate confrunta nu numai cu vorbe ci cu fapte. Forței îi e frică de forță. De altă parte, un război cu o Ucraină întărită, un posibil măcel, nu are sorți de susținere oarbă din partea propriei populații, cu deosebire când poate fi vorba de o evidentă agresiune cu nimic justificată. Pentru toate aceste motive cred că se va opri aici.

Un alt substrat al zăngănitului de arme la frontiera Ucrainei poate fi încercarea de destabilizare internă a acesteia și crearea unui curent de opinie favorabil Moscovei. Nu se poate contesta legătura istorică și afinitatea etno-lingvistică între cele două popoare. Putin spune că e un singur popor. Starea de panică, amenințarea fățișă cu războiul, cu posibilele lui urmări catastrofale, induc teama și nesiguranța, teren propice pentru slăbirea solidarității și coeziunii interne, dau apă la moara uneltirilor pentru instaurarea unei conduceri pro-moscovite. Inexplicabil, SUA și Anglia le întind o mână de ajutor prin panica stârnită de retragerea personalului lor diplomatic.

Mă mențin la ideea pe care am mai afirmat-o, anume că Putin și ai săi  au nevoie de un scut conservator, intern și în jur, pentru contracararea tendinței de liberalizare democratică. Corespunde adevărului că poporul rus nu are un trecut democratic. Însă aparența unei înclinații conservatoare nu rezidă din structura sa ci din faptul că istoricește a fost supus unor conduceri despotice, profund conservatoare care, în timp, au lăsat urme mentalitate. Vremurile au fost propice pentru conservatorism. Vremurile noi, în principiu apanaj al generațiilor tinere, tind spre libertate, spre schimbare. Apropierea libertății de granițele putiniste ar fi de rău augur.

Revin la ideea de fond, la revizionismul postbelic în frunte cu China și Rusia. China îl promovează preponderent pe linie economică, Rusia preponderent pe linie militară, ambele vizând o reașezare a ordinii mondiale în special în raport cu Statele Unite ale Americii. „Parcă” s-au înțeles ca deodată să inițieze sămânță de scandal, unul pe flancul asiatic, altul pe flancul european. Concomitent, ambele își fac tot mai simțită prezența în largul apelor libere ale mărilor și oceanelor. Unde va duce această mobilizare de forțe nu se poate aprecia cu precizie. Probabil că dacă nu aveau armele nucleare, demult eram cuprinși în vâltoarea unei noi conflagrații la nivel mondial. S-ar putea, oarecum paradoxal dar salutar, ca cea mai puternică armă din lume să fie în același timp și pavăza păcii.

Priveam cu încântare, copleșitoarea frumusețe a imaginii pământului nostru văzut dinafară și reflectam : ce soartă i-a fost dată omenirii și civilizației, să atingă punctul de la care se pune cu tot mai multă preocupare problema supraviețuirii! Cât de mici suntem în raport cu responsabilitatea ce ne apasă pe umeri. Aviz în primul rând politicienilor.

           

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus