Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Un număr mare de sibieni au depus reclamații la Protecția Consumatorului Sibiu după ce au văzut facturile la utilități pe ianuarie. Amenzi uriașe pentru furnizori

Un număr mare de sibieni au depus reclamații la Protecția Consumatorului Sibiu după ce au văzut facturile la utilități pe ianuarie. Amenzi uriașe pentru furnizori

Un număr mare de sibieni au depus reclamații la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Sibiu după ce au văzut facturile la utilități pe ianuarie. În urma cercetărilor punctuale instituția le-a dat dreptate sibienilor nemulțumiți, amendând cu sume uriașe furnizorii de electricitate și gaze naturale.

”La CJPC Sibiu s-au înregistrat în ultimele 30 de zile un număr total de 91 sesizări/reclamații împotriva furnizorilor de energie electrică și gaze naturale cu privire la facturile la utilități emise de către aceștia. 53 de reclamații sunt pentru facturi emise pentru energie electrică și 38 de sesizări sunt pentru facturi emise pentru gaze naturale”, a declarat pentru Turnul Sfatului, într-un răspuns scris, comisarul șef al Protecției Consumatorului – Regiunea Centru Brașov.

În urma acestor reclamații, inspectorii Protecției Consumatorului au demarat o serie de anchete, aceste aflându-se în diferite stadii de cercetare.

”Pentru sesizările/reclamațiile unde cercetarea a fost finalizată s-au emis procese verbale de constatare a contravențiilor la patru operatori economici care furnizează aceste utilități. Au fost aplicate amenzi în valoare de 125.000 de lei, 65.000 de lei pentru nereguli la furnizare energie electrică și 60.000 de lei pentru nereguli constatate la furnizare gaze naturale”, au mai explicat, la solicitarea Turnul Sfatului, oficialii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului.

Spre exemplu, sibianul Ioan B. a primit în luna ianuarie o factură la gaz de 1.550 de lei. Bărbatul spune că factura preciza un cost în baza unui consum estimat de 460 metri cubi, față de 350 metri cubi, consumați în aceeași perioadă a anului trecut.

”Am făcut plângere online. Mi s-a spus că s-a facturat conform convenției de consum originală, dar ea a fost actualizată tot de ei anul acesta. Așadar, care convenție? Cea nouă este valabilă de la 1 ianuarie 2022, deci informațiile nu erau concludente. În plus, în 2020, în luna octombrie mi s-au facturat 90 metri cubi, în noiembrie 100 metri cubi și în decembrie 300 metri cubi. Apoi, în anul 2021, în octombrie mi s-a facturat mai puțin, deși am consumat la fel, apoi în noiembrie 70 metri cubi și tot așa. Iar diferențele bănuiesc că au fost adăugate când a crescut prețul, acum în ianuarie”, a declarat sibianul pentru Turnul Sfatului.

După aproape șapte ore de așteptare, în zile diferite, Ioan B. spune că a reușit să discute cu cineva și a transmis citirea corectă. „Mi-au spus că o să o dea mai departe la un departament al lor. Dacă se soluționează îmi trimite factura refăcută. Dacă nu, mă gândesc să-i reclam la Protecția Consumatorului”, concluzionează sibianul.

Exemplul de mai sus este doar unul dintr-o serie mai lungă de neconcordanțe în relația cu furnizorii, unele descoperite recent chiar de comisarii Protecției Consumatorului.

Una dintre cele mai des întâlnite constatări în urma anchetelor demarate în baza sesizărilor primite de la sibieni se referă la ”afectarea intereselor economice ale consumatorilor prin emiterea facturilor de gaze naturale și calcul incorect a sumelor prin valoarea TVA de 19%, operatorul economic aplică pe factura de gaze naturale TVA de 23,44%, așa cum rezultă din facturile analizate”. În acest caz operatorul economic a fost amendat cu 30.000 de lei și s-a dispus refacerea facturilor cu aplicarea TVA de 19%.

Într-un alt caz evidențiat de Protecția Consumatorilor, un operator economic a trimis sibienilor facturi la electricitate în care era aplicat TVA de 20,37%. Și aici operatorul economic a fost amendat cu 30.000 de lei și s-a dispus refacerea facturilor cu aplicarea TVA de 19%.

Redăm mai jos alte motive pentru care s-au emis greșit facturi în județul Sibiu, transmis pe adresa redacției de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorului:

În afara celor descrise mai sus, comisarii Protecției Consumatorului spun că există situații mult mai simple în care s-au emis facturi eronate. Cele mai banale exemple se referă la ”emiterea unei facturi de estimare pentru un cotor dezinstalat”, ori ”necitire contoare, factură emisă pe estimare”.

Sibienii care se consideră nedreptățiți pot sesiza Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului fie la numărul de telefon 0269/234.458, fie prin e-mail la adresa: [email protected].

Citește și:

Șeful Protecției Consumatorului Sibiu, după amenzi de peste 110.000 lei: Poate suntem noi prea exigenți! Lista firmelor controlate

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 12249

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Bardoczi Maria

Acum 1 an

Buna ziua,am citit articolul scris cu reclamatiile consumatorilor de energie electrica. Numele meu este Bardoczi Maria si sunt din Medias .Am incercat sa trimit la ANPC Bucuresti o reclamatie dar,se primesc un anumit standard de reclamatii,mai mult pentru comert. As putea obtine de la d-voastra o adresa de mail de la protectia consumatorului Sibiu unde se pot depune online ,la care sa atasezi si niste zipuri cu facturi si citiri de contor? Am facut si la Electrica sesizari si petitii dar fara nici un raspuns din partea lor. Asta este respectul pentru consumatori. Parerea mea personala si cred ca sunt multi de acord cu mine amenzile primite sunt destul de mici ,pentru erorile pe care le fac cu buna stinta. va multumesc
Raspunde

Dospina maria

Acum 1 an

Locuiesc in sibiu strada zidului 14 sm un vecinnu face curat este plin de goange rușii locuieste in chirie spatiu de primarie sibui cheama liță Alexandru zidului 14 sibiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus