La 21 de ani pleca din Anglia și venea în România unde, alături de familia sa, își dorea să creeze o lume mai bună și să vină în sprijinul grupurilor marginalizate din țara noastră. Povestea lui Robert Rowe începe în Anglia, continuă în România și ajunge la Sibiu, loc despre care bărbatul spune că s-a îndrăgostit și că i-a adus împlinirea sufletească și fericirea pe care nu le-ar fi avut niciodată în Anglia. De mai bine de 20 de ani, Robert Rowe este cel care se ocupă de Fundația Love Light România, care are în satul Ighișu Nou un centru rezidențial pentru adulții cu dizabilități, iar în zona Mediaș derulează și un program de sprijin pentru persoanele care suferă de HIV.
Când a plecat din Anglia avea 21 de ani, iar despre România auzise din poveștile părinților săi care, începând cu anul 1996, veneau în țara noastră de două ori pe an pentru a aduce diferite pachete pentru o fundație din Cernavodă. Mai târziu, în anul 2000, părinții lui au luat decizia de a vinde tot ce aveau în Anglia și de a se muta în România, unde își doreau să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Deși rămăsese în Anglia, Robert simțea că nu este împlinit și că și-ar dori o schimbare. Astfel că, în anul 2002, s-a hotărât să meargă pe urmele părinților săi și să-și mute viața în România.
„Am simțit că am nevoie de o schimbare în viață. Părinții mei s-au mutat în anul 2000 în România. Eu rămăsesem în Anglia, dar știam că am nevoie de o schimbare și atunci m-am hotărât să vin în România. Am vrut să găsesc aici ceva care să mă împlinească. Mă gândeam că dacă nu voi reuși în România, să merg apoi în Tibet sau încerc să lucrez pe un vas de croazieră”, își începe Robert povestea.
„Aici este locul meu”
De multe ori este întrebat de ce a venit în România și cum de a plecat atât de tânăr dintr-o țară care i-ar fi adus poate mai multe posibilități de dezvoltare, dar pentru Robert răspunsul este unul simplu. Spune că mereu a căutat împlinirea, iar cea mai mare bucurie sufletească pentru el este în momentul în care are grijă de beneficiarii de la centru.
„De obicei, toată lumea mă întreabă de ce am venit în România având în vedere că de cele mai multe ori situația este invers și toți românii pleacă în Anglia. Eu am lucrat în Anglia pe partea de retail management a unui supermarket. Pentru mine, ceea ce făceam, nu-mi aducea nicio plăcere. Ajungeam seara acasă și eram cumva neîmplinit, nu eram fericit”, explică tânărul.
De Sibiu, s-a îndrăgostit în momentul în care l-a vizitat pentru prima dată. Acum, aici este locul lui și aici se simte acasă. „Îmi place foarte mult în România. De când am ajuns prima dată, am simțit că locul meu este aici. Îmi place foarte mult, este cel mai fain oraș din România. Are de toate. Am vizitat multe orașe, România este într-adevăr superbă. Aici e casa mea și cu toate că nu sunt cea mai sociabilă persoană, am reușit să leg prietenii frumoase. Mi se pare că românii sunt foarte deschiși și sociabili”.
O fundație din suflet pentru suflete
Fundația Love Light România are în satul Ighișu Nou un centru rezidențial pentru adulții cu dizabilități, iar în zona Mediaș derulează și un program de sprijin pentru persoanele care suferă de HIV. Totodată, în paralel, în județul Mureș, organizația a creat un centru educațional pentru o comunitate de romi în încercarea de a preveni abandonul școlar.
După ce părăsesc centrele de plasament, în cadrul asociației, tinerii cu dizabilități beneficiază de activități care să-i învețe cum să fie independenți și care le oferă libertatea de a experimenta tot ceea ce ar face în mod normal o persoană de vârsta lor. Beneficiarii au vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și sunt încurajați de fiecare dată să evolueze.
„Sunt persoane abandonate, pe care nu a avut cine să le învețe cum să trăiască în societate, cum să facă mâncare, de exemplu, sau cum să aibă grijă de ei, cum să se descurce într-o zi obișnuită. Noi îi încurajăm să fie independenți. În anul 2020, chiar am avut trei persoane care au părăsit centrul, și-au găsit de lucru și au știut că se pot descurca singuri pe mai departe”, povestește Robert.
Acesta spune, de asemenea, că nevoia unor astfel de centre este esențială în țara noastră pentru că mereu se vor găsi beneficiari. „Cred că este nevoie de aceste centre pentru că mereu se vor găsi beneficiari. Sunt foarte mulți copii abandonați din cauza sărăciei, iar până această problemă nu se rezolvă, cu siguranță vor mai fi mulți care au nevoie de sprijin. Sau la persoanele cu dizabilități, majoritatea au fost abandonate tocmai din cauza acestor dizabilități”.
Love Light România nu este o instituție, este o familie
Legătura dintre angajații centrului și beneficiari nu este doar una instituțională. Robert spune că, înainte de toate, trebuie să existe iubire, înțelegere și dăruire. Tocmai de aceea, fundația nu este o instituție, ci este o familie, una în care fiecare membru este sprijinit, ascultat și înțeles de ceilalți.
„Noi avem aici un motto. Ne place să spunem că suntem o familie, nu o instituție. Vrem să îi învățăm pe copii să se comporte ca într-o familie. Aproape toți angajații noștri au copii și atunci noi de fiecare dată am mers pe acest principiu, ceea ce i-am învăța pe copiii noștri să-i învățăm și pe cei de la fundație”, explică Robert.
Cum orice lucru mic contează mult pentru fiecare persoană de la centru, prin diferite activități aparent simple, Robert și ceilalți membri ai organizației încearcă să le aducă zâmbetul pe buze, să le arate valoarea pe care o capătă un lucru atunci când este făcut cu mâinile lor și să aprecieze fiecare moment petrecut în noua lor familie.
„De exemplu, avem o grădină, vrem să le arătăm cum se produc toate aceste lucruri pe care le avem în fiecare zi pe masă, cum trebuie să aibă grijă de ele. Și nu numai că-i învățăm, dar le vedem bucuria din ochi în momentul în care văd ceea ce au făcut cu mâinile lor. Sunt activități simple, pe care dacă ești într-o familie, nu- ți dai seama că le faci, ele vin cumva normal”, mai spune acesta.
În pandemie, cel mai dificil a fost să strângă donații
Cum pandemia a afectat toate domeniile, așa s-a întâmplat și cu activitatea asociației. Cel mai greu, spune Robert, a fost anul 2021, atunci când donațiile au scăzut destul de mult. Dar chiar și așa, nu s-au lăsat descurajați pentru că o familie mereu luptă. „La începutul pandemiei a fost mai greu până ne-am obișnuit cu regulile. Anul 2020 a fost unul bun din punct de vedere al donațiilor. În 2021, în schimb, situația a fost total diferită. Oamenii au fost un pic mai reticenți și mai speriați, dar până la urmă am trecut cu bine și prin acea situație”.
Au încercat să se gândească la alte modalități de adunare de fonduri. În toamna anului trecut, de exemplu, au orrganizat o competiție de origami cu scopul de a strânge bani pentru beneficiari. Campania Origami se va desfășura pe parcursul a șase luni, între 31 octombrie și 30 aprilie. Există diferite categorii la care participanții se pot înscrie. Ei plătesc o taxă pentru a participa, bani care merg direct la organizația caritabilă, sumă care se va folosi pentru îngrijirea unui rezident pentru o zi. Fiecare categorie va avea un premiu pentru cel mai bun origami prezentat. Câștigătorii primesc diplome și premii separate pentru fiecare categorie înscrisă.
Legătura dintre Robert și cei de la centru este una specială
Robert spune că înțelege persoanele cu care lucrează pentru că, de multe ori, a trecut prin situații similare cu cele prin care trec ei în aceste momente. Când era în liceu, a suferit de dislexie, și, de cele mai multe ori, din cauza acestui lucru se simțea cumva dat la o parte și neînțeles.
„Pentru mine, mai ales în timpul școlii a fost destul de greu, m-am simțit diferit pentru că nu ești acceptat la fel cum sunt ceilalți copii. În anii 90 nu prea se înțelegea ce este dislexia și de multe ori mi se spunea că sunt un copil rău, că nu vreau să fac anumite lucruri. Eu îi înțeleg foarte bine pe beneficiarii noștri pentru că și ei sunt dați un pic deoparte de societate, tocmai prin aceste lucruri legătura dintre noi este foarte puternică. Pentru mine este foarte ușor să lucrez cu astfel de persoane și dacă sunt supărați și dacă sunt nervoși. Eu nu judec, îi înțeleg pe ei și le înțeleg problemele”, apreciază Robert.
„E greu să alegi doar un motiv pentru care să rămâi în România”
Robert spune că România e locul din care nu ar mai pleca. Vede multe oportunități de dezvoltare și spune că oricine își poate găsi aici o ocupație cu care să se simtă împlinit și care să-i aducă împăcarea sufletească. Îi place viața la țară, îi place munca și crede că nimic nu poate înlocui liniștea pe care a găsit-o aici, la Sibiu.
„E greu să alegi doar un motiv pentru care să rămâi în România. Sunt mai multe. România are un potențial foarte mare și este o țară minunată. Sunt multe căi prin care poți începe o afacere aici. Sunt multe locuri care nu sunt folosite cum ar trebui, mai ales în ceea ce privește partea de agricultură. Foarte mulți oameni din Anglia își doresc viața care este în România. Își doresc viața de la țară, să aibă o grădină, să aibă animale, ei vor să vină la o viață sustenabilă, liniștită, mai ales acum că pot lucra online”, concluzionează Robert.
Dacă doriți să sprijiniți Asociația Love Light România, o puteți face aici sau puteți dona direct în contul asociației:
Asociatia Love Light Romania
IBAN: RO20BTRLRONCRT0P39069802
Swift: BTRLRO22
Cod fiscal: 14145834
De asemenea, activitatea asociației o puteți urmări pe pagina de Facebook Love, Light, Romania.
Sursă foto: Robert Rowe/Facebook și Love Light România/Facebook
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: anglia , persoane cu dizabilitati , Mediaș , Sibiu , Robert Rowe , Ighișu Nou , Love Light România
Vizualizari: 6933
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Newman
Acum 3 ore
Silviu
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Sibian