Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
17°C

Omicron epuizează medicii de familie: Merităm să ni se recunoască eforturile zilnice

Omicron epuizează medicii de familie: Merităm să ni se recunoască eforturile  zilnice

Valul 5 al pandemiei de COVID -19 a adus, dincolo de gradul ridicat de contagiozitate și responsabilități în plus pentru medicii de familie. De altfel, Dr. Codruța Popescu, președinte al Patronatului Medicilor de Familie din Sibiu și vicepreședinte al Asociației Medicilor de familie din Sibiu spune că încă din primul val medicii de familie, la fel ca ceilalți, au fost în prima linie învățând să facă față provocărilor. Medicul vorbește despre ce înseamnă fiecare nouă provocare, despre testele făcute în cabinetele lor, despre ceea ce trebuie să știe pacienții în momentul în care sunt testați pozitiv, despre ce ar avea nevoie ca misiunea lor să fie mai ușoară și despre cum se acordă concediile medicale în caz de izolare sau carantină.

Redactor: Omicronul și-a dovedit în valul V contagiozitatea. Autoritățile naționale au decis încă o sarcină pentru medicii de familie – testările rapide. Ce înseamnă această nouă misiune?

Dr. Codruța Popescu: Într-adevăr, varianta Omicron a SARS CoV 2 este extrem de contagioasă, realizând o dublare a numărului de cazuri la fiecare 2 - 3 zile. Chiar dacă formele de boală sunt cu risc mai redus de spitalizare față de cele cauzate de tulpina Delta, numărul mare de îmbolnăviri supune sistemul sanitar, și în mod special personalul sanitar din linia întâi, unor presiuni mult crescute. Da, în pandemia COVID 19, medicii de familie au fost constant în linia întâi. În acești ultimi doi ani, a trebuit să ne adaptăm felul în care profesăm noilor condiții, numărului uriaș de solicitări, să ne însușim informația medicală legată de COVID 19, care necesită o actualizare zilnică, și nu în ultimul rând să fim la zi cu modificările legislative, cu care, în special în valul 5, a fost extrem de greu de ținut pasul. Peste munca obișnuită din cabinet (consultații de la sugari la bătrâni, de la prevenție la paliație, de la monitorizări nou născuți și gravide la tratamente injectabile, de la eliberări de adeverințe, certificate prenupțiale la certificate de deces), medicul de familie și-a asumat noi responsabilități, și anume monitorizarea pacientilor cu COVID 19 la domiciliu și vaccinarea împotriva COVID 19 în cabinete.

Și acum testarea paciențior.

Da, acestea sunt condițiile în care ne-a găsit valul 5. Din luna ianuarie a acestui an, medicii de familie au posibilitatea să încheie contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru a efectua în cabinet și testări cu teste rapide antigen SARS CoV 2 nazofaringiene. Deși volumul de muncă era deja uriaș, mai bine de jumătate din medicii de familie din județul Sibiu au semnat acest contract, din dorința de a veni în sprijinul pacienților lor, să le facă mai accesibilă testarea, într-un mediu familiar (în special pentru copii), gratuit pentru cei ce prezintă simptome sau contra cost pentru ceilalți. Astfel dăm și o mână de ajutor colegilor noștri de la Serviciul Județean de Ambulanță sau UPU din spitale, care vor avea mai puțini pacienți de testat. Asta nu înseamnă că trebuie să-i condamnăm pe colegii care nu testează în cabinete; fiecare știe cel mai bine ce poate și ce nu poate face în cabinetul său. De exemplu, pot fi următoarele situatii: colegii lucrează în contratură și nu au posibilitatea prelungirii programului și pentru testare; sau unii colegi cu liste mari de pacienți, în special cei din rural, cărora să le fie practic imposibil să mai aloce timp și testării; sau colegi cu factori de risc, la care epuizarea și cresterea riscului de expunere la virus le pot fi fatale.

Sunt însă cazuri în care unii medici care au semnat acest contract să nu facă teste decât pentru pacienții lor. Există o regulă în acest sens? Pot fi mai multe astfel de cazuri?

Activitatea de testare presupune un circuit separat al pacientului suspect COVID 19 de cel al pacientului comun, care se adresează cabinetului pentru alte probleme. Nu este chiar un proces simplu: întâi pacientul trebuie să completeze cu datele personale acordul informat pentru testare, abia apoi se efectuează testul, se așteaptă câteva minute rezultatul și apoi se introduce fiecare persoană, cu datele personale și datele testului, în aplicația Coronaforms, iar apoi se trimit rezultatele persoanei pe telefon și email, precum și medicului de familie; așadar, este un proces care îți ia câteva minute bune pentru fiecare pacient. Cu toate acestea, ne străduim să facem testarea pentru cât mai mulți pacienți, încercând în același timp să nu fie foarte mult afectate consultațiile uzuale din cabinet.

Deci pot fi refuzați pacienți la testare?

Să nu uităm că un cabinet al unui medic de familie, unde de obicei lucrează doar un medic și o asistentă, este în primul rând un cabinet pentru consultații, unde vin persoane vulnerabile, copii mici, persoane în vârstă, persoane cu comorbidități; faptul că unii dintre noi am ales să oferim pacienților noștri și posibilitatea testării nu ne transformă într-un centru de testare cu flux continuu (am văzut pe listele afișate cu programul cabinetelor unde se fac testări trecute ore când noi avem de fapt program de domicilii).

Tocmai pentru a efectua testarea în condiții de siguranță, eu rog pacienții care solicită testarea să vină în aceeași zi, dar când îi programez (la finalul programului de obicei). Nu refuz nicio solicitare de testare, dar se face în condițiile cabinetului, cu programare. Este absolut necesară înființarea urgentă în judet a unor centre de testare rapidă sau PCR gratuită a pacienților cu simptome specifice infecției COVID 19.

Din perspectiva medicului de familie și al pacienților pe care i-ați tratat, ce se poate spune despre această tulpină? A crescut numărul copiilor infectați față de valurile anterioare?

Varianta Omicron a virusului SARS Cov 2, din câte am observat, are câteva particularități. În primul rând este mult mai contagioasă decât Tulpina Delta. Apoi manifestările bolii la adulți sunt mai ușoare, debutând de cele mai multe ori cu durere inițial ușoară în gât, urmată în 1-2 zile de stări febrile, frisoane, dureri de cap și dureri musculare, de multe ori asociind tuse, cu tendința de productivitate, rar afectând semnificativ (sub 94%) saturatia de oxigen, și foarte rar cu pierdere de gust sau miros sau stare marcată de oboseală. Putem spune despre copii că sunt mai afectați de data aceasta, cu simptome similare cu ale adultului, la care se adaugă și manifestări digestive, cu dureri abdominale, vărsături și mai rar diaree. Simptomele dispar de obicei după 5-7 zile, sunt foarte ușoare la cei vaccinați, în special la cei care au făcut și doza 3, și sunt mai severe, cu tuse persistentă mai multe zile, cu afectare pulmonară mai frecventă, la cei care nu sunt vaccinați. Am observat că trecerea anterioară prin boală nu oferă protecție semnificativă pentru infectarea cu tulpina Omicron; sunt multe cazuri care au avut COVID în valurile anterioare și au făcut boala și în valul 5.

De ce au nevoie medicii de familie pentru a-și putea duce misiunea până la capăt cât mai bine?

Vă mulțumesc pentru întrebare! Noi suntem obișnuiți să ne gândim de ce au nevoie ceilalți, cum putem să oferim asistență medicală celor care ni se adresează, uneori depășind cu mult orele de program, până la epuizare, pentru că medicina de familie e mai mult decât o meserie, este o vocație. Este totuși bine să se știe de ce avem nevoie, pentru că dacă noua ne este bine, putem oferi servicii performante pacienților noștri, scăzând presiunea și costurile din alte sectoare ale sistemului de sănătate.

Așadar, ne este de mare folos ca pacienții să ni se adreseze pentru orice situații medicale; de asemenea să înțeleagă că perioada aceasta este extrem de aglomerată și solicitantă pentru noi, să fie calmi și să respecte recomandările noastre. De asemenea ne ajută o comunicare cât mai facilă între medicii de familie și colegii din alte specialități (echipa terapeutică), în condițiile scăderii adresabilității pacienților la alți specialiști în timpul pandemiei și a agravării multor afecțiuni cronice post COVID. Foarte importantă pentru noi este actualizarea informațiilor științifice și în materie de legislație în timp real. Esențială este și o bună comunicare cu primăriile locale, Casa de Asigurări de Sănătate și DSP Sibiu, pentru a găsi soluții la situatiile în continuă schimbare generate de pandemia COVID 19, și pentru a promova informații corecte și complete legate de activitatea din cabinetele medicilor de familie. Merităm să fie recunoscute eforturile pe care noi, medicii de familie, le facem în fiecare zi, și faptul că această specialitate a devenit în ultimii ani una dintre specialitățile cu riscuri mari (risc de infecție, risc de „burn out”, de epuizare prin suprasolicitare). Ne-ar ajuta crearea de centre de testare gratuită COVID 19, campanii mai eficiente de promovare a vaccinării, în special a populației cu risc, gravidele, bătrânii, persoanele cu boli cronice și nu în ultimul rând vaccinarea într-un număr cât mai mare a populatiei, pentru a stopa evoluția pandemiei și apariția unor noi tulpini.

Ce trebuie să înțeleagă sibienii și cum se acordă concediile în caz de izolare și carantină?

Medicii de familie trebuie să fie și sunt primul contact al pacientului simptomatic COVID 19 cu sistemul sanitar. Pacienții cu simptome sugestive de infectie COVID 19 (tuse, febră, scurtarea respiratiei, lipsa miros sau alterarea gustului) trebuie în primul rând să își sune medicul de familie, iar acesta îi va sfătui ce au de făcut, de la caz la caz. Pacienții simptomatici se pot testa gratuit la unii medici de familie, cu programare, (listele sunt afișate pe site-ul CJAS Sibiu), sau pot fi trecuți de către medicul lor de familie pe liste de testare pentru a doua zi, și vor fi testați de un echipaj al SAJ Sibiu, sau se pot adresa UPU/CPU din spitale. După ce este confirmată pozitiv o persoana își anunță medicul de familie și se izolează la domiciliu; membrii familiei și contacții se carantinează și ei la domiciliu; eliberarea deciziilor pentru izolare și a fișelor de izolare sau carantină se realizează de către Direcţia de Sănătate Publică Sibiu, care stabileste care e perioada de izolare: pentru persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 7 zile, iar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimile 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 5 zile. Perioada de carantinare este de 5 zile, pentru toată lumea.

Știm că în ultimul timp autoritățile au fost depășite de numărul mare de îmbolnăviri. Își obțin oamenii concediul medical dacă se autoizolează sau carantinează până să le vină decizia?

Certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă şi au monitorizat persoanele izolate, precum și pentru cei carantinați, după ultima zi a perioadei de izolare/carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de izolare/carantină.

Eliberarea certificatelor de concediu medical se poate face doar în baza Deciziilor pentru izolare sau carantina sau a fișelor de izolare, eliberate de Direcția de Sănătate Publică Sibiu.

Se știe că persoanele care au contacte sociale frecvente și persoanele nevaccinate au risc mult mai mare sa contracteze COVID 19, de aceea încurajez binecunoscutele deja măsuri de igienă, distanțare și vaccinarea. Dacă este să aleg un singur cuvânt care să caracterizeze această pandemie, acela este SCHIMBARE; de la schimbarea vieții noastre, a felului în care muncim și trăim, la obiceiuri la care am renunțat, înlocuindu-le cu altele, dar și de la forța acestei pandemii, care încă nu s-a terminat, și care vine tocmai din capacitatea virusului să se SCHIMBE, să devină mai contagios, și uneori să producă forme mai grave de boală (tulpina Delta). Dacă vrem să ieșim învingători din această pandemie eu cred că va trebui noi, oamenii, să ne SCHIMBĂM mai mult, să ne pese mai mult de cel de lângă noi.

Sursa foto: Arhiva TS

      

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Canaris

Acum 7 luni

Epuizează... Mă cracanez de râs.... Este o mână cerească pentru medicii de familie... 70 de pacienți infectați pe listă... O medie foarte ușor de făcut.... Se ocupa Omicron, contagios de felul lui, dar nu prea virulent... Rolul medicului de familie... Un mic sfat telefonic.. Vitamina C... Dacă vă este mai rău, sunați la Salvare... 100 și ceva de lei pe pacient infectat... Vreo 10.000 lei pe lună, minim doar pentru așa zisa supraveghere. .. Plus 100 lei pe ora prestația din centrul de vaccinare... Indiferent dacă vaccinăm sau nu.... Plus 50-60 lei pe vaccin făcut la cabinet.. Plus 50 lei pe testat la cabinet.. Plus un program de vreo 2 - 3 ore pe zi la cabinet... Plus nici o durere de cap în privința responsabilitatii medicale vis a vis de pacient... Plus încasări bazale per capital de la Casa de Sănătate de 30- 40.000 lunare. . Nu pentru toți, doar pentru aia cu pacienți mulți pe lista. .. Mulți nu credeau că vor apuca vremurile astea... Super bune pentru ei..
Raspunde

Neno

Acum 7 luni

Draga doamna dr, va amintiti cum NU primeati in cabinet pacientii, tinandu-i la geamul cabinetelor? Si poate ati aflat ca unul din colegii dvs.nu a primit o luna nici macar un pacient la cabinet, incasand 16000 de lei in mai 2019 doar pentru ca avea pacienti destui pe lista?...http://www.casan.ro/cassb/page/deconturi-lunare-cabinete-mf.html. Cautati decontul din aprilie sau mai 2019. Aveti o parte din venituri aaigurate, luna de luna, doar prin faptul ca aveti o lista cu pacienti. In general primita gratis cand a aparut sistemul de asigurari. Primiti 8 lei pe luna/ cap de pacient ( plata per capita). Pe o lista cu 2500 de pacienti primiti 20 000 lei si daca nu ii vedeti decat pe strada... Daca totusi mai copiati de la o luna la alta niste retete de cronici, mai vin intre 28 si 62 de lei/ consultatie. Plus pe vaccinari, pe adeverinte de tot felul etc. Spatiile unde aveti cabinetele sunt majoritar cumparate de la Primarie cu bani putini. La Cedonia un spatiu de cabinet cu 2 medici a costat cam 14.000 de lei. Cine nu crede sa caute pe Hotararile de Consiliu Local Sibiu . Eu nu va pot plange de mila. Dumneavoastra, dragi cititori ,ce parere aveti? Varsam o lacrima sau doar varsam?
Raspunde

Satul

Acum 7 luni

No lasa ca pana la covid aveau program de lauza: max 5 ore/ zi restul “ vizite”.. Si musai lunea de dupamiaza, sa nu inceapa ca sarakii saptamana lamunca.
Raspunde

Contra

Acum 7 luni

Sa le spuna asta alora care au trimis virusuri peste noi! Ce vina avem ca si-au luat pacienti mai multi decat pot duce?
Raspunde

Sparrow

Acum 7 luni

Fārā a minimaliza in nici un del munca distinsilor vraci, totusi, nu pot sā nu simt pe sira spinārii furnicāturi de iritare când se folosesc expresii eroice precum " linia întâi ", " provocāri " , " imens "..... Pentru cā DE ASTA SI-AU ALES ACEASTĀ NOBILĀ SI DELOC-USOARĀ INDELETNICIRE !!!! Ei singurei s-au dus la Facultatea de Medicinā , concurand 589 pe un loc , si au reusit !!!! Cinste lor ! Acum.....la munca ! Grea, frustranta, riscanta dar plina de satisfactii ! Cā doar nu se duc la serviciu doar pentru bani ca mine mediocrul.....
Raspunde

Cricri

Acum 7 luni

Trebuie recunoscute meritele mai ales acelor medici de familie care 2 ani de zile si-au tinut pacienții la distanta. Era o imagine zilnica, la dispensarul de la Cedonia, oamenii isi primeau retetele la geam. Si ca un sclav obedient al sistemului, nu scapa ocazia sa ridice in slavi inteparea. Din propria experienta de "dac liber", Omicron a insemnat o mica durere in gat si 2-3 zile de raguseala. In timp ce intepatii din jur au tras 5-6 zile, cu dureri de muschi, cap, tuse, chiar pneumonie. Asa ca sa vina doza 4!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 7 luni

Sistemul este extrem de inomogen ; ex : in județul Constanta doar 10% din Cabinetele MF au contract de vaccinare pentru SARS-CoV-2 , deși administrează toate celelalte vaccinuri ; cred ca a greșit MS și CNAS care trebuia să treacă serviciile de testare , raportare , vacvinare ca OBLIGATIRII ! Deh , teama de șoșoci și ochii la sondaje a politicienilor … Acum culegem roadele dezordinii : cinci miniștri la Sănătate in doi ani de pandemie ! Unici !
Raspunde

Claradi

Acum 7 luni

Își fac datoria de medic. Și noi dacă muncim ne facem datoria la serviciu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus