Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
17°C

O comisie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA anchetează gestionarea documentelor Casei Albe sub preşedinţia lui Donald Trump

O comisie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA anchetează gestionarea documentelor Casei Albe sub preşedinţia lui Donald Trump

O comisie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA anchetează modul în care fostul preşedinte Donald Trump a gestionat documentele Casei Albe, după ce într-o reşedinţă privată a acestuia din Florida au fost găsite 15 cutii cu astfel de documente, transmite Reuters, citat de Agerpres

Preşedinta comisiei de supraveghere a Camerei, democrata Carolyn Maloney, a declarat joi că este "profund îngrijorată" de faptul că documentele nu au fost predate imediat Arhivelor Naţionale la sfârşitul mandatului lui Trump, în ianuarie 2021. Ea a afirmat că "se pare că (documentele) au fost scoase din Casa Albă cu încălcarea Legii Documentelor Prezidenţiale".

Maloney a declarat că este îngrijorată şi de articolele recente din presă care au dezvăluit că Trump "a încercat de mai multe ori să distrugă documente prezidenţiale", ceea ce ar putea constitui "alte încălcări grave" ale legii.

Conform reglementărilor legale, comunicările scrise legate de atribuţiile oficiale ale preşedintelui trebuie păstrate.

O altă informaţie apărută joi arată că personalul Casei Albe a găsit frecvent toaleta lui Trump de la Casa Albă înfundată cu documente. Reportera Maggie Haberman de la New York Times a declarat televiziunii CNN că în cartea ei, care urmează să apară în curând, a scris despre "ghemotoace ude de hârtii tipărite (...) fie note, fie alte hârtii" despre care angajaţii de la reşedinţa oficială a preşedintelui cred că fuseseră aruncate de acesta. Ziarista nu a putut preciza despre ce fel de documente era vorba.

Trump a recunoscut într-un comunicat că respectivele cutii cu documente au fost transportate la Arhivele Naţionale după "discuţiile" pe care le-a apreciat "cooperante" şi susţine că i s-ar fi spus că "nu are nicio obligaţie" de a preda niciun fel de materiale de la Casa Albă; însă nu a precizat cine i-ar fi spus asta.

"Hârtiile au fost predate uşor şi fără conflicte, pe o bază foarte amicală", a afirmat fostul preşedinte.

El a dezminţit dezvăluirile făcute de Haberman, calificându-le drept "categoric neadevărate".

Ziarul Washington Post a scris miercuri că Arhviele Naţionale au cerut Departamentului Justiţiei să ancheteze predarea de către Trump a documentelor Casei Albe. New York Times, care citează o persoană informată despre problemă, a adăugat că arhivarii au găsit în cutiile recuperate în ianuarie materiale posibil secrete.

Washington Post a publicat la sfârşitul săptămânii trecute şi informaţii conform cărora Trump avea obiceiul de a rupe documente, când era preşedinte, mai des decât se credea până acum.

Într-o scrisoare trimisă miercuri Arhivelor Naţionale, Malone a arătat că aşteaptă un răspuns despre subiect până în 18 februarie.

Deocamdată nu se ştie dacă Departamentul Justiţiei va deschide o anchetă; un reprezentant al acestuia nu a răspuns întrebării Reuters.

Sursă: Agerpres

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 475

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus