Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Valeriu Gheorghiţă: Rata de vaccinare anti-COVID-19 la populaţia adultă este de 50,5%

Valeriu Gheorghiţă: Rata de vaccinare anti-COVID-19 la populaţia adultă este de 50,5%

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, joi, că rata de vaccinare anti-COVID-19 la populaţia adultă este de 50,5%, relatează Agerpres.

În ceea ce priveşte evoluţia campaniei de la debutul din 27 decembrie 2020 până la acest moment, sunt peste 8.091.000 de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă un procent de vaccinare din populaţia adultă de aproximativ 50,5%, iar din populaţia generală vaccinarea cu cel puţin o doză reprezintă un procent de aproximativ 42%.

El a arătat că cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la grupa de vârstă 50-59 de ani, fiind de aproape 58%, la grupele de la 40 până la 79 de ani rata de vaccinare medie fiind de 53,6%.

"Rămânem cu o rată de vaccinare în continuare insuficientă la persoanele de peste 80 de ani, este de 30,8% şi la grupele mici de vârstă, 12-15 ani, este în momentul de faţă la 11,3%", a spus Gheorghiţă.Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 a arătat că până în prezent peste 2.450.000 de persoane care au primit doza booster, ceea ce reprezintă aproximativ 54% din cei eligibili care au mai mult de patru luni de la prima schemă de vaccinare.

Gheorghiţă a menţionat că la categoria 5-11 ani aproximativ 7.300 de copii au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 în cele 341 de cabinete de vaccinare din centre. El a arătat că sunt 37 de cabinete de medicină de familie care au solicitat doze pediatrice. Gheorghiţă a mai precizat că au fost recepţionate 760 de doze pediatrice şi au fost administrate până la acest moment 95 de doze.

El a afirmat că la nivelul cabinetelor de medicină de familie sunt 3.446 de contracte încheiate, fiind administrate doze pentru vaccinarea a 1.073.000 de pacienţi cu cel puţin o doză.

Gheorghiţă a menţionat că în spitalele publice care au activitate de vaccinare au fost imunizate peste 50.495 de persoane, iar în cele 26 de spitale private aproximativ 7.884 de pacienţi.

El a spus că săptămâna trecută, prin intermediul echipelor mobile, au fost vaccinate aproximativ 2.000 de persoane.

Valeriu Gheorghiţă a arătat că aproximativ 21,5% din judeţe au o rată de vaccinare de peste 50%, municipiul Bucureşti având peste 67% rata de vaccinare din populaţia eligibilă. 57% dintre judeţe au o rată de vaccinare între 40 şi 50% şi aproximativ 21% de judeţe au o rată de vaccinare între 30 şi 40%.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că România a recepţionat 31.800.000 de doze de vaccin şi au fost administrate peste 16.568.000 de doze, stocul fiind de 7.200.000 de doze.

El a anunţat că, vineri, România va primi aproximativ 177.600 de doze de vaccin de la compania Moderna, iar pe 18 februarie alte 176.400 de doze. De asemenea, el a precizat că pe 14 şi 15 februarie România va recepţiona de la compania Pfizer aproximativ 639.000 de doze, din care peste 216.000 sunt doze standard, iar aproximativ 423.000 de doze vor fi doze ready to use, fără a mai fi nevoie de reconstituire cu ser fiziologic. Gheorghiţă a precizat că aceste doze ready to use vor fi distribuite în cabinetele de medicină de familie pentru a trece într-o etapă de regândire a campaniei de vaccinare, în sensul în care să fie acest program preluat în integralitate în cabinetele de medicină de familie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a arătat că România a recepţionat 330.000 de vaccin pediatric şi mai are de recepţionat o tranşă de aproximativ 216.000 de doze, care pe moment a fost amânată pentru a se evita ieşirea din termenul de valabilitate.

"De la compania Astra Zenecca şi Johnson pentru moment sunt sistate livrările", a mai adăugat el.

Gheorghiţă a afirmat şi că Registrului Electronic Naţional de Vaccinare va fi optimizat începând de luni, astfel încât să poată fi înregistrate şi persoanele fără documente.

"Un alt element important este legat de optimizarea Registrului Electronic Naţional de Vaccinare tocmai pentru a permite să înregistrăm persoanele fără acte de identitate, pentru că aveam o problemă la persoanele fără adăpost, unde în mod obişnuit direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor se ocupă de eliberarea şi de actele de identitate, de a sprijini aceste persoane pentru eliberarea actelor de identitate, însă mulţi dintre ei migrează dintr-o regiune în alta sau dintr-un judeţ în altul şi din acest punct de vedere au probleme şi atunci, pentru a facilita procesul de vaccinare, începând de luni, 14 (n.r. februarie) s-a optimizat Registrul Electronic Naţional de Vaccinare şi pot să fie înregistrate şi aceste persoane tocmai pentru a exista o evidenţă clară a acestor persoane. Practic, se va bifa, se va selecta o categorie de persoană fără adăpost, fără documente de identitate şi vor fi introduse", a spus Gheorghiţă.

Sursă: Agerpres

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Elzorab

Acum 4 luni

Fugi ma de aici cu manipularile tale. Cine te mai crede? Tu si Ciucă ati adus un deserviciu armatei. Daca lumea mai avea dram de încredere in armata, tu, Ciuca si Tudor ati facut tot posibilul să o improscati cu noroi.
Raspunde

Kukuruku

Acum 4 luni

e total rizibil sa mai iei in calcul pe cine s-a vaccinat in martie, aprilie 2021 si inca ceva: mor vreo 250 mii de oameni in mod normal in Romania pe an. Macar 100 mii din ei au fost vaccinati, ca ma gandesc ca nu te face nemuritor vaccinul. Asa ca poate 50%, nu 50,5% :)
Raspunde

Aci Duțu

Acum 4 luni

ia dă și nouă un link, de unde ai datele, să nu zică lumea că ești un haur ipocrit
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus