Miercuri,
28.09.2022
Innorat
Acum
18°C

Afganistan: Peste 150 de copii, 97% sub 5 ani, au murit în ianuarie după o epidemie de rujeolă

Afganistan: Peste 150 de copii, 97% sub 5 ani, au murit în ianuarie după o epidemie de rujeolă

O epidemie de rujeolă a provocat îmbolnăvirea a zeci de mii de persoane şi moartea a peste 150, marea majoritate copii, în luna ianuarie în Afganistan, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), estimând că numărul deceselor va creşte, relatează Agerpres.
Această boală virală extrem de contagioasă afectează mai ales copiii, dintre care mulţi sunt deja slăbiţi de malnutriţie în Afganistan.
„Cazurile de rujeolă au crescut în toate provinciile din Afganistan de la sfârşitul lunii iulie 2021", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, într-o conferinţă de presă la Geneva.
În total, în luna ianuarie au fost înregistrate 35.319 cazuri de îmbolnăvire - între care 91% copii cu vârsta sub 5 ani.
Circa 156 de persoane - dintre care 97% copii sub 5 ani - au murit din cauza bolii.
Purtătorul de cuvânt al OMS a declarat că aceste cifre sunt subestimate şi numărul deceselor va creşte.
„Creşterea rapidă a cazurilor de îmbolnăvire din ianuarie sugerează că numărul deceselor cauzate de rujeolă va creşte brusc în săptămânile următoare", a spus Lindmeier.
Principalele complicaţii cauzate de virus sunt encefalita, diareea, orbirea sau chiar infecţiile respiratorii severe.
Această epidemie se răspândeşte în ţara afectată de o criză economică şi financiară profundă declanşată după sosirea talibanilor la putere în august şi îngheţarea fondurilor în străinătate.
Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat în mod repetat că mai mult de jumătate din ţară este expusă riscului de foamete.
Cea mai buna protecţie împotriva rujeolei este o rată foarte mare de vaccinare - OMS recomandă 95% - însă acesta este un obiectiv care nu poate fi atins în contextul actual afgan.
Potrivit purtătorului de cuvânt al OMS, organizaţia şi partenerii săi depun eforturi pentru a accelera vaccinarea, pentru a creşte capacităţile de testare şi de supraveghere epidemiologică.
În decembrie, 1,5 milioane de copii din zonele cele mai afectate au fost imunizaţi împotriva rujeolei.
Distribuirea vitaminei A, care ameliorează efectele bolii şi reduce mortalitatea, a ajuns la 8,5 milioane de copii în noiembrie, în cadrul unei campanii naţionale.
OMS pregăteşte o nouă campanie de vaccinare pentru luna mai, care ar trebui să permită imunizarea a trei milioane de copii.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus