Miercuri,
21.02.2024
Cer Senin
Acum
1°C

CCR: OUG 192 din 2020 prin care se instituia obligativitatea purtării măştii de protecţie este neconstituţională

CCR: OUG 192 din 2020 prin care se instituia obligativitatea purtării măştii de protecţie este neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat, marţi, că este neconstituţională Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, în şedinţa de marţi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituţionalitatea în ansamblu a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) şi art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Potrivit CCR, actele normative anterioare şi ulterioare OUG 192/2020 rămân în vigoare.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislaţiei, în condiţiile art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie, doar dispoziţiile cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi din Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

OUG 192 din 2020 mai prevedea, printre altele, că:

* pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite, cu respectarea prevederilor Legii 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

* pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cine raspunde?

Acum 2 ani

Cine raspunde pentru toate amenzile si toata suferința bieților oameni care au primit amenzi în parc, pe strada?? Sa dati oamenilor banii înapoi. Si asteptam demisiile celor care au hăituit oamenii luni la rândul.
Raspunde

Radu

Acum 2 ani

Chiar își mai are rost aceasta instituție? Corupta și fără nicio viziune. E constituțională funcționarea ei precum și remunerările cumulative pe care le au în comparație cu restul?
Raspunde

Ricky

Acum 2 ani

Da, mai are rost aceasta institutie, nu e buna doar atunci cand iti convine tie.
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Redactia Turnul Sfatului , va rog sa corectati stirea si sa nu induceti in eroare populatia : a fost declarata neconstitutionala doar purtarea mastii in spatiile publice DESCHISE , purtarea mastii in spatiile inchise , mijloace de transport sau la locul de munca este constitutionala. Iar neconstitutionalitatea purtarii mastii in spatiile publice deschise vine doar din faptul ca dobitocii din guvern nu au obtinut aviz si de la Consiliul Legislativ , adica lipsea o stampila de pe OUG.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus