Luni,
26.09.2022
Innorat
Acum
16°C

DSP Sibiu este în urmă cu aproape 2.500 de anchete epidemiologice. Diferență de sute de persoane între izolați și carantinați

DSP Sibiu este în urmă cu aproape 2.500 de anchete epidemiologice. Diferență de sute de persoane între izolați și carantinați

Peste 1.700 de persoane apar ca fiind în izolare, în raportul transmis astăzi, 16 februarie, de autorități, ceea ce înseamnă că sunt diagnosticate cu COVID-19 și aproape 300 sunt în carantină, ceea ce înseamnă că sunt contacți direcți sau întorși din alte țări și nu au certificat verde. Diferența este foarte mare. La baza acestei diferențe stau anchetele epidemiologice realizate de angajații DSP și care sunt mult în urmă. Instituția este în urmă cu aproximativ 2.500 de anchete, potrivit directorului instituției, Dr. Lucian Blăguțiu.

În raportul transmis miercuri de autoritățile sibiene apar 1.743 de persoane în izolare și 291 de persoane aflate în carantină. Diferența este una mare având în vedere că persoanele carantinate sunt cele care fie au fost contact direct cu pe persoană pozitivă, fie s-au întors din alte țări și nu au certificat verde.

La baza acestei diferențe stă faptul că Direcția de Sănătate Publică Sibiu se află în urmă cu anchetele epidemiologice. Dacă în 28 ianuarie reprezentanții instituției anunțau că sunt în urmă cu 800 de anchete epidemiologice, acum numărul lor a ajuns undeva aproape de 2.500. Dr. Lucian Blăguțiu spune că volumul de muncă este imens, cazurile fiind multe, iar zilele de izolare reduse considerabil. Acesta precizează faptul că anchetele pot fi introduse în sistem doar de cadre medicale.

„Mai sunt undeva la 2000, 2500 de anchete de făcut. Sunt foarte multe cazuri pozitive pe zi, volumul este mare și perioada de izolare scurtată mult. Dar recuperăm. Facem cât de multe putem pe zi. Anchetele acestea nu pot fi introduse în platformă decât de cadre medicale”, spune pentru Turnul Sfatului, directorul DSP Sibiu.

Potrivit acestuia durata unei astfel de anchete poate fi stabilită în funcție de numărul de contacți declarați și de adunarea datelor, însă, o medie aproximativă ar fi 10 anchete în patru ore.

„Depinde de numărul de contacți declarați și de adunarea datelor. O medie aproximativă minimă este de 10 anchete în patru ore. Asta include și introducerea lor în platformă”, mai spune directorul.

Această situație nu este doar în Sibiu. În Prahova, spre exemplu, potrivit presei locale, Direcția de Sănătate Publică de acolo este în urmă cu 7.350 de anchete epidemiologice.

Foto ilustrativă

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

MB

Acum 7 luni

Penibil... din mai multe puncte de vedere. Se stia ca o sa urmeze un nou val. Nu exista nici cel mai mic efort de automatizare, macar partial a anumitor pasi. Site-ul DSP Sibiu arata deplorabil: informatie aruncata de-a valma, fara sa nicio structura logica. Site-ul pare unul facut cu tehnologii de acum 20-25 de ani. Iti expira perioada de izolare/carantinare si nu ai primit nici cel mai mic semn de la DSP, nici macar SMS-ul automat ca ai fost introdus in Corona Forms. Exemplu concret: vineri copilul cel mic este testat la medicul de familie, iar testul este pozitiv. Azi e Miercuri si a trebuit sa rascolim internetul sa incercam sa ne dam seama fiecare membru al familiei cat trebuie sa stam "inchisi" in functie de scenariu (vaccinat/nevaccinat + trecut sau nu prin boala in ultimele 90 de zile), . Niciun semn de la DSP. In plus site-ul lor nu te ajuta cu nimic sa-ti dai seama singur acest aspect, iar criteriile se schimba foarte des, inclusiv medicii de familie avand doar informatii evazive. Tot ce gasesti sunt legi noi, care modifica legi/hotarari vechi si trebuie sa le pui cap la cap sa iti dai seama cum stau lucrurile. Daca tot sunteti asa in urma cu procesarea anchetelor, nu puteti pune pe site-ul DSP macar un amarat de tabel care sa arate scurt si la obiect nr de zile de carantina/izolare in functie de diferite scenarii ?!? Problema cea mare e ca stai un numar de zile in carantina, nu primesti niciun semn de la DSP, iar ulterior te trezesti ca primesti concediu medical pe o perioada mai scurta sau nici macar nu esti inregistrat in CoronaForms. Terminati odata cu lipsa asta de profesionalism si faceti ce trebuie !
Raspunde

RC

Acum 7 luni

Dacă nu sunt în stare să gestioneze situația să lase pe alții.
Raspunde

X

Acum 7 luni

Fiul meu a fost testat pozitiv din 6 februarie. Am stat in carantina toata familia dar nu am fost sunati inca de DSP pentru ancheta. Sper sa sune sa putem lua concediu de carantina. De asemenea am facut solicitare de testare la domiciliu fiind cu simptome prin medicul de familie in 7 februarie si nici pana azi nu am fost cautati de ambulanta. Iar in Sibiu abia se fac in jur de 200 de testari PCR pe zi... Asa ca ce sa mai zic?
Raspunde

Claudiu

Acum 7 luni

stat eșuat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus