Duminică,
15.09.2024
Partial Noros
Acum
15°C

TSTV cu fondatorii AerLiber Sibiu: Eu când am auzit că se cumpără cu 5 lei un sac de haine de la second-hand și se aruncă în foc nu mi-a venit să cred

TSTV cu fondatorii AerLiber Sibiu: Eu când am auzit că se cumpără cu 5 lei un sac de haine de la second-hand și se aruncă în foc nu mi-a venit să cred

Opt din cei 12 senzori amplasați în municipiul Sibiu indicau în ziua de miercuri, 16 februarie, depășiri ale normelor admise privind calitatea aerului. Cele mai ridicate valori se înregistrau în cartierele Turnișor și Vasile Aaron.

Orice sibian poate vedea în timp real cât de sănătos este aerul pe care îl respiră accesând portalul aerliber.ro, prima și singura rețea independentă de măsurare a calității aerului din Sibiu. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu doi dintre membrii fondatori ai rețelei pentru a vedea care sunt primele concluzii după mai bine de un an de la înființare. Am vrut să vedem inclusiv care sunt cele mai poluate cartiere ale Sibiului.

”În Sibiu nu putem vorbi despre o poluare masivă, stăm bine în medie – vorba aceea: dacă ai o mână pe plită caldă și una pe o plită rece ești bine – deși, într-adevăr, sunt anumite vârfuri de poluare în oraș, mai ales pe timpul perioadei reci, din toamnă până în primăvară. Am observat din măsurătorile noastre că depășirile au început chiar mai devreme, de pe la sfârșitul lunii septembrie. Știm cu toții că au crescut prețurile la gaze, la lemne, și atunci oamenii au ars cam orice altceva au găsit în afară de lemn, aici vorbim de pal, plastic, haine... Eu când am auzit că se cumpără cu 5 lei un sac de haine de la second-hand și se aruncă în foc nu mi-a venit să cred. Ideea este că toate acele chimicale și substanțe nocive intră în aer și noi îl respirăm”, spune Tiberiu Mitrea, fondator al rețelei AerLiber Sibiu.

În perioada următoare membrii rețelei AerLiber Sibiu intenționează să monteze senzori care să arate calitatea aerului în fiecare școală din oraș. Scopul este ca părinții să poată vedea clar ce aer respiră copiii lor și, mai ales, să-i determine astfel să ia măsuri, cum ar fi să renunțe să meargă toți deodată cu mașinile până la intrarea în școală. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Liceul Teoretic ”Constantin Noica” din Sibiu, unde a fost amplasat un astfel de senzor.

”Unii părinți sunt foarte încântați, alții încă nu știu despre proiect. Gradul de conștientizare în prezent este unul ridicat, credem noi. Am încercat să aducem proiectul cât mai aproape de comunitate, de copii, pentru că noi credem că dacă elevii conștientizează acest factor acum, probabil că peste zece sau 15 ani se va schimba ceva în bine. Intenționăm să extindem numărul senzorilor și în alte școli, țelul nostru suprem este să avem câte un senzor în fiecare școală și în fiecare grădiniță”, a declarat Radu Crețu, membru fondator al rețelei AerLiber.

Oricine este interesat de calitatea aerului pe care îl respiră poate vedea situația accesând gratuit site-ul aerliber.ro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 9298

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Sibian

Acum 2 ani

Felicitari pentru proiect dar mai trebuie ca noi si autoritatile sa facem cateva eforturi pentru un aer mai curat. Probabil ati vazut deseori masini care stationau si nu opreau motorul (unii nu suporta deloc frigul), unele masini scot nocse de nu le mai vezi spatele (cum or trece la itp?). Fiscul de ex. vinde la licitatie "cazane" confiscate care sunt vechi si cu multi km cand ar trebui eliminate. Primaria ar trebui sa incurajeze folosirea transportului in comun....
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Ne facem de lucru... Poluarea vine de la altii mai periculosi pe care nu-i numeste nimeni.
Raspunde

Radu

Acum 2 ani

"Altii mai periculosi" - care ar fi acestia? daca nu ii numeste inca nimeni si dumneavoastra ii stiti, poate ar trebuie sa incepeti sa ii numiti.
Raspunde

@Radu

Acum 2 ani

Marile companii... Dau cateo o ciozvârtă ONG-urilor, sa traiasca si ei bine, si polueaza grupa mare... E atata ipocrizie in lumea asta...
Raspunde

Klaus robotel

Acum 2 ani

PeeeeSeeeeDeeee
Raspunde

Sibianca

Acum 2 ani

L-asi invita pe acest domn sa vada poluare pe str. Calea Sutii Mici paralela cu podul. Aceasta strada este un tunel doarece masinile care circula pe aceasta strada lasa niste noxe incat nu poti circula pe strada, nu poti aerisi camerele casei. nu te poti plimba cu copii pe strada. Mai exista in pererii podului niste gauri pentru scurgerea apei din interiorul podului. La acele orificii unde se scurge apa se formeaza o balta cu matasea broastei vara pana tarziu toamna unde se aduna muste si tantari este un pericol de boli. Am sesizat primaria a mai venit cineva sa masoare noxele de la mediu, dar degeaba, nimic nu s-a luat nici o masura. Este frumos ce vorbiti dar a-si vrea sa margeti in toate zonele sibiului sa constatati poluarea mare a acestui oras.
Raspunde

Radu

Acum 2 ani

Alo, garda de mediu, voi chiar nu mergeți să vedeți noul pod de pe rozmarinului? Zilnic se ard plasticieni acolo. Ori luați partea sa închideți ochii?
Raspunde

Antipolution

Acum 2 ani

Mai nou în zona Miercurea Sibiului-Dobarca sunt aduse deșeuri de plastic, plastice de la mașini și altele pt ardere. Se aude că se oferă 500lei pt o dubă cu deșeuri. Se ard deasupra satului, printre dealuri departe de ochii tuturor. Apoi mai avem niște fabricute care scot noaptea fum la greu,gen Recticel, Desleeclama. Or avea ceva filtre sau doar pe hârtie apar?
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Povesti ardelenesti! Unde gasesti sac de haine second-hand la 5 lei? Pe ce lume va aflati, domnilor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus