Opt din cei 12 senzori amplasați în municipiul Sibiu indicau în ziua de miercuri, 16 februarie, depășiri ale normelor admise privind calitatea aerului. Cele mai ridicate valori se înregistrau în cartierele Turnișor și Vasile Aaron.
Orice sibian poate vedea în timp real cât de sănătos este aerul pe care îl respiră accesând portalul aerliber.ro, prima și singura rețea independentă de măsurare a calității aerului din Sibiu. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu doi dintre membrii fondatori ai rețelei pentru a vedea care sunt primele concluzii după mai bine de un an de la înființare. Am vrut să vedem inclusiv care sunt cele mai poluate cartiere ale Sibiului.
”În Sibiu nu putem vorbi despre o poluare masivă, stăm bine în medie – vorba aceea: dacă ai o mână pe plită caldă și una pe o plită rece ești bine – deși, într-adevăr, sunt anumite vârfuri de poluare în oraș, mai ales pe timpul perioadei reci, din toamnă până în primăvară. Am observat din măsurătorile noastre că depășirile au început chiar mai devreme, de pe la sfârșitul lunii septembrie. Știm cu toții că au crescut prețurile la gaze, la lemne, și atunci oamenii au ars cam orice altceva au găsit în afară de lemn, aici vorbim de pal, plastic, haine... Eu când am auzit că se cumpără cu 5 lei un sac de haine de la second-hand și se aruncă în foc nu mi-a venit să cred. Ideea este că toate acele chimicale și substanțe nocive intră în aer și noi îl respirăm”, spune Tiberiu Mitrea, fondator al rețelei AerLiber Sibiu.
În perioada următoare membrii rețelei AerLiber Sibiu intenționează să monteze senzori care să arate calitatea aerului în fiecare școală din oraș. Scopul este ca părinții să poată vedea clar ce aer respiră copiii lor și, mai ales, să-i determine astfel să ia măsuri, cum ar fi să renunțe să meargă toți deodată cu mașinile până la intrarea în școală. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Liceul Teoretic ”Constantin Noica” din Sibiu, unde a fost amplasat un astfel de senzor.
”Unii părinți sunt foarte încântați, alții încă nu știu despre proiect. Gradul de conștientizare în prezent este unul ridicat, credem noi. Am încercat să aducem proiectul cât mai aproape de comunitate, de copii, pentru că noi credem că dacă elevii conștientizează acest factor acum, probabil că peste zece sau 15 ani se va schimba ceva în bine. Intenționăm să extindem numărul senzorilor și în alte școli, țelul nostru suprem este să avem câte un senzor în fiecare școală și în fiecare grădiniță”, a declarat Radu Crețu, membru fondator al rețelei AerLiber.
Oricine este interesat de calitatea aerului pe care îl respiră poate vedea situația accesând gratuit site-ul aerliber.ro.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Sibiu , interviu , scoala , Aer Liber
Vizualizari: 9298
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ron
Acum 2 ore
Pop
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 5 ore
Dorin
Acum 5 ore
George