Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Sibienii Eugen Vaida și Alexandru Găvozdea cer demisia ministrului Culturii. I se reproșează schimbarea din funcție a directorului Institutului Național al Patrimoniului

Sibienii Eugen Vaida și Alexandru Găvozdea cer demisia ministrului Culturii. I se reproșează schimbarea din funcție a directorului Institutului Național al Patrimoniului

Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum și al fundației Prințului Charles în România și Alexandru Găvozdea, preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), au protestat public împotriva demiterea lui Ștefan Bâlici, directorul general al Institutului Național al Patrimoniului.

”Domnule ministru Lucian N. Romașcanu vă solicit DEMISIA din funcția de ministru al Culturii!

Pentru ce? Pentru înlocuirea lui Ștefan Bâlici din funcția de manager al Institutului Național al Patrimoniului”, scrie Ștefan Vaida, pe pagina sa de Facebook.

”Există gafe pardonabile și gafe impardonabile. Când înlocuiești persoana numărul unu din domeniul patrimoniului din România cu o persoană de care n-a auzit nimeni în acestă branșă, demisia este singura cale onorabilă care vă rămâne. Domnule Romașcanu, patrimoniul nu e vreo lucrare de asfaltare a vreunei străzi pe care dacă o faci prost să ai șansa să o refaci. Patrimoniul se distruge iremediabil dacă îl manageriezi prost. O mișcare atât de iresponsabilă ca a dumneavoastră, în condițiile în care patrimoniul este călcâiul lui Ahile în acel minister pe care temporar îl conduceți, este greu de digerat pentru mine. Odată cu venirea lui Ștefan Bâlici la conducerea INP, mulți dintre cei preocupați de acest domeniu am văzut un licăr de speranță pentru ca măcar să se constituie niște premise de salvare a patrimoniului cultural din partea unei instituții aflată în perfuzii la momentul la care a preluat-o și iată că acele premise n-au întârziat să apară. Principalul merit al intrării Roșiei Montane în UNESCO este al lui Ștefan Bâlici. Tot el a înființat sesiunile de finanțare pentru salvarea și promovarea monumentelor istorice din timbrul monumentelor. Ar fi prea puțin spațiu să vă înșir toate aceste merite și realizări pe care le puteți găsi ușor în raportul pe care vi l-a transmis. Ce să pricepeți dumneavoastră din activitatea unui om pe care dacă îl sunați noaptea la ora 2 în weekend îl găsiți pe vreun drum între două monumente aflate în suferință?!

Domnule ministru, NU DISTRUGEȚI patrimoniul de dragul numirii politice a unei doamne pe nume Oana Zaharia, de care  n-am auzit nici eu, nici mulți dintre cei care ne frecăm coatele pe șantierele monumentelor istorice din ONG-uri și din instituții!!!”, a mai scris Ștefan Vaida.

Alexandru Gavozdea, preşedintele Ordinul Arhitecţilor din România, susține și el profesionalismului directorului demis.

„Printre multele dezastre ministeriale recente, bifăm azi (încă) unul la Cultură. S-a oficializat eliminarea lui Ştefan Bâlici, managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, uneltită demult şi dezlănţuită procedural în toamna anului trecut prin acordarea unor punctaje ridicole la o „evaluare” a managementului. În ultimii ani, am participat în comisia de evaluare de două ori – am început cu responsabilitate şi le-am încheiat cu nădejde şi liniştea că măcar acolo merg lucrurile spre bine în ţara asta. Nu pot accepta că acea activitate a fost evaluată ca nesatisfăcătoare de către un minister care se târâie în proceduri îmbâcsite şi impotenţă cronică. Competenţa deranjează”, a scris, tot pe Facebook, Alexandru Gavozdea, preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).

„Am aflat în seara aceasta că Ministrul Culturii a numit un nou director general la Institutul Național al Patrimoniului, cu începere din data de 23 februarie, când mandatul meu interimar la conducerea institutului încetează. Nu am alte detalii, nu cunosc nici motivele și nici analizele pe baza cărora este luată această decizie”, a scris pe Facebook Ștefan Bâlici.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1841

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Zzz

Acum 7 luni

reformulati cererile...romascanu nu e ceea ce te astepti de un ministru cu atat mai putin ceea ce te astepti de la un domn.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus