Vineri,
03.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Klaus Iohannis, la summit-ul UE-UA: Educația este un domeniu important de cooperare cu Africa

Klaus Iohannis, la summit-ul UE-UA: Educația este un domeniu important de cooperare cu Africa

Preşedintele Klaus Iohannis a participat zilele acestea la cel de-al şaselea Summit Uniunea Europeană - Uniunea Africană, care a avut loc la Bruxelles. În cadrul summit-ului, conducătorul statului a declarat că „pentru ţara noastră, educaţia este, în mod tradiţional, un domeniu important de cooperare cu Africa”, relatează Agerpres.
 
Iohannis a participat la dezbaterile cu temele "Pace, securitate şi guvernare", respectiv "Educaţie, cultură şi formare profesională, migraţie şi mobilitate". În cadrul discuţiilor pe tema educaţiei, care s-a desfăşurat vineri, şeful statului a arătat că educaţia reprezintă una dintre priorităţile sale ca preşedinte, precum şi un angajament personal faţă de creşterea calităţii în educaţie.
 
„Preşedintele României a subliniat că, pentru ţara noastră, educaţia este, în mod tradiţional, un domeniu important de cooperare cu Africa, mii de cetăţeni africani, foşti studenţi în ţara noastră, folosindu-şi competenţele dobândite în universităţile româneşti pentru a-şi servi ţările şi pentru a contribui la construirea de punţi de legătură. Peste 17.500 de tineri africani au studiat în universităţile din România numai în ultimii cinci ani, iar în jur de 3.500 de studenţi, din cel puţin 40 de ţări africane, sunt înscrişi anual la universităţi, prezenţa lor în ţara noastră îmbogăţind viaţa academică şi stimulând o mai bună înţelegere între oamenii de pe cele două continente", potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
 
Preşedintele Iohannis a subliniat şi importanţa formării profesionale continue, inclusiv prin furnizarea de competenţe adecvate pentru a prospera în secolul XXI. În acest sens, arată Administraţia Prezidenţială, România s-a angajat să sprijine cursurile de formare pentru partenerii africani în diverse domenii, de la gestionarea riscurilor de dezastre şi soluţionarea conflictelor, la combaterea dezinformării. De asemenea, şeful statului a reliefat că procesele educaţionale, atât în Europa, cât şi în Africa, ar trebui să utilizeze de o manieră mai aplicată digitalizarea.
 
Liderii UE şi ai UA au adoptat o Declaraţie comună - Viziune Comună pentru 2030, care reflectă dorinţa ambelor părţi de a consolida un parteneriat reînnoit pentru solidaritate, securitate, pace, dezvoltare economică durabilă şi prosperitate pentru generaţiile viitoare, pornind de la valori comune, egalitatea între parteneri, respectarea suveranităţii, responsabilitate şi angajamente reciproce. Acest parteneriat îşi propune să abordeze oportunităţile şi provocările imediate, dar şi posibilităţile oferite pe termen lung. Declaraţia comună evidenţiază eforturile celor două părţi în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor comune UE - UA, prin mobilizarea unui pachet de investiţii de cel puţin 150 de miliarde euro, cu accent pe investiţii în infrastructură, educaţie şi sănătate, care să contribuie la economii mai diversificate, incluzive, durabile şi rezistente.

Sursa: agerpres.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

???

Acum 11 luni

Dl. presedinte vorbeste doar ca-si justifice functia... Ce cooperare? pe ce lume traim? Scoala online, directori care habar n-au de testele de concurs, elevi care acum afla ca se da bacul si dl. presedinte vrea sa cooperam cu Africa... Aiurea in tramvai....

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus