Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
12°C

Păltinișul va avea două din alte 14 noi stații de încărcare a mașinilor electrice. Totalul ajunge la 49

Păltinișul va avea două din alte 14 noi stații de încărcare a mașinilor electrice. Totalul ajunge la 49

Administrația locală anunță intenția de amplasare a unei noi serii stații electrice din finanțări nerambursabile, dintre care două ar urma date în utilizare la Păltiniș. Este a doua serie de investiții în această direcție anunțată în acest an de către administrația locală.

În prezent, Primăria Sibiu administrează o singură stație de încărcare a mașinilor electrice, cea din parcarea Cazarma 90. În săptămânile următoare vor mai fi disponibile cele patru din blocul pentru mașini ridicat de Primărie în cartierul Hipodrom. Numărul stațiilor publice de încărcare ar urma să crească semnificativ – cu zece, amplasate în opt parcări din oraș – în urma unui proiect finanțat din Fondul de Mediu și anunțat în luna ianuarie.

Acum, administrația locală anunță demararea procedurilor pentru amplasarea a 14 noi stații. ”Un număr de 12 stații vor fi amplasate în oraș, iar două vor fi instalate în stațiunea Păltiniș. Locațiile exacte de amplasare vor fi stabilite în următoarea perioadă și vor fi indicate firmei contractate pentru realizarea studiilor”, se arată într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Citește și Anul acesta, Sibiul ajunge la 35 de stații de încărcare a mașinilor electrice. 14 noi, promise de Primărie

Studiile la care se face referire vor fi elaborate în cadrul unui contract care a fost deja atribuit. Contract prin care Primăria Sibiu solicită amplasarea unor stații de încărcare a căror putere este sub cea promovată în prezent de producătorii din domeniu. Astfel, dacă producătorul de mașini electrice Tesla a amplasat la Șelimbăr stații cu o putere de 250 de kW, cele solicitate de Primărie vor avea o viteză de încărcare mai mică. ”Prin caietul de sarcini întocmit, Primăria Sibiu solicită alcătuirea documentațiilor pentru ca aceste stații care să aibă minim două puncte de încărcare, dintre care unul să permită încărcarea la curent continuu, la o putere ≥ 50 kW (fast charging), iar cel de-al doilea la curent alternativ la o putere ≥ 22 kW”.

Documentațiile cerute prin contract vor fi elaborate în termen de două luni. După care va fi solicitată finanțare nerambursabilă pentru achiziția și amplasarea celor 14 noi stații promise. “Crearea infrastructurii moderne pentru stimularea modalităților de transport ecologice este unul dintre obiectivele Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Sibiului. Până în prezent avem amplasate în oraș cinci stații de încărcare: una în parcarea de pe Cazarma 90 și patru în parcarea de mare capacitate din Hipodrom care urmează să fie deschisă publicului. Pentru alte zece stații de încărcare am obținut deja finanțarea prin Fondul de Mediu și urmează să demarăm procedura de achiziție pentru proiectare și execuția lucrărilor. Acum am demarat un nou proiect în acest domeniu, pregătind achiziția a încă 14 stații”, arată Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Raportat la cele 173 de mașini electrice și 713 hibrid care erau înregistrate în municipiul Sibiu la finele anului trecut, pe lângă singura stație funcțională administrată de Primărie, în zonă mai există 20 astfel de facilități pentru posesorii de mașini electrice: șase stații super-charger Tesla de 250 de kW la Shopping City, nouă stații de încărcare rapidă de 50 kW (împărțite la Shopping City, Promenada Mall, Kaufland ieșirea spre Mediaș, Kaufland șos. Alba Iulia și Penny Market Balanța), alături de care mai sunt disponibile alte patru cu o putere de 22 kW (parcarea Cazarma 90, Porsib și Autoklass – sursa informațiilor: masinaelectrica.ro). 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Eddy Merckx

Acum 7 luni

Nu-i rău ce se face la Păltiniș. Mai urmează să fie date în folosință și niște toalete publice, un oficiu poștal, un chioșc de presă, o cantină-restaurant, un birou de informații pentru turiști. Dar astea au mai fost cândva...Era să uit: se va redeschide oare cabana unde a locuit Constantin Noica, se va reda circuitului turistic ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus