Luni,
26.09.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Anul acesta, Sibiul ajunge la 35 de stații de încărcare a mașinilor electrice. 14 noi, promise de Primărie

Anul acesta, Sibiul ajunge la 35 de stații de încărcare a mașinilor electrice. 14 noi, promise de Primărie

Pe lângă stația din parcarea Cazarma 90 și cele patru din parcarea supraetajată care urmează a fi dată în utilizare în Hipodrom, Primăria Sibiu anunță amplasarea a zece noi astfel de stații pentru încărcarea mașinilor. Într-un oraș în care numărul mașinilor electrice și hibrid este de aproape 900, unde există 20 de stații de încărcare.

Primarul Astrid Fodor promite că cele zece noi stații de încărcare a mașinilor electrice vor deveni funcționale din acest an. Amplasarea acestor stații costă aproximativ 2,36 de milioane de lei, potrivit unui comunicat remis de Primăria Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului. 

Asemenea singurei stații pe care deocamdată o administrează Primăria (cea din parcarea Cazărmii 90), și cele zece noi stații vor avea două puncte de încărcare: una lentă (de 22 de kW) și una rapidă (50 de kW). Puterea de încărcare a acestor stații este, totuși, redusă în comparație cu standardele impuse de producătorii din domeniu: stațiile de încărcare amplasate de Tesla la Sibiu au o putere de 250 de kW, pe când Ionity, cea mai mare rețea europeană de stații de încărcare amplasează structuri cu o putere de 350 de kW.

Cele opt locuri din Sibiu în care vor fi instalate noile stații ale Primăriei

Sursa: comunicat Primăria Sibiu

- În parcarea de pe strada Rahovei, în zona Aleii Șelimbăr

- În parcarea de pe Calea Cisnădiei, în zona intersecției cu strada Siretului

- În parcarea de pe Calea Șurii Mari din zona intersecției cu Drumul Ocnei (lângă sediul Direcției Sanitar-Veterinare)

- În parcarea publică din spatele „Centrului Cultural Ion Besoiu”

- În parcarea de pe Cazarma 90 – 2 stații

- Pe strada 9 Mai, în zona Gării (parcarea de lângă Parcul Piața 1 Decembrie 1918) – 2 stații

- În parcarea de pe strada Vasile Cârlova, în zona intrării la Stadion

- În parcarea publică din Piața Aurel Vlaicu (în fața băncii Raiffeisen).

Noile stații vor fi similare celei amplasată în Cazarma 90

Din cele 2,36 de milioane de lei – costul estimat al proiectului - 1,9 milioane de lei din fondurile necesare sunt atrase din fondurile puse la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu (în cadrul “Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședință de județ”).

”Dezvoltând infrastructura publică, încurajăm utilizarea autoturismelor electrice sau hibride. Pe măsură ce numărul de astfel de autovehicule crește în Sibiu, ne vom corela și vom iniția investiții în sensul amenajării de noi astfel de stații publice”, declară primarul Astrid Fodor, potrivit comunicatului de presă amintit.

Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat anul trecut, anul acesta fiind programate realizarea proiectului tehnic, achiziția și montarea acestor stații.

Încărcarea gratuită

Singura stație care funcționează în prezent sub administrarea Primăriei Sibiu este cea din parcarea Cazarma 90, dată în utilizare din 2016. ”Aceasta a fost înlocuită la finalul anului 2021 cu stație de încărcare mai modernă, de putere mai mare, oferind posibilitatea încărcării simultane a două autovehicule, inclusiv încărcarea rapidă (50 kW). Alimentarea autovehiculelor electrice va fi în continuare gratuită, fiind necesară doar plata taxei de acces în parcarea Cazarma 90, respectiv 2 lei/h”, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu.

În ceea ce privește celelalte patru stații de încărcare din parcarea supraetajată din Hipodrom, care așteaptă darea în utilizare, administrația locală nu a anunțat, deocamdată, tarifele.

Potrivit Primăriei Sibiu, la finalul anului 2021 în municipiu erau înregistrate 713 autoturisme hibride și 173 de autovehicule electrice, deținute de persoane fizice sau juridice.

Pe lângă stația din parcarea Cazarma 90, în Sibiu mai există 20 astfel de facilități pentru posesorii de mașini electrice: șase stații super-charger Tesla de 250 de kW la Shopping City, nouă stații de încărcare rapidă de 50 kW (împărțite la Shopping City, Promenada Mall, Kaufland ieșirea spre Mediaș, Kaufland șos. Alba Iulia și Penny Market Balanța), alături de care mai sunt disponibile alte patru cu o putere de 22 kW (parcarea Cazarma 90, Porsib și Autoklass – sursa informațiilor: masinaelectrica.ro).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1289

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Vlad

Acum 8 luni

Nu stiu daca au in plan si alte investitii in statii / puncte de incarcare dar ce au prezentat este insuficient si cu cativa pasi in urma pietei de autovehicule electrice. Pe langa asta primaria ar trebui sa lucreze deja la proiecte pentru instalarea a sute de puncte de incarcare in zonele rezidentiale cu locuinte colective. Multe puncte de incarcare de puteri mici si medii. Orice lucrare de modernizare a strazilor si spatiilor din jurul blocurilor ar trebui sa includa astfel de investitii.
Raspunde

Radu

Acum 8 luni

Să vedem cum ne descurcăm să asigurăm accesul la punctele de încărcare. Mai ales în zonele rezidențiale, cred că e greu pentru oameni să vadă două locuri de parcare lăsate nefolosite.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus