Marţi,
05.07.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Imagini rare cu o familie de râşi, surprinse de camerele video din Parcul Naţional Retezat

Imagini rare cu o familie de râşi, surprinse de camerele video din Parcul Naţional Retezat

O familie de râşi, formată dintr-o femelă adultă şi doi pui de un an, a fost surprinsă de camerele de monitorizare într-o pădure din Parcul Naţional Retezat, astfel de imagini fiind foarte rare deoarece animalul este extrem de precaut în relaţia cu omul, a arătat instituţia marţi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În imaginile video se poate observa cum femela traversează prima o porţiune dintr-un luminiş, iar după câteva secunde este urmată de cei doi pui, prin zăpadă.

"Întâlnirile în teren cu aceste specii timide sunt relativ rare, dar le monitorizăm după urme, iar cu ajutorul camerelor de monitorizare amplasate în parc reuşim să le surprindem în habitatul natural. Râsul (Lynx lynx), vânătorul iscusit nocturn, străbate suprafeţe mari, în zone inaccesibile omului, pe care îl evită precaut", au precizat specialiştii PNR.

Râsul este cea mai mare felină din Europa. Animalul se deplasează fără zgomot şi atacă prada pe neaşteptate, având auzul şi mirosul foarte fine şi o vedere foarte bună, inclusiv pe timp de noapte.

Femelele nasc între doi şi patru pui, care rămân în grija mamei până la doi ani, când au ajuns la maturitate.

Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puţin modificate de intervenţia umană, PNR adăposteşte un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul, ursul şi lupul.

PNR este administrat de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, fiind unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale din ţară. 

(Agerpres)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus