Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Majoritatea indicatorilor privind infracționalitatea la Sibiu sunt în creștere. Adjunctul șefului Poliției nu este îngrijorat și explică cifrele: Realitatea este alta

Majoritatea indicatorilor privind infracționalitatea la Sibiu sunt în creștere. Adjunctul șefului Poliției nu este îngrijorat și explică cifrele: Realitatea este alta

Raportul de evaluare a activității Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu pe anul 2021 a fost prezentat și discutat zilele trecute în ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică Sibiu, ocazie cu care s-a putut observa că majoritatea indicatorilor privind infracționalitatea la Sibiu sunt în creștere.

Spre exemplu, în raportul citat se menționează că „în anul 2021 se înregistrează un trend ascendent al infracționalității sesizate la nivelul județului Sibiu, cu o creștere de 10,2%”.

Prezent la ședința ATOP, adjunctul Șefului Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, comisar-șef de poliție Lucian Tarnu, le-a explicat celor prezenți că cifrele trebuie interpretate și că, în realitate, Sibiul nu stă chiar rău.

”Cu privire la anul 2021 putem afirma că ne-am aflat într-o zonă de normalitate pe ceea ce înseamnă starea și situația infracțională. Când spun acest lucru mă refer la indicatorii statistici, în sensul în care în anul 2021 am înregistrat o creștere ușoară a infracționalității sesizate cu un procent de 10%. Trendul acesta este ascendent, este comparat cu cel din 2020, atunci când – așa cum foarte bine știm cu toții – mobilitatea persoanelor a fost extrem de redusă pe fondul pandemiei. Așadar, nu putem spune că infracționalitatea a cunoscut un trend ascendent. De asemenea, infracționalitatea stradală sesizată a înregistrat o creștere de 11%. În cifre absolute, la nivelul județului Sibiu, au fost înregistrate 817 infracțiuni stradale, dar aici putem spune că dintre ele niciuna nu a fost de genul infracțiunilor de mare violență și mă refer aici la omoruri stradale sau tentative de omor”, a detaliat Lucian Tarnu.

Zilnic se fură din pădurile Sibiului

Totodată, raportul IPJ arată și o creștere a altor indicatori de infracționalitate, însă nici în acest caz șefii Poliției sibiene nu sunt îngrijorați.

”Pe aceiași indicatori statistici, referitor la infracționalitatea contra persoanei și a patrimoniului, și aici am înregistrat o ușoară creștere, respectiv de 8% și 5%. Ca și elemente de noutate în ceea ce privește starea infracțională aș sublinia în primul rând apariția și creșterea semnificativă pe ceea ce înseamnă infracționalitatea informatică, bineînțeles prin noile forme, metode și mijloace”, a mai spus Tarnu.

Cea mai mare creștere anul trecut s-a înregistrat la infracționalitatea silvică, fiind descoperite peste 650 de infracțiuni, în urma a 455 de acțiuni și 521 de controale. Practic, nu există zi în care să nu se fure din pădurile Sibiului, adesea chiar de mai multe ori. Comisarul-șef de poliție Lucian Tarnu nuanțează puțin și aceste cifre.

”Putem observa o creștere foarte mare în ceea ce privește infracționalitatea silvică. Realitatea este, însă, cu totul alta. Legislația s-a modificat pe parcursul anului 2020 și o mare parte a faptelor de natură contravențională au fost incriminate ca și infracțiuni, astfel încât fenomenul contravențional existent s-a transformat în fenomen infracțional”, concluzionează comisar-șef de poliție Lucian Tarnu.

Foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Sandokan

Acum 1 an

Realitatea este ca sibienii se simti mai putin in siguranta decat pana acum, lasand la o parte statistici si alte rapoarte pe care le baga "la inaintare" omul asta. Pana cand nu o sa se vada iar masini de politie prin oras, patrule (eventual mixte politisti-jandarmi), lucrurile nu se vor schimba in bine, pt. ca nu mai exista frica de "autoritate". Incet, incet, se va duce pe "apa sambetei" imaginea de oras "safe" si cochet pe care o are Sibiul si asta se va vedea si-n scaderea numarului de turisti (de pe care probabil orasul incaseaza destul de multi bani). Poate atunci o sa-si schimbe discursul politia Sibiu si autoritatile locale.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

ei sunt la jocuri de noroc sau la fotbal, care poate fi ingrijorarea???!!!
Raspunde

No Au

Acum 1 an

Mai pe înțelesul cetățenilor, creșterea infracționalității nu este defapt decât o creștere a înfracționalității și defapt nu a murit nimeni pe străzi, doar au luat bătaie. Domnule adjunct, o cam scăldați!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

George

Acum 1 an

Sibiule un judet linistit cu oameni gospodari, indiferent de unde ar fi venit! Voi ati vrea sa nu se intample nimic? Oriunde in lume exista si va exista infractionalitate! Asa ca mai taceti si vedeti si lucrurile bune!
Raspunde

Contra

Acum 1 an

Georgele, vorbesti aiurea! Vrei filme de actiune la tine in cartier? Nu-ti mai ajung cele de pe posturile TV? Las sa fie liniste, sa ne plictisim, decat sa auzim ca l-a injunghiat pe vecinul de la patru, ca a fost violata tanti Vetuta, ori copiii vecinilor tai au fost prinsi cu iarba in club!
Raspunde

Drujbă

Acum 1 an

Ce contează indicatorii, cat timp in stradă se fura, tâlhărește, înjunghie sau se aleargă cu drujba..... In cifre sa stăm bine nu, că siguranța celor agresați nu mai contează....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cand PSD conduce

Acum 1 an

Scade si infractionalitatea pana la zero, adica a legalizarii ei. Cetatenii sa stea linistiti ca va fi bine si nu se va intampla nimic rau.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus