Raportul de evaluare a activității Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu pe anul 2021 a fost prezentat și discutat zilele trecute în ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică Sibiu, ocazie cu care s-a putut observa că majoritatea indicatorilor privind infracționalitatea la Sibiu sunt în creștere.
Spre exemplu, în raportul citat se menționează că „în anul 2021 se înregistrează un trend ascendent al infracționalității sesizate la nivelul județului Sibiu, cu o creștere de 10,2%”.
Prezent la ședința ATOP, adjunctul Șefului Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, comisar-șef de poliție Lucian Tarnu, le-a explicat celor prezenți că cifrele trebuie interpretate și că, în realitate, Sibiul nu stă chiar rău.
”Cu privire la anul 2021 putem afirma că ne-am aflat într-o zonă de normalitate pe ceea ce înseamnă starea și situația infracțională. Când spun acest lucru mă refer la indicatorii statistici, în sensul în care în anul 2021 am înregistrat o creștere ușoară a infracționalității sesizate cu un procent de 10%. Trendul acesta este ascendent, este comparat cu cel din 2020, atunci când – așa cum foarte bine știm cu toții – mobilitatea persoanelor a fost extrem de redusă pe fondul pandemiei. Așadar, nu putem spune că infracționalitatea a cunoscut un trend ascendent. De asemenea, infracționalitatea stradală sesizată a înregistrat o creștere de 11%. În cifre absolute, la nivelul județului Sibiu, au fost înregistrate 817 infracțiuni stradale, dar aici putem spune că dintre ele niciuna nu a fost de genul infracțiunilor de mare violență și mă refer aici la omoruri stradale sau tentative de omor”, a detaliat Lucian Tarnu.
Zilnic se fură din pădurile Sibiului
Totodată, raportul IPJ arată și o creștere a altor indicatori de infracționalitate, însă nici în acest caz șefii Poliției sibiene nu sunt îngrijorați.
”Pe aceiași indicatori statistici, referitor la infracționalitatea contra persoanei și a patrimoniului, și aici am înregistrat o ușoară creștere, respectiv de 8% și 5%. Ca și elemente de noutate în ceea ce privește starea infracțională aș sublinia în primul rând apariția și creșterea semnificativă pe ceea ce înseamnă infracționalitatea informatică, bineînțeles prin noile forme, metode și mijloace”, a mai spus Tarnu.
Cea mai mare creștere anul trecut s-a înregistrat la infracționalitatea silvică, fiind descoperite peste 650 de infracțiuni, în urma a 455 de acțiuni și 521 de controale. Practic, nu există zi în care să nu se fure din pădurile Sibiului, adesea chiar de mai multe ori. Comisarul-șef de poliție Lucian Tarnu nuanțează puțin și aceste cifre.
”Putem observa o creștere foarte mare în ceea ce privește infracționalitatea silvică. Realitatea este, însă, cu totul alta. Legislația s-a modificat pe parcursul anului 2020 și o mare parte a faptelor de natură contravențională au fost incriminate ca și infracțiuni, astfel încât fenomenul contravențional existent s-a transformat în fenomen infracțional”, concluzionează comisar-șef de poliție Lucian Tarnu.
Foto: Arhiva TS
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3175
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 5 ore
Ilarie
Acum 5 ore
Un sibian
Acum 5 ore
Luminița Vaida
Acum 5 ore
Ioan