Miercuri,
01.02.2023
Ninsoare
Acum
1°C

Elevii sibieni, invitați să se înscrie la un concurs de book-trailere

Elevii sibieni, invitați să se înscrie la un concurs de book-trailere

Elevii din Sibiu au oportunitatea și în acest an să se înscrie la un festival dedicat cititului, dar și cinematografiei. Este vorba despre Boovie, festival – concurs organizat în Focșani la care pot participa elevi din toată țara, dar și din străinătate. Mai exact, provocarea cu care vine acest concurs pentru elevi este să citească o carte, iar apoi să-i realizeze într-un mod cât mai creativ trailerul. Înscrierile se fac până în data de 8 martie, iar desfășurarea efectivă a festivalului este programată pentru 15-17 iulie 2022, la Focșani, în format fizic sau online, în funcție de evoluția situației generate de pandemie.

Asociația Grow Up Project, împreună cu Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, au dat startul celei de-a șaptea ediții Boovie și le-au deschis porțile tuturor elevilor de gimnaziu și liceu, din țară și de peste hotare, care vor să facă parte din povestea cărților și cinematografiei.

La ediția de anul trecut a festivalului au participat două echipe din Sibiu și una din Mediaș. Printre participanții de anul trecut a fost și Bogdan Truță de la Colegiul „Școala Națională de Gaz” din Mediaș care alături de echipa sa a câștigat locul al doilea cu un trailer realizat după cartea „Caraval”. Acesta  îndeamnă tinerii să se înscrie la concurs pentru că este o experiență care trebuie încercată.

„Ne-ar plăcea să avem cât mai mulți participanți din Sibiu. Experiența de anul trecut a fost una inedită și ne-am bucurat când am văzut că am câștigat locul doi. Chiar dacă nu vor câștiga, îi invităm pe elevi să se înscrie deoarece vor putea profita de o experiență minunată”, arată Bogdan.

Reguli de participare

Elevii vor participa în echipe de 6-11 membri și vor fi îndrumați de unul sau doi profesori coordonatori. După ce primesc lista de romane oferite de organizatori, vor vota titlul lor preferat. Echipa realizează scenariul uni trailer de maxim 3, 30 minute, interpretează, regizează și filmează, apoi montează și editează trailerul cărții alese, în condițiile specificate de regulament.

Perioada de înscriere este până în 8 martie, repartizarea cărților se face până pe 10 martie, iar realizare trailerelor până la 1 iunie. Concursul are loc în perioada 15-17 iulie.

„Tinerii vor avea șansa de a-și asuma roluri de cititori implicați și conștienți, scenariști, actori, regizori, scenografi, costumieri, cameramani și editori video.  Plecând de la cultivarea interesului pentru lectură, obiectivele festivalului sunt strâns legate de stimularea gândirii critice și autonome a elevilor, dezvoltarea empatiei, dezvoltarea capacității de lucru în echipă, dezvoltarea spiritului de competiție pe criterii valorice, stimularea creativității sau familiarizarea cu situații de învățare diferite”, transmit organizatorii.

Despre Boovie

Inițiat în urmă cu șapte ani de Carmen Ion, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, Boovie (book +moovie) s-a extins de la an la an, devenind acum internațional. Festivalul a depășit cu mult granițele țării noastre și a reușit să scrie istorie, în cadrul ediției de anul trecut, datorită elevilor din Republica Moldova, Italia și Spania, care s-au alăturat celor 230 de echipe din 39 de județe ale țării înscrise în competiție.

În cadrul festivalului sunt cuprinse următoarele secțiuni: BOOVIE Kids – pentru elevii claselor V-VI; BOOVIE Junior – pentru elevii claselor VII-VIII; BOOVIE – pentru elevii claselor IX-XII; BOOVIE+ – secțiune din domenii diferite, non-literare/non-epice sau conexe cu disciplinele studiate la școală; EXTRO-BOOVIE – secțiune destinată elevilor români din diaspora și TRAILERUL DE BUZUNAR – secțiune în afara concursului. Pentru primele trei secțiuni au fost propuse o serie de romane, selectate în funcție de nivelul și specificul vârstei, pe care elevii vor avea oportunitatea să le citească.  Dintre acestea, fiecare echipă înscrisă în concurs își va alege romanul preferat, pe care îl va transforma într-un book-trailer.

Toate romanele constituie o subsecțiune a festivalului, pentru care se vor acorda premii (Premiile I, II, III și Mențiuni) în bani, produse, participări la cursuri tematice sau invitații la emisiuni TV/ Radio. În cadrul Galei festive Boovie®, vor fi decernate premii precum: Marele Premiu al Juriului pentru Interpretare Feminină/Masculină; Marele Premiu al Juriului pentru Scenariu; Marele Premiu al Juriului pentru Imagine; Marele Premiu al Juriului pentru Montaj; Marele Premiu al Juriului pentru Coloană sonoră originală; Marele Premiu al Juriului pentru Regie; Marele Premiu al juriului pentru Costume/Scenografie și Marele Premiu / Trofeul BOOVIE®.

Festivalul figurează în Lista competițiilor pe discipline școlare, sportive și proiecte educative internaționale și naționale în anul școlar 2021-2022, cuprinsă în Ordinul Ministrului Educației 3066/27.01.2022. De menționat este faptul că în baza rezultatelor de la acest concurs, elevii vor putea obține burse de performanță.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus