Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Medicii de familie se revoltă: „Avem de purtat o singură luptă”

Medicii de familie se revoltă: „Avem de purtat o singură luptă”

Nouă patronate ale medicilor de familie din România, printre care și cel din județul Sibiu, dar și 93 de cabinete de medicină de familie atrag atenția public că România riscă să rateze obiectivele asumate în Planul Național de Reformă, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, avertizează că, dacă nu se iau măsuri ca până la sfârșitul anului 2022 guvernanții români să răspundă unei serii de revendicări, atunci vor sesiza atât Comisia Europeană cât și Banca Mondială asupra riscului ca România să nu-și îndeplinească, în mod real, angajamentele asumate, ci doar pe hârtie. „Noi, medicii de familie, avem de purtat o singură luptă, nu să vă convingem pe dumneavoastră de dreptatea noastră, ci să vă amintim permanent de dreptul constituțional al pacienților noștri la îngrijiri medicale de calitate, transmit aceștia printr-un comunicat de presă.

Toate nemulțumirile medicilor de familie au fost adunate după o dezbatere publică organizată online, de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate la solicitarea a nouă patronate – organizații județene ale medicilor de familie din România (Bihor, Bistrița-Năsăud, Galați, Iași, Teleorman, Sibiu, Timiș, Vâlcea și Vrancea), precum și a unui număr de 93 cabinete medicale de medicină de familie din România.

Citește și „Omicron epuizează medicii de familie: Merităm să ni se recunoască eforturile zilnice”

Întrevederea a avut loc marți, 22 februarie. Discuțiile au avut ca subiect principal hotărârile de guvern și modificările specifice cu privire la rolul pe care această ramură a medicinei l-a avut în ultimul an. Medicii de familie spun că susțin obiectivele strategice asumate de România cu privire la noul rol pe care medicina primară îl are ca bază a sistemului de sănătate prin diversificarea serviciilor de asistență primară și creșterea accesului la serviciile de sănătate a persoanelor vulnerabile (asigurate și neasigurate) și a comunităților vulnerabile, dar condamnă limitarea libertății exercitării profesiei de medic „prin protocoalele Ministerului Sănătății, cu steluțe și diezi”. De asemenea atrag atenția asupra unei discriminări între medicii de familie, cei din ambulatoriu și spitale și cei din sistemul privat, din punct de vedere al statutului și finanțării.

„Au transformat medicina de familie în Cenușăreasa sistemului de sănătate, contrar discursului public care își asumă inversarea piramidei în sănătate. Astăzi veniturile unui cabinet de medicină de familie ajung la nivelul salariului de bază al unui medic de spital. Doar că din veniturile cabinetului de medicină de familie se plătesc materiale și dispozitive sanitare, precum și salariile asistenților medicali, ale altor categorii de angajați. În prezent consultația la medicul specialist de medicină de familie este plătită de către casa de asigurări cu 20 de lei. Atragem atenția că România riscă să rateze obiectivele asumate în Planul Național de Reformă, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și în Legea nr. 1 din 4 ianuarie 2021 pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare”, spun reprezentanții medicilor de familie în comunicat.

Avertizează cu sesizarea Comisiei Europene și a Băncii Mondiale

Printre solicitările cadrelor medicale se numără realizarea unei strategii clar definite privind statutul medicinei primare și atribuțiile medicilor de familie, crearea unui cadru legislativ și administrativ care să asigure respectarea efectivă a dreptului la ocrotirea sănătății și finanțarea adecvată a medicinei primare. Toate aceste condiții sunt cerute până la finalul anului 2022, în caz contrar vor sesiza atât Comisia Europeană cât și Banca Mondială asupra riscului ca România să nu-și îndeplinească, în mod real, angajamentele asumate, ci doar pe hârtie.

Totodată, medicii de familie solicită să se facă publice o serie de date. Este vorba despre excedentul bugetar la capitolul Asistență Medicală Primară la 31 decembrie pentru ultimii 8 ani și ultimele rectificări bugetare la același capitol din ultimii 8 ani, pentru a vedea cum a fost cheltuit bugetul alocat, rapoartele de control ale Curții de Conturi din ultimii 8 ani, transparentizarea modului de calcul pentru punctul per capita și per serviciu prin publicarea pe site-ul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate a algoritmului de calcul și bugetul alocat pentru nou-intrați în sistem, anual.

„Noi, medicii de familie, avem de purtat o singură luptă, nu să vă convingem pe dumneavoastră de dreptatea noastră, ci să vă amintim permanent de dreptul constituțional al pacienților noștri la îngrijiri medicale de calitate”, își încheie aceștia comunicatul.

Mai jos, puteți citi, integral, comunicatul

Marți, 22 februarie 2022, la solicitarea a nouă patronate – organizații județene ale medicilor de familie din România (Bihor, Bistrița-Năsăud, Galați, Iași, Teleorman, Sibiu, Timiș, Vâlcea și Vrancea), precum și a unui număr de 93 cabinete medicale de medicină de familie din România, a avut loc dezbaterea publică organizată online, de către CASA NAȚIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE, asupra:

-proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernuluinr.696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022;

-proiectului de Ordin pentru modificarea și completarea prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1068/627/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022, precum şi prelungirea aplicării prevederilor acestuia, care au fost publicate pe pagina web a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate – Secţiunea „Transparenţă decizională 2022”.

Reprezentanții grupului de inițiativă au susținut în cadrul dezbaterii publice următoarele:

Asociațiile profesionale și organizațiile patronale ale medicilor de familie din România împreună cu Colegiul Medicilor din România, susțin obiectivele strategice asumate de România care presupun întărirea rolului medicinei primare ca bază a sistemului de sănătate, diversificarea serviciilor de asistență primară și creșterea accesului la serviciile de sănătate a persoanelor vulnerabile (asigurate și neasigurate) și a comunităților vulnerabile.

Încărcarea medicilor de familie cu atribuții ce exced, uneori, curriculei, concomitent cu impunerea de restricții prin protocoalele Ministerului Sănătății, cu steluțe și diezi, care limitează libertatea exercitării profesiei de medic, discriminarea dintre medicii de familie, cei din ambulatoriu și spitale și cei din sistemul privat, din punct de vedere al statutului și finanțării, în defavoarea primilor, au transformat medicina de familie în Cenușăreasa sistemului de sănătate, contrar discursului public care își asumă inversarea piramidei în sănătate.

Astăzi veniturile unui cabinet de medicină de familie ajung la nivelul salariului de bază al unui medic de spital. Doar că din veniturile cabinetului de medicină de familie se plătesc materiale și dispozitive sanitare, precum și salariile asistenților medicali, ale altor categorii de angajați. În prezent consultația la medicul specialist de medicina de familie este plătită de către casa de asigurări cu 20 de lei. Atragem atenția că România riscă să rateze obiectivele asumate în Planul Național de Reformă, Planul

Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și în Legea nr. 1 din 4 ianuarie 2021 pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Vă solicităm:

  1. realizarea de urgență, până la sfârșitul anului în curs, 2022, a unei strategii clar definite la nivelul CNAS, Ministerului Sănătății în cooperare strânsă cu Colegiul Medicilor din România, asociațiile profesionale și organizațiile patronale ale medicilor de familie, privind statutul medicinei primare și atribuțiile medicilor de familie.
  2. crearea unui cadru legislativ şi administrativ coerent, menit să asigure respectarea efectivă a dreptului la ocrotirea sănătății.
  3. finanțarea adecvată a medicinei primare în baza unei analize transparente și bazate pe date, care să fie realizată tot până la finalul anului în curs și din care să rezulte o reașezare a valorii garantate a punctelor per capita și pe serviciu. Nu este acceptabil ca o consultație pentru monitorizarea unui sugar să fie decontată cu 19 lei! Atât valorează viața unui copil nou născut pentru statul român?

În cazul în care aceste condiții nu se vor realiza, ne asumăm libertatea de a sesiza atât Comisia Europeană cât și Banca Mondială asupra riscului ca România să nu-și îndeplinească, în mod real, angajamentele asumate, ci doar pe hârtie.

Răspunsurile primite de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, arată că finanțarea asistenței medicale primare a crescut de la an la an. Cu toate acestea, ceea ce constatăm noi, medicii specialiști de medicină de familie, în fiecare zi, în propriile noastre cabinete, precum și ceea ce a constatat și Avocatul Poporului, este că starea medicinei de familie nu se îmbunătățește, ci se înrăutățește, tot de la an la an. În Raportul Special privind lipsa medicilor de familie din zona rurală și din zonele defavorizate sau greu accesibile din 2021, Avocatul Poporului constată că, la nivel național, un număr de 212 localităti din mediul rural sunt fără medic de familie și 665 de posturi de medici de familie vacante, precum și îmbătrânirea corpului medical din medicina primară.

Dacă Ministerul Sănătății și CNAS nu se trezesc în al 12 lea ceas, medicina de familie din România va dispărea și cetățenii români, mai ales cei vulnerabili, vor suferi. Nu doar noi, medicii de familie solicităm Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate și Ministerului Sănătății fundamentarea bugetului alocat asistenței medicale primare pe baza unei analize realiste și a unei strategii clar definite la nivelul CNAS, ci și Curtea de Conturi.

Nici astăzi, când discutăm CoCa 2022, nu există această analiză, iar valoarea punctului per capita și per serviciu este în continuare stabilită fără o fundamentare corectă și transparentă.

Mai mult, propunerea CNAS de regularizare a plăților la sfârșitul anului, înseamnă în fapt a face consultații neplătite în speranța că la sfârșitul anului se vor achita, putem să-i spunem ”medicină pe caiet”.

În consecință solicităm public următoarele informații:

  1. Excedentul bugetar la capitolul Asistență Medicală Primară la 31 decembrie pentru ultimii 8 ani și ultimele rectificări bugetare la același capitol din ultimii 8 ani, pentru a vedea cum a fost cheltuit bugetul alocat.
  2. Rapoartele de control ale Curții de Conturi din ultimii 8 ani.
  3. Transparentizarea modului de calcul pentru punctul per capita și per serviciu prin publicarea pe site-ul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate a algoritmului de calcul.
  4. Bugetul alocat pentru nou-intrați în sistem, anual.

Am constatat, pe perioada stării de urgență și de alertă, declarate în România ca urmare a pandemiei de Covid 19, că statul atunci când este vorba despre responsabilități tratează medicina de familie ca parte a sistemului public de sănătate, dar nu și atunci când vine vorba despre finanțarea acestei ramuri.

În ultimii doi ani, în contextul colapsului acordării de îngrijiri medicale în spital, în cazul urgențelor sau al bolilor cronice, medicii specialiști de medicină de familie au preluat o parte dintre responsabilitățile medicilor specialiști din alte ramuri. Cerem ca libertatea exercitării profesiei de medic să fie menținută și după încetarea stării de alertă în beneficiul pacientului, al accesului la serviciile de sănătate al persoanelor vulnerabile, dar și al bugetului de stat.

Profesia de medic specialist de medicină de familie trebuie să poată fi exercitată în condiții atractive și nu excesiv de restrictive și oneroase, astfel încât echilibrul contractual este grav afectat. Urmare a demersurilor noastre care se întind pe parcursul unui întreg an, perioadă în care am solicitat negocieri efective și în care răspunsurile primite au fost că propunerile vor fi luate în considerare la o dată neprecizată, medicii specialiști de medicină de familie alături de Colegiul Medicilor din România și organizațiile lor profesionale, au fost nevoiți să promoveze acțiune în instanță, unde s-a solicitat, în principal, restabilirea echilibrului contractual.

Noi medicii de familie avem de purtat o singură luptă, nu să vă convingem pe dumneavoastră de dreptatea noastră, ci să vă amintim permanent de dreptul constituțional al pacienților noștri la îngrijiri medicale de calitate.”

Sursa foto: Depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Roda

Acum 2 ani

Pot sa spun doar atât: de când a început pandemia medicul meu de familie a trântit o banca în fata ușii de întrare a cabinetului de consultații !!! PE AICI NU SE TRECE ! Ce consultații a făcut oare dacă nici măcar nu a ieșit din cabinetul de CONSULTAȚII ?!!! Foarte curios , oare, cât a luat per " consultație "? Trist dar adevărat ...
Raspunde

Dr Who Han :)

Acum 2 ani

Dr. de familie ia bani si daca nu ii calci pragul niciodata. Primeste plata "per capita", adica pentru fiecare cap de pacient aflat pe lista. Vreo 9 lei/luna, de fiecare din cei 2000-3000 de pacienti, din care doar pensionarii cu boli cronice ii mai deranjeaza si vreo mamica speriata, cu copilul bolnav, careia Nurofenul recomandat la telefon nu i-a ajutat... Pe vaccinari iar se iau bani. Si pe alea pentru copii, si pe alea de gripa. Si pe covid ( dar aici nu s-au incurcat multi medici, decat teoretic apar pe lista de la casa de asigurari). Cand medicul se pensioneaza, el vinde "abitatia". Adica oficial vinde cabinetul, neoficial vinde pacientii, cu 15-20 de euro per cap.... Plus ca isi vinde si spatiul in care a lucrat....
Raspunde

Ispirescu

Acum 2 ani

La toți medicii de familie este la fel!
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Stiti de cate ori i-au sunat medicii de familie (2) pe parintii meu cand au avut Covid? De ZERO ori!! Nici macar nu au vrut sa ii treaca pe lista de testare a salvarii cand am anuntat Covidul!! A trebuit sa rezolv eu asta... Daca au primit si un singur leu pentru "supravegherea" lor este un leu complet nemeritat.
Raspunde

Canaris

Acum 2 ani

Prietene, au luat banu gros pentru așa zisa supraveghere... Vreo 130 net per pacient.... Cu 100 de omicroni pe luna per listă socotiți voi.... Subiect de presă interesant...... Aflați dragi ziariști câți bani au bagat ăștia în buzunar pe supraveghere Covid fără să vadă la fața nici o secunda un pacient..... Uluitor....
Raspunde

Dr Who Han :)

Acum 2 ani

Nu au primit un leu. Au primit 100 de lei/urmarire pacient covid...Puteti verifica in legislatie si veti vedea. Bineinteles ca e vorba de suma bruta, adica mai dau impozit la stat intre 1 si 10% din bani ( daca sunt SRL 1%, daca sunt CMI 10%)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus