Marţi,
05.12.2023
Partial Noros
Acum
-2°C

Sub paravanul crizei ruso – ucraineană se forțează creșterea prețului gazelor în România! Cine are acest interes?

Sub paravanul crizei ruso – ucraineană se forțează creșterea prețului gazelor în România! Cine are acest interes?

Prețul gazelor naturale a crescut brusc pe Bursa Română de Mărfuri cu 12% în ultimele două zile. Aparent această creștere este în tandem cu creșterea prețului pe Bursa Europeană TTF și este pusă pe seama crizei ruso-ucrainene.

Dar vremea extrem de caldă face ca România să aibă suficiente gaze din intern pentru a acoperii consumul. Fluxurile fizice de gaze importate din vestul Europei (conectate la prețul burselor europene) sunt nule, astfel această justificare, aparent nu se poate susține. Totuși, România importă virtual gaze, adică deși nu intră molecule de gaze, intră facturi cu gaze ”importate virtual”. În același timp România exportă (sau re-exportă) cantități importante de gaze naturale în Ungaria, ”invizibile” datorită backhaul-ului realizat pe punctul de import Csanadpalota. În prezent, gazele care intră sunt sensibil egale cu cele care ies din România prin punctul Csanadpalota. Respectiv, deși fluxul fizic este zero, pe ”hârtie” se importă și exportă gaze prin acest punct.

În graficul de mai sus se pot observa renominalizările făcute în punctul Csanadpalota, disponibile pe site-ul Transgaz. Respectiv, observăm că în aceeași zi se exportă și importă  gaze prin același punct. Astfel, se prezintă că România și-a redus importurile din Ungaria și au crescut exporturile.

Deși conform graficului de mai jos, fluxurile fizice de gaze indică doar că au scăzut importurile din Ungaria, realitatea comercială este alta.

Fizic gazele nu pot să intre și să iasă în același timp pe același punct, astfel gazele exportate nu ies din România, dar se reduc cantitățile de gaze intrate din Ungaria cu valorile exportului virtual.

Gazele importate din Ungaria ating un preț de cca 70 euro/MWh, iar gazele exportate în Ungaria sunt la un nivel inferior (conform unor surse 54 euro/MWh, alte surse vorbesc de 68 euro/MWh). Astfel, avem o primă modalitate de a crește prețul  gazelor din România, exportăm (re-exportăm) ieftin, importăm scump.

A doua modalitate de a crește prețul gazelor poate fi jocul care se realizează de două zile pe Bursa Română de Mărfuri. În ultimele două zile, pe Bursa Română de Mărfuri se înregistrează un fenomen atipic, există doi - trei vânzători care vând și cumpără cantități mari de gaze, cantități atât de mari încât chiar dacă unii dintre furnizori ar dori să intre și să liciteze prețuri mai mici nu o pot face datorită cantităților mari ofertate. Interesat este faptul că atunci când au apărut noi jucători și au licitat astfel încât prețul părea că urma să scadă și să se închidă la un anumit preț, apărea un alt furnizor care oferta mult peste nivelul la care urma să se închidă tranzcția, ridicând astfel mult prețul mediu de tranzacționare zilnică.

Creșterea forțată a prețului gazelor marfă pe piața din România, poate să fie determinată de acțiunea unor furnizori români (interesați ca în perioada aplicării sistemului de plafonare a prețurilor să profite de prețuri mari de achiziție), de interesul unor traderi (externi) care în perspectiva unor acțiuni de limitare a gazelor din Rusia își achiziționează gaze din România sau via România, de traderi (externi) care efectuează swapuri de gaze în vederea scăderii prețului gazelor care îl au în portofoliu, de alte interese care să determine creșterea prețului gazelor în România etc.

Criza Ruso - Ucraineană pare să fie paravanul perfect pentru anumite acțiuni și justificarea creșterii cu 12% a prețului gazelor marfă în ultimele două zile în România.

prof. Dumitru Chisăliță,
Președintele Asociației Energia Inteligentă

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Specialist gaz

Acum 1 an

acest domn nu sufera doar de lipsa de competente pe subiect insa nu este in stare sa redacteze un enunt peste nivelul de clasa a III-a (cu limba romana, limba straina) si, mai mult, sufera de o acuta lipsa de logica. exemplu... mentioneaza ca omerta functioneaza si ca (antentie!), in acelasi timp, unii jucatori vand peste piata in timp ce altii cumpara sub piata ceea ce fizic/mecanic/logic este imposibil. acest personaj este doar un prestigitator care, in lipsa comisioanelor de consultanta pe care firmele mari de energie se feresc sa i le atribuie, scrie materiale de presa alambicate cu termeni epustuflanti pentru a promova o terorie a conspiratiei demna de Q.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus