Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Mai mult de jumătate dintre copiii care termină grădinița în limba germană nu au loc în școlile din Sibiu

Mai mult de jumătate dintre copiii care termină grădinița în limba germană nu au loc în școlile din Sibiu

Se apropie înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2022 – 2023, iar școlile din județul Sibiu au trimis spre aprobare către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și, implicit, către Ministerul Educației numărul de clase în limba germană. Au fost cerute 11 clase de germană în tot județul și una singură nu a fost aprobată din cauza lipsei de spațiu fizic, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Este vorba despre o clasă solicitată de Colegiul „Octavian Goga” din Sibiu.

„Din cele 11 clase pregătitoare cerute de unitățile de învățământ din municipiul Sibiu au fost aprobate zece clase, o clasă de la Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu nefiind aprobată din cauza lipsei de spațiu fizic în care elevii ar fi putut pot să-și desfășoare activitatea. În celelalte U.A.T.-uri unde vor funcționa clase cu limba de predare germană maternă (Mediaș, Cisnădie, Agnita, Apoldu de Sus) a fost aprobat numărul de clase cerut de către unitățile de învățământ. ISJ Sibiu trebuie să ia în calcul pentru definitivarea cifrei de școlarizare la clasele cu predare în limba germană maternă, în fiecare an, numărul de copii etnici germani existenți pe raza județului Sibiu”, spun reprezentanții inspectoratului.

 Mai mult de jumătate din copii nu au locuri

O situație care tronează de ani de zile în Sibiu este cea a locurilor și a claselor cu predare în limba germană din școlile sibiene. Astfel, numărul elevilor care termină grădinița în limba germană este mult mai mare decât numărul de locuri oferite de învățământul sibian. Potrivit datelor oferite de IȘJ, în municipiul Sibiu, în grupa mare a învățământului preșcolar sunt înscriși 516 copii din care 345 sunt înscriși în grădinițele de stat, iar 171 în grădinițele particulare acreditate și autorizate. În județul Sibiu mai sunt 55 de copii care termină la Cisnădie, șase copii care termină la Cristian, 146 la Mediaș și 26 la Șelimbăr.

Pentru anul școlar viitor au fost aprobate în orașul Sibiu zece clase cu predare în limba germană. Două clase sunt la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, două la Școala Gimnazială Nr. 2 și câte o clasă la Colegiul Național „Octavian Goga”, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Școala Gimnazială Nr. 4 și Școala Gimnazială Nr. 18 Sibiu.

Au mai fost aprobate o clasă la Liceul Teoretic „Gustav Gundisch” Cisnădie și trei clase la Școala Gimnazială „Hermann Oberth” din Mediaș.

Clasele sunt cu maxim 22 de elevi și doar în cazuri speciale, conform, legii se poate ajunge la 25 de elevi într-o clasă. Pentru că nu sunt atâtea locuri pe câți copii termină grădinița, micuții, dacă nu sunt de etnie germană, trebuie să susțină primul lor examen.

„Pentru înscrierea în clasele  pregătitoare cu predare în limba germană au prioritate copii etnici germani sau cu cetățenie germană. Ceilalți copii, indiferent de etnie, vor susține o probă orală pentru testarea abilităților minimale de comunicare în limba germană maternă, care pot asigura parcurgerea cu succes a acestui tip de învățământ, dacă copiii înscriși depășesc numărul de locuri aprobat pentru o clasă”, transmit reprezentanții ISJ.

Nu grupele de la grădiniță se măresc, ci copiii sunt mai mulți

Părinților cu copii care deși au terminat grădinița cu predare în limba germană și nu au un loc și la școală în același sistem de predare, nu le mai rămâne decât să-i înscrie în clasele cu predare în limba română. Reprezentanții ISJ spun că numărul de grupe cu predare în limba germană din grădinițele municipiului nu s-a modificat în ultimii ani, deși cererile depuse de părinți sunt în număr mai mare decât oferta grădinițelor.

Pe de altă parte, deși există o astfel de cerere, nici numărul claselor din școli nu se mărește. Singura soluție propusă de inspectorat este ca școlile să înființeze clase cu prima limbă modernă germană, urmând ca din clasa a V-a aceasta să poată fi învățată în regim intensiv.

„Pentru viitorii ani școlari, ISJ Sibiu poate veni cu propunerea adresată unităților de învățământ care au ciclu primar, să înființeze clase cu prima limbă modernă germană, urmând ca din clasa a V-a aceasta să poată fi învățată în regim intensiv, așa cum se întâmplă acum cu clase care studiază ca primă limbă modernă engleză sau franceză”, spun cei de la ISJ.

O clasă neaprobată la Goga

Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu a cerut în acest an două clase cu predare în limba germană în învățământul primar. Conducerea colegiului spune că are ca scop principal oferirea posibilității elevilor care doresc să studieze în această limbă și la liceu, să rămână în această școală.

„Un obiectiv important pe care mi l-am propus ca director al CNOG Sibiu a fost să dau un impuls studiului în limba germană, având în vedere nu numai considerentele de ordin istoric (începând cu anul 1951-1952, pe lângă secția română, la Liceul „Domniţa Ileana”, actualul Colegiu, a funcţionat secția germană, iar un an mai târziu, cea maghiară), ci şi interesul manifestat de părinţi, care a rămas constant. Această componentă a viziunii Colegiului nostru a fost asumată de Consiliul de Administraţie, forul de decizie al instituţiei.

Secţia germană funcţionează la noi începând de la clasa pregătitoare până la clasa a opta inclusiv, iar reînfiinţarea secţei germane la liceu a rămas un proiect nematerializat până acum, deşi au existat, de-a lungul timpului, numeroase încercări. Din punctul meu de vedere, există toate premisele acestui proiect care presupune o nouă acreditare, şi de aceea am făcut primii paşi, propunând în planul de şcolarizare pentru anul 2022-2023 profil intensiv germană la clasa a cincea şi a noua (profil ştiinţele naturii), la cea din urmă justificarea fiind dorinţa noastră şi a părinţilor de oferi absolvenţilor de secţie germană clasa a opta posibilitatea de a rămâne să studieze în Goga. Totodată, la nivelul claselor pregătitoare, având în vedere cererea mare din fiecare an, când locurile la secţia germană au fost mereu insuficiente, am înaintat solicitarea înfiinţării a două clase la această secţie. Deocamdată ştim că a fost aprobată o singură clasă, dar, neavând încă documentul oficial de aprobare a planului de şcolarizare, nu ne putem pronunţa în vederea motivaţiei, pe care o vom avea cu siguranţă, bazându-ne pe principiul transparenţei cu care ne-a obişnuit până acum IŞJ Sibiu”, spune  prof. Alexandra Tischer, directorul colegiului.

Mai mulți elevi de la an la an

De asemenea, directorul colegiului spune că la baza suplimentării claselor a fost și numărul  de elevi, tot mai mare de la an la an care vor să continue școala cu predare în limba germană.

„În ultimii ani, motiv pentru care am şi făcut solicitarea de suplimentare a claselor pregătitoare de secţie germană, s-au înscris la acest nivel mult peste numărul locurilor disponibile, unii dintre copii fiind nevoiţi să întrerupă studiul limbii germane început în grădiniţă şi să studieze la secţia română. Am considerat, având în vedere şi rezultatele testului de limbă germană, că e de datoria noastră să oferim acestor copii dreptul legitim de a continua studiul în această limbă, având secţie germană la acest nivel. De asemenea, am luat în calcul şi  prezenţa comunităţii germane şi filogermane în Sibiu, activă şi bine reprezentată şi la nivel local, bunele relaţii pe care le avem cu Forumul Democrat al Germanilor, Consulatul German la Sibiu, parteneriatul cu şcoli din Germania, cererea pe piaţa muncii a vorbitorilor de limbă germană datorită dezvoltării zonelor industriale, faptul că suntem şcoală acreditată DSD (Deutsche Sprach Diplom)”, mai spune directorul.

Pentru că o altă problemă cu care s-au confruntat școlile în crearea claselor de limbă germană a fost și lipsa profesorilor care predau în această limbă, prof. Alexandra Tischer convinsă că pe viitor se va putea implementa un proiect care să rezolve această situație.

„În ceea ce priveşte necesitatea formării de profesori de specialitate în limba germană, sunt absolut convinsă că prin efortul conjugat al instituţiilor îndrituite, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, reprezentanţii minorităţilor germane din FDGR la nivel local şi naţional, se va putea realiza un proiect prin care învăţământul în limba germană să poată servi interesului celor care îşi doresc acest lucru. În ceea ce ne priveşte, am iniţiat discuţii pe această temă şi avem un feedback pozitiv din partea colegilor din Universitate. Şi încă ceva: dacă statul german, prin fundaţia Saxonia, a reuşit să pună la dispoziţia cadrelor didactice care predau limba germană ca limbă maternă fonduri din bugetul de stat pentru Proiectul „Susţinerea cadrelor didactice din învăţământul în limba germană din România”, cred cu tărie că şi în Sibiu, oraş multicultural prin istorie şi tradiţie, acest lucru va fi posibil! Poate e momentul să invocăm această istorie multiculturală a Sibiului şi în contextul unor fapte concrete cu care să contribuim în prezent, cu minim efort”, încheie directorul de la Goga.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@@@

Acum 2 ani

Sa mai lase fitzele si sa invete in limba romana! Atatea izmeneli!
Raspunde

@@@@

Acum 2 ani

Și să dea manelele mai tare, mo?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@ @@@@

Acum 2 ani

Mai, fitzoiule, asculta manele si elevii de la Lazar si cei de la Bruk. Eu personal nu ascult! Asa ca, mai tine-ti fleanca!
Raspunde

GIGI

Acum 1 an

Daca esti din Oltenia nu poti gandi ca in Transilvania
Raspunde

Raluca

Acum 2 ani

Cadrele didactice, care sa cunoasca limba germana la un nivel care sa le permita sa ii invete si pe altii, sunt insuficiente. Chiar si la numarul de clase care exista acum, sunt invatatoare necalificate sau calificate, dar care nu stiu bine limba. A devenit o moda sa "ai copilul la nemti". Clasele nu mai sunt de ani de zile "cu predare in limba materna", pentru ca limba germana nu este limba materna a copiilor. Acel examen dat la 5 ani si jumatate e extrem de frustrant. Un copil care isi pica primul examen din viață...pentru ca pur si simplu nu sunt locuri pentru toti. Gradinite private care au grupe germane, multe, pentru ca da bine... Cum s-ar spune frumos ardeleneste, fala îi mare!
Raspunde

@raluca

Acum 2 ani

Exact! Toti snobii isi dau copiii la sectia germana si ei nu stiu o boaba germana. Pana dau bacul, isi umfla copiii de meditatii ca altfel nu se descurca la scoala! Lasati-i sa invete in limba romana! Oricum, multe discipline se fac in limba romana pt. ca nu sunt profesori care sa predea in limba germana acele doscipline! Fitze pana la cer!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

și ce tu, le dă meditații pe banii tăi. pun pariu că ești o piți buzată, pentru care o limbă străină e o fiță, dar botoxul nu. halal!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@raluca

Acum 2 ani

Și care-i propunerea ta? Să se desființeze clasele "de nemți" că a picat copilul tău examenul la 5 ani jumate? Pe de altă parte e mult snobism și veleitarism, eu nu mi-aș fi dat fetița "la nemți" dacă nu i-aș fi putut transmite și acasă limba și cultura. Pentru putiniștii care vor sării cu comentariile: provin dintr-o veche familie de preoți români din tată-n fiu (până la străbunicul meu) care a avut mult de suferit din cauza legionarilor și comuniștilor. De-aia nu vă pot vedea, haurilor și roșiilor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pt. @raluca

Acum 2 ani

Mai du-te cu familia ta de la '48! Stii macar de und evine cuvantul "comunist"? V-ati trezit toti sa faceti pe eroii! Du-te in fericire si lasa-ne in pace cu teoriile tale!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Japoneza, araba, spaniola, nordice, etc

Acum 2 ani

Pai sa mearga in Germania.
Raspunde

Contra

Acum 2 ani

Sa mearga la Cisnadie!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

e păcat, pentru cei care am făcut eforturi să menținem această cultură care a creat Sibiul, și vrem s-o mențină și copii noștri. Și subliniez, nu e vorba doar de limbă, ci de cultură. Btw, dacă citiți comentariile de pân-acum ale "românilor verzi", veniți de te miri unde, veți observa cel puțin 6 greșeli flagrante de gramatică (dezacorduri de timp și persoană). A noștrii ca brazii, cu mucii pe chiept.
Raspunde

@AC I DUTU

Acum 2 ani

Care cultura, mai Dutule? Orgoliile prostesti... Asta-i cultura dupa tine? Te bagi in seama degeaba!
Raspunde

@muc cel mic

Acum 2 ani

A nostrii !?

Raspunde

Aci Duțu

Acum 9 luni

Cultura aia de n-o ai, bre @
Raspunde

Gigi

Acum 9 luni

toti copii trebuie sa urmeze scoala pe care o doresc. Daca la Sibiu au venit firme germane, sigur cei care cunosc germana vor fi favorizati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus