Cele mai recente date făcute publice de Direcția pentru Agricultură Județeană Sibiu arată că la finalul anului 2021 un metru pătrat de teren din extravilanul județului Sibiu se vindea, în medie, cu 12,9 lei pe metru pătrat. Suma este cu aproape 75% mai mare decât cea înregistrată în urmă cu trei ani, înainte de debutul pandemiei.
Specialiștii spun că pandemia de coronavirus a dus la o scumpire a terenurilor agricole, acest sector căpătând o importanță tot mai mare pe măsură ce prețurile alimentelor cresc sistematic. Totodată, date fiind restricțiile privind distanțarea socială, oamenii au căutat în ultima perioadă tot mai mult zonele periferice și cele din mediul rural.
”Prețul mediu de vânzare al terenurilor din extravilan de pe raza județului Sibiu în anul 2021 este de 12,9 lei pe metrul pătrat. Primele zece localități din județul Sibiu din punctul de vedere al prețului mediu de vânzare al terenurilor din extravilan pentru anul 2021 sunt: Șelimbăr, Sibiu, Săliște, Roșia, Șura Mare, Avrig, Gura Râului, Orlat, Racovița”, a explicat pentru Turnul Sfatului ing. Georgeta Irimie, directorul executiv al DAJ Sibiu.
Ca termen de comparație, prețul mediu de vânzare al terenurilor din extravilan de pe raza județului Sibiu pentru anul 2019 era de 7,65 lei/mp, iar pentru anul 2020 a fost de 11,54 lei/mp. În baza acestor cifre se poate trage concluzia că scumpirea s-a temperat în ultimul an.
Specialiștii în domeniu au mai declarat pentru Turnul Sfatului că localitățile cu cele mai ridicate prețuri din județ nu au și cele mai multe oferte. La acest capitol Porumbacu de Jos fiind pe prima poziție.
”Primele cinci localități din județul Sibiu cu cele mai multe oferte de vânzare a terenurilor din extravilan pe anul 2021 sunt: Porumbacu de Jos, Brădeni, Avrig, Roșia și Ocna Sibiului”, mai arată Georgeta Irimie.
Scumpiri și la terenurile construibile
Cererea este foarte mare și pentru terenurile pe care se poate construi. Valentin Ivan, primarul comunei Sadu și președinte filialei Sibiu a Asociației Comunelor din România a declarat într-un interviu acordat recent Turnul Sfatului că cererea pentru terenuri în zona rurală este tot mai mare, el dând ca exemplu în acest sens zona Tocile, unde prețurile s-au triplat în ultimii ani.
”Cererea este foarte mare și vă dau un preț mediu. Dacă acum cinci ani de zile discutam despre prețuri între 15 și 20 de euro pe metru pătrat de teren neconstruit, dar construibil, adică cu reglementare urbanistică cu destinație pentru construcție, astăzi discutăm de prețuri de aproximativ 65 de euro pe metrul pătrat”, a declarat Valentin Ivan.
O analiză pe regiuni publicată anul trecut releva faptul că Transilvania are cele mai ieftine terenuri agricole din România. Luate în ansamblu, terenurile din această parte a țării sunt mai greu de lucrat din cauza reliefului și nu au aceeași fertilitate precum cele din Oltenia, Muntenia sau Banat.
Citește și:
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 7181
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Alzara 1918
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
Munteanu
Acum 9 ore
Un sibian
Acum 9 ore
Zigzag