Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
-1°C

FOTO-Cele mai recente cercetări arheologice în Sibiu. Ce au descoperit experții pe terenul unui viitor ansamblu imobiliar din zona centrală

FOTO-Cele mai recente cercetări arheologice în Sibiu. Ce au descoperit experții pe terenul unui viitor ansamblu imobiliar din zona centrală

Prof. univ. dr. Ioan Marian Țiplic, arheolog expert și șef de catedră la ULBS, a vorbit în cadrul ”Podcastului de istorie sibiană” cu Răzvan Pop despre cele mai recente cercetări arheologice făcute în Sibiu. Este vorba despre studiul zonei cuprinsă între strada Abatorului și râul Cibin, unde un investitor privat intenționează să construiască un ansamblu rezidențial în viitorul apropiat.

cercetare arheologică sibiu

”Cercetarea de pe strada Abatorului, pe fosta fabrică Amylon – cum era cunoscută înainte de 1990, este un tip de cercetare contractuală. Un investitor are un proiect și, fiind în zona de protecție această cercetare trebuie făcută. Orice investiție care se face într-un sit, în zona de protecție a unui sit, în zona de protecție a unui ansamblu, obligatoriu trebuie să aibă această cercetare preventivă. Pe str. Abatorului s-a solicitat această cercetare pentru că este în proximitatea fostei fortificații a orașului Sibiu, a Orașului de Jos, într-o zonă în care au existat, până în secolele XVII – mijlocul secolului XVIII, niște amenajări piscicole. Acele iazuri și bălți ale Sibiului”, spune Prof. univ. dr. Ioan Marian Țiplic în cadrul podcastului citat.

cercetare arheologică strada abatorului sibiu

Referitor la noile descoperiri, specialistul ULBS spune că în zona respectivă existau amenajări piscicole, urmate de grădini.

”Întâmplarea face că dincolo de fundațiile fostului abator și fundațiile fostei fabrici Amylon, pe care le-am redescoperit – nu este nicio surpriză aici, am avut posibilitatea să descoperim un iaz, fragment dintr-o potecă care mergea printre bălți și potențial o fântână, care după cum arată poate să fie legată de perioada când zona a fost asanată. Adică undeva sfârșit de secol XVIII, început de secol XIX, când au apărut grădinile. Probabil că este o fântână care deservea astfel de proprietate, o grădină”, a mai detaliat Ioan Marian Țiplic.

Declarațiile pot fi urmărite mai jos:

Referitor la proiectul imobiliar, investitorii de la Bau Maschienen Service au în plan un viitor cartier rezidențial care se va întinde pe aproape șase hectare de teren.

În toamna anului 2020 sibienii au fost invitați să-și spună punctul de vedere cu privire la reconversia zonei. Atunci, inițiatorii documentației urbanistice propuneau trei tipuri de ocupare și utilizare, despre care puteți citi aici.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cucubau

Acum 1 an

Cum dricu sa gasesti o poteca sub pamant si cum ajunge o stire de presa?Minunile ULB and friends.

Raspunde

Myloveulb

Acum 1 an

Nu ne dati si noua bibliografie universitara la poteci si iazuri in lumina istoriei??
Raspunde

Yak

Acum 1 an

Bine că dezgroapă și nu construiesc peste morți ca la Balanța. Va apărea încă un cartier de înghesuiți pe bani mulți, cu locuri de parcare pe stradă și spații verzi în ghivece. Trafic mai rău ca în București. Deștepți ăia de cumpără și geniali ăia care le vând. Sibiu, orașul lipsei de civilizație imobiliara!

Raspunde

Cusnir Lucian

Acum 1 an

Mare descoperire mare istoric dl Pop...prima data mi-a intrat numai partea cu ex...de la experți...credeam că au găsit excelente de dianozaur dar se pare că erau de câine...
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

**** Demna de un profesor universitar. Ce dracu se asteptau sa gaseasca acolo?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus